ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για μια σημαντική ημέρα για τη ΔΕΗ, η οποία από σήμερα αλλάζει, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εταιρικού πλάνου και την νέα εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η ΔΕΗ έχει αλλάξει εδώ και 14 μήνες συνολικό προσανατολισμό. «Μετατρέπεται από μια δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις, κίνδυνο βιωσιμότητας σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη. Ανακτά δηλαδή τον προωθητικό και κοινωνικό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε»
«Τα έκτακτα μέτρα έσωσαν την εταιρεία από την κατάρρευση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Αποδείξαμε ότι σε μια ανοικτή οικονομία υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την πρόοδο και πως κάτω από αντίξοες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός μιας δημόσιας επιχείρησης. Μπορεί λοιπόν μια δημόσια επιχείρηση να γίνει απολύτως ανταγωνιστική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Μετατρέπεται σε δημόσια επιχείρηση που αυξάνοντας τον πλούτο της αυξάνει και τον εθνικό πλούτο. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία και τα στελέχη της. Αλλά και σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο ξεχωριστά. Όλοι έβαλαν πλάτη όχι απλά για να φύγουμε από τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά για το γεγονός ότι η τιμή της επιχείρησης έχει τριπλασιαστεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμων επενδυτών. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει δίχως επιφύλαξη έναν όρο που έχει φθαρεί, ναι η ΔΕΗ αποτελεί ένα υποδειγματικό success story», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχει και το βλέμμα στο μέλλον με την ταχύτατη στροφή στις καθαρές και φθηνές πηγές ενέργειας ήταν αδιανόητο, ανεξήγητο πως ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς ενέργειας να έχει μερίδιο στις ΑΠΕ που με το ζόρι έφτανε το 3%».
Σύντομα θα υπάρξει και ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο για κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «νέα διάσταση στη σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της». «Μεγάλη σημασία αποδίδω στη γρήγορη εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Το βασικό κέρδος από αυτή τη σημαντικότατη επένδυση είναι ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μετατρέπονται ταυτόχρονα και σε παραγωγούς έξυπνης, καθαρής ενέργειας», ανέφερε.
«Φυσικά το ίδιο ισχύει και στο μέτωπο της απολιγνιτοποίησης. όταν πριν από ένα χρόνο στην ομιλία στη ΓΣ του ΟΗΕ ανακοίνωσα το σχέδιο απεξάρτησης από το λιγνίτη, ήξερα ότι έβαζα τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει γίνει για να μπορέσουμε να έχουμε εθνικό στρατηγικό σχέδιο στη μεταλιγνιτική εποχή. Σχέδιο που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και πιστοποιεί τη σημασία που δίνουμε σε αυτό το εμβληματικό έργο. Μια μετάβαση που θα είναι επωφελής για τις τοπικές κοινωνίες».
Αυτή η διαδικασία θα ανακουφίσει το περιβάλλον, θα αναμορφώσει το παραγωγικό μοντέλο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. ήδη έχουμε πολλά αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Φέραμε τον ηλεκτρισμό στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας. Στάθηκε η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή. Χαίρομαι που η ΔΕΗ γιορτάζει τα γενέθλιά της παρέχοντας νέες μειώσεις, εκπτώσεις για όλους τους καταναλωτές, ειδικά τους πιο ευάλωτους. Προσφέροντας ταυτόχρονα για τον τόπο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αυξήσει συνολικά εθνικό πλούτο και απασχόληση. Όλα αποτυπώνονται στο νέο σύγχρονο, καλαίσθητο λογότυπο της ΔΕΗ. Περιγράφει μια επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι σε διαρκή κίνηση, σε διαρκή εξέλιξη, ένα με το μέλλον. Το μέλλον της ΔΕΗ της ανήκει, το μέλλον της ΔΕΗ μας ανήκει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:
«Κύριε Υπουργέ, κυρία Γενική Γραμματέα, κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της Δ.Ε.Η., είναι μια σημαντική η σημερινή μέρα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Η Δ.Ε.Η. από σήμερα δεν αλλάζει μόνο λογότυπο. Αλλάζει, τολμώ να πω έχει αλλάξει εδώ και 14 μήνες συνολικό προσανατολισμό, σχέδιο και λειτουργία. Μετατρέπεται από μία δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις, κίνδυνο βιωσιμότητας σε μία σύγχρονη ενεργειακή δύναμη. Με κερδοφόρα αποτελέσματα αλλά κυρίως με πολύ αισιόδοξες προοπτικές. Ανακτά, δηλαδή, τον προωθητικό και κοινωνικό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε: Ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης της χώρας αλλά ταυτόχρονα στήριγμα και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών της. Με όπλο τον εξορθολογισμό στη λειτουργία της. Με όχημα τις νέες επενδύσεις. Και με αδιαπραγμάτευτη στρατηγική κατεύθυνση την πράσινη οικονομία.
Μέσα σε 14 μήνες, όπως μας παρουσίασε πολύ γλαφυρά ο κ. Στάσσης, η Δ.Ε.Η., η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, βρέθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας στη λειτουργική κερδοφορία. Τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία κληθήκαμε να πάρουμε μαζί με τον Υπουργό, ουσιαστικά λίγες εβδομάδες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έσωσαν την εταιρία από την κατάρρευση. Αλλά και οι πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες την απελευθέρωσαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και από τα κύματα των αλλεπάλληλων προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων. Αποδείξαμε έτσι κάτι πολύ σημαντικό, ότι σε μια ανοικτή οικονομία υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την πρόοδο. Και ότι ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός μιας δημόσιας επιχείρησης. Θυμίζω ότι στη Δ.Ε.Η. το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 51%. Μπορεί, λοιπόν, μια δημόσια επιχείρηση να εκσυχρονιστεί και να γίνει απολύτως ανταγωνιστική, αρκεί να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα, διαδικασίες. Και, πρώτα και πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.
Η ΔΕΗ, λοιπόν, μετατρέπεται με γοργά βήματα σε μία δυναμική, ανταγωνιστική εταιρεία με ανανεωμένο, υψηλά καταρτισμένο προσωπικό. Αλλά μία δημόσια επιχείρηση που, αυξάνοντας τον πλούτο της, αυξάνει ταυτόχρονα λόγω της στρατηγικής της σημασίας και τον εθνικό πλούτο. Αξίζουν, λοιπόν, γι’ αυτό συγχαρητήρια στην ηγεσία και τα στελέχη της, που το πέτυχαν. Στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Στάσση, σε όλη την ηγεσία της Δ.Ε.Η. η οποία βρίσκεται σήμερα μαζί μας, μαζί με τις θυγατρικές της, αλλά και σε κάθε εργαζόμενη και σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά της επιχείρησης. Όλοι έβαλαν πλάτη για να μπορέσουμε σήμερα όχι απλά να έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο της κατάρρευσης, αλλά να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε -το λέω και ως μέτοχος της επιχείρησης- αλλά θα πρέπει και εσείς να είστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής της επιχείρησης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Έχει αποκτήσει η Δ.Ε.Η. μια κεφαλαιοποίηση η οποία ξεπερνάει το 1 δισ., ενώ το σημαντικότερο είναι ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμων επενδυτών, έχει πετύχει την πιστοληπτική της αναβάθμιση και θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει δίχως επιφύλαξη έναν όρο ο οποίος έχει δυστυχώς φθαρεί. Ναι, η Δ.Ε.Η. αποτελεί ένα υποδειγματικό και αθόρυβο success story.
Με ικανοποίηση, έχω και εγώ συμμετάσχει σε συσκέψεις που αφορούν τη μείωση του κόστους της ενέργειας συνολικά στη χώρα. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει το υψηλότερο κόστος χονδρεμπορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα αποφασιστικά βήματα που αφορούν και στην εφαρμογή του Target Model από 1η Νοεμβρίου είναι βήματα τα οποία θα ομαλοποιήσουν τη λειτουργία της αγοράς και θα οδηγήσουν σταδιακά στη μείωση του κόστους ενέργειας. Και αυτό σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις στις υποδομές, ωφελώντας ιδιώτες καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις.
Υπάρχει, ωστόσο, και το βλέμμα στο μέλλον. Με τη δραματική, ταχύτατη, πλην όμως απολύτως απαραίτητη στροφή, από τα ρυπογόνα και ζημιογόνα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές και φτηνές πηγές ενέργειας. Διότι ήταν πραγματικά αδιανόητο, ανεξήγητο, αδικαιολόγητο πως ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς ενέργειας να έχει μερίδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο με το ζόρι έφτανε το 3%. Και, βέβαια, το γνωρίζουμε καλά αυτό και με τον Υπουργό, ότι στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών εκκρεμούν παραπάνω από 11.000 αιτήσεις για νέες μονάδες παραγωγής, κάτι το οποίο από τη μια αποδεικνύει το πολύ καλό επενδυτικό κλίμα το οποίο υπάρχει, αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και στην Ελλάδα, παρά τη διεθνή συγκυρία. Από την άλλη καθιστά απολύτως απαραίτητο τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης, κάτι το οποίο ευελπιστώ ότι θα γίνει σύντομα και θα μετατρέψει τις αιτήσεις σε έργα και σε θέσεις εργασίας. Σύντομα, μάλιστα, θα υπάρξει και ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο και για την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η έμφαση στις νέες τεχνολογίες, όμως, δίνει και μια νέα διάσταση στη σχέση της Δ.Ε.Η. με τους πελάτες της. Μίλησε γι’ αυτό ο διευθύνων σύμβουλος. Εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδω στη γρήγορη εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Θα δίνουν τη δυνατότητα, όχι απλά στους καταναλωτές να ανταλλάσσουν πληροφορίες με την επιχείρηση, ώστε να προβαίνουν σε έξυπνες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίον καταναλώνουν ενέργεια, αλλά το βασικό κέρδος από αυτή τη σημαντικότατη επένδυση είναι ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές ταυτόχρονα θα μετατρέπονται και σε παραγωγούς έξυπνης, καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιστοποιώντας την ενεργειακή τους χρήση, με οφέλη τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Οι σύγχρονοι παραγωγοί του μέλλοντος θα είναι πολύ πιο αποκεντρωμένοι με οικιακούς παραγωγούς να πουλάνε και να αγοράζουν ενέργεια προς και από το σύστημα ανάλογα με τις δικές τους επιλογές, τις δικές τους δυνατότητες, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέτει ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας.
Και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και στο μέτωπο της Απολιγνιτοποίησης, τον πιο φιλόδοξο ίσως στόχο μας. Όταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στην ομιλία που έκανα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσα την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα πολύ γρήγορο σχέδιο απεξάρτησης από το λιγνίτη ήξερα ότι έβαζα τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Πρέπει να πω όμως ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει γίνει από όλους τους συναρμόδιους για να μπορέσουμε σήμερα να έχουμε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μετα-λιγνιτική εποχή, ένα Σχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και ένα Σχέδιο το οποίο πιστοποιεί την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε ως κυβέρνηση σε αυτό το εμβληματικό έργο.
Είναι μια μετάβαση η οποία τελικά θα είναι επωφελής για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια μετάβαση η οποία -όπως ειπώθηκε και πριν- είχε ήδη δρομολογηθεί, τώρα όμως επιταχύνεται. Η μονάδα του Αμύνταιου έχει ήδη αποσυρθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία επίπτωση στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης. Και βέβαια θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση έχουμε πρόσβαση σε σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι πλησιάζουν τα 5 δις ευρώ και αυτή η διαδικασία θα είναι μια διαδικασία που θα ανακουφίσει το περιβάλλον, θα αναμορφώσει το παραγωγικό μοντέλο και τη ζωή σε μεγάλες περιφέρειες ενότητες της χώρας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ήδη έχουμε πολλά αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί και τα οποία θα έρθουν να καλύψουν το κενό από θέσεις εργασίας που αναπόφευκτα θα χαθούν από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.
Κυρίες και κύριοι,
Πριν από 70 χρόνια, η δημιουργία της Δ.Ε.Η. υπήρξε ένα μικρό θαύμα για την χώρα μας. Με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας -και αναφέρομαι κυρίως στον λιγνίτη αλλά και στο υδροηλεκτρικό δυναμικό της πατρίδας μας- καταφέραμε και πετύχαμε την ενεργειακή μας αυτονομία. Φέραμε τον ηλεκτρισμό στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας, σε κάθε επιχείρηση. Στάθηκε, η Δ.Ε.Η, καθοριστικός παράγοντας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή. Χαίρομαι, λοιπόν, που σήμερα η Δ.Ε.Η. γιορτάζει αυτά τα γενέθλιά της, αναβαπτίζοντας τους ιδρυτικούς της στόχους στις ανάγκες του σήμερα: Και παρέχοντας -κι όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος- νέες μειώσεις, νέες εκπτώσεις για όλους τους καταναλωτές ειδικά όμως για τους πιο ευάλωτους τους οποίους η επιχείρηση οφείλει να στηρίξει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Προσφέροντας όμως ταυτόχρονα για τον τόπο ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα αυξήσει συνολικά τον εθνικό πλούτο και την απασχόληση.
Κι όλα αυτά αποτυπώνονται στο νέο σήμα, στο νέο λογότυπο της Δ.Ε.Η., σύγχρονο, καλαίσθητο κατά την άποψή μου. Αυτός ο κύκλος ο οποίος παραπέμπει στον ήλιο, στην αέναη κίνηση. Με τον τρόπο του αυτός ο λογότυπος περιγράφει μια επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι σε διαρκή κίνηση. Πρέπει η εξέλιξη να είναι όπως λέει: Ένα με το Μέλλον. Γιατί το μέλλον της Δ.Ε.Η. της ανήκει: Το μέλλον της Δ.Ε.Η. μας ανήκει!
Χρόνια πολλά, λοιπόν. Και πολλές επιτυχίες στη νέα πορεία της Δ.Ε.Η.!
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας