Ξεπέρασε ήδη κατά πολύ τον μέγιστο στόχο -που ήταν 700 αποχωρήσεις- το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank, ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήματα καθώς το πρόγραμμα παραμένει  ανοιχτό μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και τώρα η Διοίκηση της τράπεζας προβληματίζεται αν θα κάνει δεκτά όλα τα αιτήματα.

Το δελεαστικό πακέτο παροχών, που δίνει 45 μισθούς με μέγιστο τις 150.000 ευρώ -το ποσό για εργαζόμενους άνω των 55 ετών μπορεί να φτάσει ως 250.000-, και το γεγονός ότι απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 5 έτη υπηρεσίας στην τράπεζα προκάλεσαν στην κυριολεξία «συνωστισμό» στο γραφείο προσωπικού.

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος ήταν 500 αποχωρήσεις με μέγιστο τις 700. Όμως η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 1.000 αιτήσεις αποδοχής.

Αν και οι παροχές της εθελούσιας εξασφάλιζαν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του προγράμματος, η αποδοχή είναι τόσο μεγάλη που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, η ευρεία αποδοχή προβληματίζει τη Διοίκηση της Eurobank, η οποία βρίσκεται υπό σκέψη αν θα εγκρίνει όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί ή θα επιτρέψει την «έξοδο» σε 700 εργαζόμενους, όπως ήταν το ανώτατο όριο του αρχικού σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εθελούσια για το Δίκτυο της Αττικής υπερκαλύφθηκε από τις πρώτες μέρες και δεν γίνονται δεκτά άλλα αιτήματα.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τη Διοίκηση είναι ότι αρκετά αιτήματα αποχώρησης έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους 40-45 ετών, τους «διάδοχους» δηλαδή των 50+ που αποχωρούν.

Η Eurobank με το πρόγραμμα εθελούσιας πέτυχε και κάτι ακόμα: να παρακολουθούν την πορεία του και οι διοικήσεις των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι το τέλος του 2020 – αρχές του 2021 θα ανακοινώσουν τα δικά τους προγράμματα εθελουσιών.

Η διοικητική ομάδα της Eurobank, ο CEO, κ. Φωκίων Καραβίας, και οι αναπληρωτές CEOs, κ.κ. Κώστας Βασιλείου, Σταύρος Ιωάννου, και ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, που θα αναλάβει προσεχώς καθήκοντα, δίνει τον τόνο στην αγορά και διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό τα τραπεζικά δρώμενα, είτε πρόκειται για κινήσεις που αφορούν τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων και τις τιτλοποιήσεις είτε τα μεγάλα deal –ΑΔΜΗΕ, Ελληνικό, ομολογιακές εκδόσεις-, ακόμα και το πρόγραμμα εθελούσιας. Μάλιστα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως το πρόγραμμα της Eurobank θα αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο «οδηγό» για τις εθελούσιες και των υπολοίπων τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, οι  νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον τραπεζικό κλάδο με την επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και την τηλεργασία, απαιτούν ανανέωση του προσωπικού με «νέο» αίμα, με ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες.

Αυτή η  ανανέωση του προσωπικού θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κύκλος των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, καθώς πολύ σύντομα όσοι αποχωρούν θα λαμβάνουν τη νόμιμη αποζημίωση χωρίς επιπλέον παροχές και bonus.