ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δραματική συρρίκνωση στα εταιρικά ταξίδια, τη διοργάνωση συνεδρίων, τον τουρισμό κινήτρων, το city break, την κρουαζιέρα καταγράφεται διεθνώς λόγω της πανδημίας και οι Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού χαμηλώνουν διαρκώς τον πήχη των προσδοκιών για το 2021.
Η εικόνα στα εταιρικά ταξίδια είναι απογοητευτική. Οι μεγάλες εταιρείες τα έχουν «παγώσει» μέχρι νεωτέρας, ενώ έχουν δώσει εντολή και στα στελέχη τους, να περιορίσουν και τα ιδιωτικά τους ταξίδια στο ελάχιστο.
Τα συνέδρια με φυσική παρουσία αναβάλλονται σε μεγάλο ποσοστό, ενώ κάποια πραγματοποιούνται μέσω internet.
O τουρισμός city break, όπως και τα ταξίδια κινήτρων έχουν βγει από τον τουριστικό χάρτη, με κατακόρυφη πτώση της δαπάνης για αναψυχή και αγορές. Το ίδιο έχει συμβεί και με τα κρουαζιερόπλοια που εξαφανίστηκαν από τη θάλασσα της Μεσογείου και μαζί της οι επιβάτες που δαπανούσαν σημαντικά ποσά κάθε φορά που έπιαναν λιμάνι.
Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, μία ιδιαίτερα δυναμική αγορά που διατηρούσε υψηλά τις πληρότητες τη χαμηλή σεζόν –άνοιξη και φθινόπωρο-, είναι άγνωστο πότε θα επανέλθει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 η Σαντορίνη υποδεχόταν περίπου 250.000 επισκέπτες (στην συντριπτική πλειονότητα ήταν επιβάτες κρουαζιέρας) την εβδομάδα τους μήνες της high season και φέτος το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου είχε μόλις 30.000 αεροπορικές αφίξεις.
Ο ΣΕΤΕ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τους για το 2021 και όπως λένε εκπρόσωποι τους στο mononews.gr:
Το 2021 θα είναι η νέα αφετηρία για τον ελληνικό τουρισμό.
Μάλιστα την περασμένη Τρίτη, ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, παραδέχθηκε ότι οι αρχικές προβλέψεις για έσοδα 5 δισ. ευρώ (στο 25% των εσόδων του 2019) δεν επαληθεύτηκαν.
Τώρα εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ (από 20 δισ. ευρώ πέρυσι).
Πλέον κανείς από τους παράγοντες του τουρισμού δεν διακινδυνεύει προβλέψεις αφού:
-Είναι άγνωστο πόσες αεροπορικές εταιρείες και με ποια συχνότητα θα πραγματοποιούν πτήσεις το 2021.
-Είναι άγνωστο πόσοι tour operators θα υπάρχουν το 2021.
-Είναι άγνωστη η επίπτωση της πανδημίας στα εισοδήματα των δυνάμει τουριστών και κατά πόσο αυτοί θα είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν.
Η εξάρτηση του τουρισμού από την αεροπορική βιομηχανία είναι τεράστια. Χωρίς πτήσεις, δεν υπάρχει δυναμική στον τουρισμό. Το ερώτημα, που σήμερα δεν μπορεί να απαντηθεί, είναι πόσες αεροπορικές θέσεις θα προσφέρουν το 2021 οι αεροπορικές εταιρείες. Ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα διαμορφωθούν στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης.
Με αυτό το δεδομένο είναι πιθανό η Ελλάδα το 2021 να πιάσει το 50% των αφίξεων του 2019.
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το τουριστικό ισοζύγιο, το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν μόλις 1,255 δισ. ευρώ από 9,116 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019. Επίσης τα έσοδα τον Ιούλιο ήταν 577 εκατομμύρια ευρώ από 3,7 δισεκατομμύρια πέρυσι.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση