ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αίθουσες της μύησης, δηλαδή τα τελεστήρια, ο ναός, καθώς και άλλα οικοδομήματα από διάφορες εποχές της λειτουργίας του ιερού, που διασώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση πάντως, παραδόθηκαν στο κοινό για μια σύγχρονη μύηση στα περίφημα Καβείρια μυστήρια της αρχαιότητας.
«Είμαστε στη Λήμνο, σε ένα νησί με χιλιάδες αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Το νησί που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, ιστορικό και γεωπολιτικό, όχι μόνον για τον αρχαίο άνθρωπο, αλλά και σήμερα», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου το απόγευμα του Σαββάτου.
Επισημαίνοντας την ανάπτυξη ενός εξαιρετικού πολιτισμού στη Λήμνο ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στα πολύ πρόσφατα ευρήματα της ανασκαφής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, που τεκμαίρουν την ανθρώπινη παρουσία στη Λήμνο, στο 10.000 π.Χ. όπως επίσης στους προϊστορικούς οικισμούς της στη Μύρινα, στην Πολιόχνη και στο Κουκονήσι, που ανέπτυξαν μια προηγμένη για την εποχή τους τέχνη και τεχνολογία.«Δεν είναι τυχαίο ότι στη Λήμνο πέφτει από τον ουρανό ο Ήφαιστος, ο οποίος διδάσκει τους ντόπιους την τέχνη των μετάλλων, που σηματοδοτούν μια άλλη εποχή» πρόσθεσε η υπουργός.
Σημαντικό είναι, ότι με το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Καβειρίου, όχι μόνον αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες αλλά επιτυγχάνεται και η προστασία του από την φθορά του χρόνου και την επίδραση των έντονων καιρικών φαινόμενων, που μαστίζουν την περιοχή. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι τα μέτρα που έλαβε η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν απαραίτητα για την εξυγίανση του εδάφους και για την αντιμετώπιση των φθορών στα μνημεία και στα τμήματα των τοιχοδομών, που είχαν καταρρεύσει ή παρουσίαζαν ολισθήσεις στα πρανή.
Κατά τη διάρκεια των αποχωματώσεων μάλιστα για τις ανάγκες του έργου εντοπίσθηκε και τμήμα του λεγόμενου «υστερορωμαϊκού οικισμού», το οποίο σύμφωνα με τα νεότερα ανασκαφικά δεδομένα και αρχαιολογικά τεκμήρια φαίνεται ότι αποτέλεσε τμήμα των εστιατορίων των δύο Τελεστηρίων.
Πάμπολλες επιγραφές των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων ταυτίζουν τον υπαίθριο χώρο των εστιατορίων, ως τον «επιφανή τόπο», πιθανώς το αρχείο του ιερού, στο οποίο στήνονταν τιμητικές επιγραφές και ψηφίσματα. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον έχει η ανεύρεση μιας ταφής του ύστερου 4ου αι. π.Χ., η οποία ταυτίζεται πιθανώς ως ταφή επιφανούς προσώπου, ίσως ιερέα. Σιδερένια δαχτυλίδια που βρέθηκαν ως κτερίσματα της ταφής -ανάλογα έχουν βρεθεί στο ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη- υποδεικνύουν τη χρήση τους στις τελετές μύησης.
Στον χώρο παρέχονται πλέον αναβαθμισμένες υπηρεσίες για ΑμεΑ, όπως ειδικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, χώροι υγιεινής και ενημερωτική πινακίδα αφής και ήχου για άτομα με μειωμένη όραση, με επισήμανση της κατεύθυνσης. Δημιουργήθηκαν χώροι στάσης επισκεπτών, οργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκεται ενημερωτικό υλικό (στην ελληνική, αγγλική και Braille), ακόμη και φορτιστές για κινητά τηλέφωνα. Το νέο φυλάκιο εξάλλου είναι εξοπλισμένο με μέσα ψηφιακής παρακολούθησης του αρχαιολογικού χώρου (καταγραφικό, κάμερες, πυρόσβεση, πυρανίχνευση, σύστημα συναγερμού).
Το έργο άρχισε ουσιαστικά από το 2013, όταν κατά την επίσκεψη της κυρίας Μενδώνη στην Λήμνο, ως γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ τότε, είχαν επισημανθεί τα μεγάλα προβλήματα του χώρου. Το 2014 εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ οι πρώτες μελέτες και το τεχνικό έργο κατατέθηκε στην Περιφέρεια στα ΠΕΠ της οποίας εντάχθηκε το 2016.
Για την εκτέλεσή του εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού εξήρε το έργο του εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλου Τριανταφυλλίδη για την «ποιότητα της δουλειάς και το πολιτεύεσθαι του προϊσταμένου», όπως είπε. Αναφέροντας, πως «Τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, είχαν και έχουν ανάγκη από ανθρώπους αφιερωμένους και αφοσιωμένους στη δουλειά τους και επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν την επιστήμη τόσο, όσο να μπορούν να την καθιστούν κάνουν προσιτή στον απλό πολίτη».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση