Γεύση από ελληνική φιλοξενία παίρνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε χθες το βράδυ στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε το θερμό κλίμα των επαφών του κ. Πομπέο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις περνάνε την καλύτερη φάση τους, όπως είπε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αθήνα και Ουάσιγκτον εκπέμπουν το τελευταίο διάστημα στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο δεν κάνει στάση στην Τουρκία μετά την Ελλάδα, όπως έκαναν όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο παρελθόν, όταν επισκέπτονταν την περιοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής των ίσων αποστάσεων.

Όπως προκύπτει και από την κοινή δήλωση Ελλάδας και ΗΠΑ μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, οι δύο πλευρές έχουν ταύτιση απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, η αναφορά που περιλαμβάνεται για τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης, τα οποία «πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», απηχούν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις στην κρίση με την Τουρκία.

Εξάλλου οι ΗΠΑ δεν χάνουν ευκαιρία να χαιρετίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, βλέποντας ότι η επίλυση της διαφοράς ανοίγει πεδίο νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. «Έχουμε έναν σπουδαίο εταίρο εδώ στην Ελλάδα και θεώρησα πολύ σημαντικό να έρθω σ’ αυτό το μέρος της Ελλάδας, σ’ αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι (σ.σ. Θεσσαλονίκη), λόγω των σπουδαίων πραγμάτων που γίνονται εδώ, σ’ αυτό το μέρος της χώρας. Το προξενείο μας εδώ δουλεύει σε πλήρεις ρυθμούς. Έχουμε κάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά με τη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησε σε πραγματικές ευκαιρίες, έτσι είμαστε ενθουσιασμένοι για τα πράγματα που συμβαίνουν εδώ» είπε χθες μιλώντας στο ΑΠΕ.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στις συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Πομπέο αποτελεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.  Στην κοινή δήλωση, Ελλάδα και ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεση να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική τους σχέση επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διεπιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων.

Όσα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, μετά την κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη – Πομπέο στην Βάση της Σούδας, θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και θα αναδείξει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πομπέο στα Χανιά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι υποδέχθηκαν στις 20.45 το βράδυ της Δευτέρας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του Σούζαν Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας.

Ο πρωθυπουργός το πρωί  της Τρίτης μαζί με τον κ. Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Επίσης στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Το απόγευμα της Τρίτης (17:00), ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στις συναντήσεις των δυο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα θα «δουν» περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις.

«Έχουμε έναν σπουδαίο εταίρο εδώ στην Ελλάδα και θεώρησα πολύ σημαντικό να έρθω σ’ αυτό το μέρος της Ελλάδας, σ’ αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι, λόγω των σπουδαίων πραγμάτων που γίνονται εδώ, σ’ αυτό το μέρος της χώρας. Το προξενείο μας εδώ δουλεύει σε πλήρεις ρυθμούς. Έχουμε κάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά με τη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησε σε πραγματικές ευκαιρίες, έτσι είμαστε ενθουσιασμένοι για τα πράγματα που συμβαίνουν εδώ» είπε και σε άλλο σημείο τόνισε:

«Οι άνθρωποι της περιοχής μπορούν σίγουρα να περιμένουν πως εάν κάνουν τα σωστά πράγματα, αν είναι φιλόξενοι, θα δουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις εδώ, γεγονός που θα είναι εξαίσιο για κάθε μία από τις χώρες μας», τόνισε και υπογράμμισε τον ρόλο των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, στα σχέδια ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης που, όπως είπε, αποτέλεσε πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη χαρακτήρισε «κεντρικό παίκτη», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο  απάντησε πως οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου, διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, και συνομιλιών.

«Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν, ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε.