Ένα φιλόδοξο project που θα αναζωογονήσει οικονομικά και κοινωνικά την Νότια Αίγυπτο ανέλαβε ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος.

Ο 50χρονος Έλληνας επιχειρηματίας που ηγείται της εταιρείας παραγωγής χυμών, Orange Be Global οραματίζεται τη δημιουργία ενός πρότυπου αγροτοβιομηχανικού πάρκου σε έκταση 220.000 στρεμμάτων στην επαρχία του New Valley, το οποίο θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

«Σύμμαχο» στην όλη προσπάθεια έχει την αιγυπτιακή κυβέρνηση του προέδρου Σίσι, η οποία έχει δεσμευθεί να προσφέρει απόλυτη στήριξη στο όλο εγχείρημα. Το «εναρκτήριο λάκτισμα» για το μεγαλεπήβολο έργο ύψους 95 εκατ. δολαρίων αναμένεται – εκτός απροόπτου- να δοθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Όπως λέει στο mononews.gr ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, η απόφαση να εμπλακεί σε ένα τόσο απαιτητικό project οφείλεται σε τρείς λόγους:  πρώτον, γιατί θα χρειαστεί να μπουν νέες εκτάσεις στην καλλιεργητική αλυσίδα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού για τροφή αυξάνοντα χρόνο με τον χρόνο, δεύτερον, γιατί η Orange Be Global διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτείται, μέσα από την παγκόσμια παρουσία της στον αγροδιατροφικό τομέα (λειτουργεί πέντε εργοστάσια σε Βραζιλία, Ολλανδία, Αίγυπτο και Ελλάδα και τρίτον, γιατί εξασφάλισε την απόλυτη στήριξη της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Επισημαίνει μάλιστα πως η κρατική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του project, αφού θα χρειαστεί να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα υποδομών αλλά και να εκδοθούν μια σειρά από άδειες.

Η πρόταση από τον IDDA

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ο Αρκάς αναζητούσε αγροτική έκταση στο Κάιρο, για να «στήσει» πορτοκαλεώνα.  Έναν πορτοκαλεώνα που θα λειτουργούσε με υψηλά στάνταρ απόδοσης  και ποιότητας και θα τροφοδοτούσε κατ’ αποκλειστικότητα τη μονάδα χυμοποίησης που διατηρεί η Orange Be Globe στην αιγυπτιακή αγορά.

Οι ντόπιοι παραγωγοί ενδιαφέρονται πρωτίστως να πουλήσουν τα προϊόντα νωπά στην αγορά και λιγότερο να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τα ποιοτικά στοιχεία (υπολείμματα σε φυτοφάρμακα, απόδοση ανά στρέμμα) αλλά και να βάζουν σε «δεύτερη μοίρα» τη σύναψη συμβολαίων με τη μεταποιητική βιομηχανία, θέτοντας τις τιμές σε διαρκείς διακυμάνσεις.

Μετά από πολλές προσπάθειες και επίπονη αναζήτηση με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας, ο Έλληνας επιχειρηματίας έγινε αποδέκτης πρότασης από τον εθνικό οργανισμό της Αιγύπτου για την προσέλκυση επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, (IDDA) για τη δημιουργία του πορτοκαλεώνα που επιθυμούσε, όχι στο Κάιρο, αλλά στην περιφέρεια του New Valley (Νέα Κοιλάδα).

Yστερα από αρκετές συζητήσεις οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση ενός σύγχρονου αγροτοβιομηχανικού πάρκου σε μια έκταση 22.000 εκταρίων (περίπου 220.000 στρέμματα), στο οποίο θα καλλιεργούνται προϊόντα που η Αίγυπτος κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η φράουλα (Νο2), η τομάτα (Νο3) και η πατάτα (No4) καθώς και άλλα προϊόντα, για τα οποία απαιτείται λιγότερη κατανάλωση νερού και λιγότερα έως και μηδενικά φυτοφάρμακα.

Η συμφωνία αποτυπώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνια σε ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο συνυπέγραψαν ο κυβερνήτης του New Valey και ο αρμόδιος υπουργός για το εσωτερικό εμπόριο.

Το νερό «κλειδί» για την επένδυση

Στο πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθούν και περίπου 100 βιομηχανίες που θα κάνουν μια πρώτη τυποποίηση, η οποία θεωρείται απαραίτητη για να «βγαίνει» οικονομικά η επένδυση λόγω της μεγάλης απόστασης από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας (πάνω από δέκα ώρες).

Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε δυο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας.

Στην πρώτη φάση θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η περιοχή «σηκώνει» μια τέτοια επένδυση. Εάν δηλαδή υπάρχει η κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα νερού και ποιες καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν. Κάτι που δεν είναι δεδομένο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας. Η ύπαρξη νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του project. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν βρεθεί νερό, τότε η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πρέπει να παραχωρήσει νέα έκταση στην εταιρεία, σε άλλη περιφέρεια της χώρας. «Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε νερό σε ικανοποιητικό βάθος και με ικανοποιητικές προδιαγραφές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρακόπουλος.

Στη δεύτερη φάση αναμένεται να υλοποιηθούν οι απαραίτητες υποδομές που αφορούν στην εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιακών δικτύων και την χάραξη δρόμων. Στο πάρκο προβλέπεται να ανεγερθούν και κατοικίες που θα χρησιμοποιηθούν απ’ όσους θα έρθουν να εργαστούν αφού το New Valley κατοικείται μόλις από το 0,2% του πληθυσμού της Αιγύπτου.

«Road shows» για την προσέλκυση επενδυτών

Με δεδομένο το μέγεθος του έργου, η συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων στο εγχείρημα θεωρείται επιτακτική. Στόχος είναι η ιδιωτική συμμετοχή να καλύψει περίπου 25% με 50% της συνολικής δαπάνης και το υπόλοιπο να προέλθει από τραπεζική χρηματοδότηση από τοπικές ή διεθνείς τράπεζες, όπως η EBRD και η World Bank. Η διοικητική ομάδα της Orange Be Global σκοπεύει αμέσως μετά την οριστικοποίηση της σύμβασης να ξεκινήσει road shows στις διεθνείς αγορές για να πείσει επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο να αναπτύξουν δραστηριότητα στο πάρκο και να συμβάλουν στο εγχείρημα.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσελκύσουμε σοβαρές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε θα φτιάξουν μονάδες είτε θα χρηματοδοτήσουν το project, είτε και τα δυο μαζί», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, προσθέτοντας πως έχουν γίνει ήδη κάποιες διευκρινιστικές επαφές με εν δυνάμει επενδυτές στην Αγγλία (όπου και η έδρα της Orange Be Globe) και στην Ολλανδία Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και στην Κίνα, στην Ινδία και στην Ρωσία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την προοπτική που προσφέρει ο αγροδιατροφικός τομέας της Αιγύπτου, με την πρώτη αντίδραση να είναι θετική.

Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος αναγνωρίζει πως υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο δηλώνει πεπεισμένος πως το project μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Καταλυτικής σημασίας, όπως λέει, «είναι να εγγυηθούμε πως θα διασφαλίσουμε ένα ελκυστικό πακέτο στους υποψήφιους επενδυτές, από την υποδομή και τις αδειοδοτήσεις που θα χρειαστούν μέχρι την παροχή χρηματοδότησης και την παροχή τεχνογνωσίας». Μάλιστα, για όσες ελληνικές επιχειρήσεις αποφασίσουν να κάνουν το βήμα, υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση από αιγυπτιακές τράπεζες.

Who is Who

Ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εμπορική (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), ασχολείται από τα 1994 με την οικογενειακή επιχείρηση, την βιομηχανία χυμών Σπάρτη Ελλάς. Τα μελλοντικά του σχέδια αφορούν την επέκταση της επιχείρησης και τη δημιουργία παραρτημάτων σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση