ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω των οποίων 19.000 επιχειρήσεις με τζίρο 110 δισ. ευρώ έχουν λάβει μέχρι σήμερα 5,3 δισ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών αποτελεί ένα από τα δύο κριτήρια με βάση τα οποία μία επιχείρηση μπορεί να λάβει δάνειο με την εγγύηση του δημοσίου. Συγκεκριμένα το δάνειο θα πρέπει να αντιστοιχεί είτε στο διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019 , είτε στο 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το ίδιο έτος.
Μέσω της α΄ φάσης του ΤΕΠΙΧ II, οι τράπεζες έχουν χορηγήσει μέχρι σήμερα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ και της α’ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας μέσω του οποίου έχουν δοθεί δάνεια 3,5 δισ. ευρώ.
Από σήμερα ξεκινά άλλωστε η β’ φάση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω του οποίου θα δοθούν νέα δάνεια 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω της β’ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.
Οι τράπεζες θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη νέα φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, έως τις 12 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση της προθεσμίας για την εκταμίευση έως τις 30 Ιουνίου 2021 έτσι ώστε να δοθεί «ανάσα» και στις Τράπεζες για την αποτελεσματικότερη διάθεση των πόρων της β’ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα ωφεληθούν κυρίως οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανοιχτό προς όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εάν έχουν μέχρι σήμερα δανειοδοτηθεί μέσω άλλων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ο προϋπολογισμός στο νέο κύκλο ανέρχεται σε 780 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση των εμπορικών τραπεζών, θα «δώσουν» στην αγορά δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Βασική προϋπόθεση επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης, είναι να μην θεωρούνται «προβληματικές» κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, εκτός και εάν η επιχείρηση έχει προβεί σε διορθωτικές ενέργειες πριν την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης.
Ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις – ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019 – οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον β’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας είναι:
– να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.
– να έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα
– να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές, σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων
– να είναι τραπεζικά ενήμερες κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31η Δεκεμβρίου 2019
– να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του ν. 4488/1, δηλαδή να μην βαρύνονται με τρεις πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρηση Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας
– να μην εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
Στο πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι 5ετής, συμπεριλαμβανομένης και τυχόν περιόδου χάριτος.