Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται το διπλωματικό παρασκήνιο για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αν και ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις η έναρξη τοποθετείται τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, μετά την αναβληθείσα για μία εβδομάδα Σύνοδο Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής, που θα άρχιζε σήμερα, πήρε αναβολή μιας εβδομάδας, επειδή συνεργάτης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Η αναβολή δίνει χρόνο για πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο με τον Ερντογάν να τα παίζει όλα για όλα.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ) έσπευσαν να συγχαρούν Ελλάδα και Τουρκία για την επανέναρξη του μεταξύ τους διαλόγου, διάχυτη είναι η επιφυλακτικότητα.

Χθες μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετικό βήμα επαναπροσέγγισης» την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πέραν της συμπεριφοράς της Άγκυρας, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αθήνας, προβληματισμός υπάρχει και για τα θέματα προς συζήτηση που προσπαθεί ο Ερντογάν να βάλει στο τραπέζι.

Η ελληνική πλευρά δια του πρωθυπουργού διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι στην ατζέντα των συζητήσεων μπαίνει μόνο το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ωστόσο,  ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το σκληρό ανατολίτικο παζάρι, ανοίγοντας την βεντάλια των θεμάτων και ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Χθες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενς Στόλντενμπεργκ έπιασαν το νήμα των επαφών με τον Ερντογάν από εκεί που το άφησαν την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ και ο Σαρλ Μισέλ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Κομισιόν, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε -σύμφωνα με πηγές από την Άγκυρα- το ζήτημα των Τουρκοκυπρίων καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά «να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να μην αγνοεί τα δικαιώματά τους».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να ζήτησε εκ νέου την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην Ευρώπη και την ανανέωση των τελωνειακών σχέσεων με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι θα ήταν μια κίνηση προς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στην συζήτηση μπήκε και το προσφυγικό με τον Ερντογάν να τονίζει πως τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια, ενώ έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά της Ελλάδας ισχυριζόμενος πως μαζί με την Frontex παραβιάζουν τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, καθώς προχωρούν σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Χθες, πάντως, Κομισιόν, ΝΑΤΟ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενώ η Ουάσινγκτον καλωσόρισε «τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Huriyet κάνει λόγο για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο μετά την κρίση στον Έβρο, είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση