ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δημοπρασία για το 5G θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου και τα νέα δίκτυα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τις αρχές του επομένου έτους.
Στη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα έχουν τεθεί θέματα ασφάλειας των νέων δικτύων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, μεταξύ άλλων σημείωσε σχετικά:
«Στη χώρα μας, όπως και συνολικά στην Ευρώπη το 5G θα αναπτυχθεί σε συχνότητες οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται. Τα 700 MHz χρησιμοποιούνται από την ΕΡΤ και την DIGEA, τα 2,1 GHz από το 4G και το 3G, τα 3,5 MHz από τα δημόσια αγροτικά δίκτυα και τα 26 GHz από τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση. Τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παραμένουν τα ίδια. Εμείς ακολουθούμε, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, τις υποδείξεις του αρμόδιου διεθνούς φορέα. Δεν πάμε όμως στο διεθνές όριο, πάμε σε χαμηλότερο όριο. Έχουμε νομοθετήσει στη χώρα μας χαμηλότερα όρια, συγκεκριμένα στο 70% του διεθνούς ορίου και μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά είμαστε στο 60%. Επιπλέον όλων αυτών, αυτό το χαμηλότερο όριο, στη χώρα μας το μετράμε στο πιο επιβαρυμένο σημείο, το μετράμε πάνω στον ιστό, πάνω στην κεραία. Καταλαβαίνει κανείς ότι όσο απομακρύνεται από την κεραία, μειώνεται και το επίπεδο της ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Άλλες χώρες μετράνε το όριο εκεί που έχουν ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι πάνω στην κεραία. Και επιπλέον όλων αυτών διενεργούμε ίσως τους περισσότερους ελέγχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Άρα δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν πάμε σε υψηλότερες συχνότητες και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να το ξέρει.»
Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δημοσίευσε το τεύχος προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς.
Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι -Cosmote, Vodafone και Wind- (δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και τέταρτος παίχτης) για τις άδειες 5G θα διαμορφωθεί σε 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
- Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%