Την εξαίρεση από τα υψηλά πρόστιμα του νόμου 4643/2019 των ακινήτων που αγοράζονται μέσω πλειστηριασμών ζητούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να είναι δυνατή η τακτοποίησή τους χωρίς το υπερβάλλον κόστος που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Οι κυρώσεις του νόμου 4643 τίθενται σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο Ν.4495/17 και η ενεργοποίησή του θα επιβαρύνει σημαντικά την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών που έχουν τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμών.

Όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, μεγάλος αριθμός ακινήτων μεταβιβάζεται μέσω πλειστηριασμών σε ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ξένα επενδυτικά funds.

Η διαδικασία του πλειστηριασμού δεν επιτρέπει, κατά την απόκτηση του ακινήτου, σαφή εικόνα του ακινήτου όσον αφορά αυθαιρεσίες και την έκταση αυτών. Με αυτό το δεδομένο:

α) Η αγορά από ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή funds διατρέχει αυξημένο κίνδυνο απόκτησης ακινήτων με αυθαιρεσίες κατηγορίας 5, που ουσιαστικά τίθενται στην καλύτερη περίπτωση εκτός συναλλαγής.

Για αυτά τα κτίρια, το κόστος επαναφοράς στην νόμιμη κατάσταση που πιθανότατα θα περιλαμβάνει εργασίες κατεδάφισης προσαρμογών ή ενισχύσεων θα είναι υψηλό και οπωσδήποτε αδύνατον να προβλεφθεί.

Στο ίδιο σκεπτικό, η σημαντική απομείωση εμβαδών θα καθιστά τα κτίρια αυτά ασύμφορα και για τις τράπεζες και κατ’ επέκταση για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

β) Το κόστος τακτοποίησης των υπολοίπων ακινήτων αυξάνεται σημαντικά, αναθεωρώντας δυσμενώς τους σχετικούς προϋπολογισμούς και δυσχεραίνοντας έτσι την επαναπροώθηση τους (ακινήτων και κεφαλαίου) στην αγορά.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων – με εξαίρεση τα ακίνητα οφειλετών που είναι πρώτη κατοικία – έχουν ξεκινήσει μετά το πάγωμα που επιβλήθηκε λόγω covid και σύμφωνα με τα στοιχεία του «eauction» έως και τα τέλη του χρόνου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 7.500.

Η πλειοψηφία των ακινήτων αυτών φέρει μικρές ή μεγαλύτερες παραβάσεις και τα υψηλά πρόστιμα που θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές Οκτωβρίου θα επιβαρύνει υπέρμετρα την τακτοποίησή τους, καθιστώντας απαγορευτική την αξιοποίησή τους.

Η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο Ν.4495/17 λήγει στις 30.09.2020, πέραν της οποίας θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4643/2019 (ΦΕΚ 193Α/3.12.2019 (άρθρο 51), ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για την τακτοποίηση των αυθαίρετων και καταργεί την μεγάλη σε πλήθος Κατηγορία 5 ακινήτων.

Με βάση το νόμο 4643/2019:

– Το πρόστιμο τακτοποίησης προβλέπεται υψηλότερο κλιμακωτά από 20% έως και 40% μέχρι το 2025.

– Τα ακίνητα κατηγορίας 5 (δηλ. ακίνητα με μεγάλης έκτασης αυθαίρετες κατασκευές) δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν μετά τις 30.9.2020. Μοναδικές εναλλακτικές θα είναι η κατεδάφιση τους ή η καταβολή υψηλών προστίμων διατήρησης.

– Οι τράπεζες ζητούν να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ακίνητα που έχουν ήδη αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν μέσω πλειστηριασμού έτσι ώστε να εξαιρεθούν από τις νέες διατάξεις και να διατηρηθούν οι διατάξεις του Ν.4495/17 (σχετικά με την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών) πέραν της 30.9.2020 και έως την ολοκλήρωση και εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για το σύνολο των εν λόγω ακίνητων.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση