ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για τις πληρωμές κατά το α’ εξάμηνο του έτους με βάση τα οποία σε περιβάλλον πανδημίας κυριάρχησαν οι πληρωμές μέσω internet banking και mobile banking και οι ενεργοί χρήστες των δύο βασικών ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 8,9% και 61,6% αντίστοιχα φθάνοντας τα 3,1 και 2,8 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες εκτός του παραδοσιακού δικτύου των καταστημάτων πραγματοποιείται πλέον έως και το 90% των καθημερινών συναλλαγών, εξέλιξη που επισπεύδει τις κινήσεις των τραπεζών για περαιτέρω μείωση του φυσικού δικτύου τους εντός του 2021. Στα ηλεκτρονικά δίκτυα συγκαταλέγονται εκτός από τα παραδοσιακά ATM, τα APS, δηλαδή τα αυτόματα συστήματα πληρωμών (Automatic Payment System), καθώς και το internet και mobile banking, στα οποία στράφηκε σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων για την πραγματοποίηση των καθημερινών του συναλλαγών.
Τα στοιχεία για την αύξηση της χρήσης των σύγχρονων ψηφιακών δικτύων, αναδεικνύουν την υπεροχή του mobile banking έναντι του internet banking, η χρήση του οποίου αυξήθηκε, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με αυτή του κινητού. Την αύξηση μάλιστα αυτή καθοδηγούν τα φυσικά πρόσωπα, ο ενεργός πληθυσμός των οποίων αυξήθηκε από το 1,7 εκατομμύρια χρήστες το α’ εξάμηνο το 2019 στα 2,7 εκατομμύρια το α’ εξάμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας ότι η τεχνολογία δεν έχει απλώς μπει σε κάθε σπίτι, αλλά μας συνοδεύει σε κάθε βήμα της ζωής μας.
Ο αριθμός των ενεργών χρηστών που πραγματοποίησαν εγχρήματες συναλλαγές αυξήθηκε κατά 72,1% και από τους 743.792 ανήλθε στους 1.280.384 με τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή 1.258.728 να είναι φυσικά πρόσωπα. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών αυξήθηκε κατά 66,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και η αξία τους εκτινάχθηκε εν μέσω ύφεσης από τα 4,5 δις ευρώ στα 6,9 δις ευρώ.
Σε ανοδική τροχιά, αλλά με σαφώς μικρότερους ρυθμούς, είναι και η αύξηση του internet banking, οι ενεργοί χρήστες, δηλαδή αυτοί που πραγματοποιούν πάνω από μία συναλλαγές το μήνα, αυξήθηκε το α’ εξάμηνο του 2020 κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Οι ενεργοί χρήστες μέσω internet banking ανήλθαν στους 2.132.554, από τους οποίους οι 1.8674.668 είναι φυσικά πρόσωπα, ενώ 257.886 είναι οι επιχειρήσεις. Ο αριθμός των ενεργών πελατών που πραγματοποίησαν εγχρήματη συναλλαγή αυξήθηκε με ρυθμό που έφτασε το 12,5% ενώ ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών ανήλθε στα 8.671.730 καταγράφοντας άνοδο κατά 9,8% και η αξία τους έφτασε τα 136,4 δις ευρώ.
Αυξημένες ήταν την ίδια περίοδο και οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, καθώς η καθιέρωση των ανέπαφων συναλλαγών – χωρίς δηλαδή τη χρήση PIN – έως του ορίου των 50 ευρώ, έδωσε ώθηση στη χρήση τους. Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται οι συναλλαγές των τουριστών, διαμορφώθηκαν στο τέλος του α’ εξαμήνου στα 557,8 εκατομμύρια έναντι 441,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, καταγράφοντας άνοδο κατά 26,2%. Αντίστοιχα η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 16 δις. ευρώ από 14,2 δις ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019, καταγράφοντας άνοδο κατά 13,4%.
Στον αντίποδα βρέθηκαν οι συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού, που λόγω της πτώσης του τουρισμού, υποχώρησαν τόσο σε όρους αριθμού συναλλαγών όσο και σε όρους αξίας συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου ο αριθμός των συναλλαγών από κάρτες ξένων υπηκόων υποχώρησε κατά 40,5%, στα 19,6 εκατομμύρια , ενώ η αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 63,1% στο 1 δις ευρώ περίπου.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση