Στην νέα επένδυση της Microsoft, που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του τεχνολογικού κολοσσού, Μπραντ Σμιθ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η προστιθέμενη αξία της επένδυσης αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Πρόκειται για μια επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» είπε και σημείωσε  ότι η επένδυση αυτή αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,794 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν πως οι παράνομες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν αποτελούν υπόθεση μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές. Και αυτό συνιστά εθνική επιτυχία, όχι απλά κυβερνητική» τόνισε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε ότι τους καρπούς αυτής της επιτυχίας θα δρέψει η χώρα το επόμενο διάστημα.

«Με μια φράση οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου» σημείωσε και τόνισε ότι «δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών – το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου – να επιλέξει: Αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις».

Κατάθεση προϋπολογισμού

Για τον προϋπολογισμό είπε ότι πριν από λίγο κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται, είπε, για προϋπολογισμό που καταρτίζεται σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της πρωτοφανούς πανδημίας του κορονοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, σε καλύτερο δηλαδή επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη (-8,7%). Κατά συνέπεια, τόνισε, βάσει των μέσων εκτιμήσεων για το σύνολο της διετίας 2020-2021, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο.

Όσο για την ανεργία είπε ότι ήταν επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση να υπάρχει επιδείνωση του ποσοστού φέτος όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ωστόσο η ανεργία το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019, ενώ η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύει και το επόμενο έτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, υπογραμμίζεται η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, γεγονός που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά.

Τέλος ενημέρωσε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα γίνουν την 28η Οκτωβρίου η στρατιωτική και η μαθητική παρέλαση.