Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 20% κατά μέσο όρο έως και το 2022 προβλέπουν τα πλάνα μείωσης των κόκκινων που υπέβαλαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στον SSM οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στα πλάνα που υποβλήθηκαν οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση λόγω covid, θα ανέλθουν στα 5 δις ευρώ, πρόβλεψη που είναι αισιόδοξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για εκτίναξη των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10 δις ευρώ.

Τα πλάνα θα επικαιροποιηθούν το Μάρτιο του 2021 όταν πλέον θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή για το τραπεζικό σύστημα ΕΒΑ θα έχει με τη σειρά της δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το χειρισμό των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήνει πίσω της η πανδημία. Έτσι τα σχέδια που κατατέθηκαν θα αναθεωρηθούν προς το ευνοϊκότερο ή το δυσμενέστερο σενάριο ανάλογα με τις εξελίξεις και θα συνοδευθούν με τα πλάνα για την πορεία των κερδών και την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία σε ότι αφορά τη στοχοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, καθώς με εξαίρεση τη Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και τράπεζα Πειραιώς έχουν μπροστά τους τιτλοποιήσεις ύψους 24 δις ευρώ. Αντίθετα η Eurobank έχοντας ολοκληρώσει δύο τιτλοποιήσεις (Pillar και Cairo), συνολικού ύψους 9 δις ευρώ, έχει υπερκεράσει τον παραπάνω στόχο, επιτυγχάνοντας ήδη από το α’ εξάμηνο του 2020 μείωση του δείκτη NPE στο 15,3% σε επίπεδο ομίλου και στο 17% στην Ελλάδα.

Oι τράπεζες δεσμεύονται έναντι του SSM για πωλήσεις κόκκινων δανείων ύψους 24 δις ευρώ την περίοδο έως και το 2021 και την αρχή θα κάνει η Alpha Bank μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy ύψους 10,8 δις ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης NPEs θα μειωθεί στο 24% – από 43,5% στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους και το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δις ευρώ στα 11 δις ευρώ σε επίπεδο ομίλου και στα 8,5 δις ευρώ περίπου στην Ελλάδα.

Η τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει τέσσερις συναλλαγές και συγκεκριμένα την πώληση του χαρτοφυλακίου Iris αξίας 600 εκατ. ευρώ, του χαρτοφυλακίου Trinity αξίας 300 εκατ. ευρώ και τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega αξίας 2 και 5 δις ευρώ αντίστοιχα, το σύνολο των οποίων θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και στις αρχές του 2021. Στόχος είναι μέσω αυτών των συναλλαγών το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στα 16 δις ευρώ.

Η Εθνική τράπεζα βρίσκεται στην τελική φάση για το κλείσιμο δύο μικρών συναλλαγών και συγκεκριμένα του χαρτοφυλακίου Marina και του χαρτοφυλακίου Danube αξίας 300 και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier συνολικής αξίας άνω των 6 δις ευρώ, μέσω της οποίας το στοκ των κόκκινων δανείων θα μειωθεί στα 5 δις ευρώ περίπου στο τέλος του 2021 από 10,4 δις ευρώ το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση