H κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικά κατά 7,5%, είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα πιο ελκυστική για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Κι αν η ανακοίνωση αυτή είχε έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα, κάτι που αφορούσε μόνο στην επόμενη χρονιά, ο πρωθυπουργός ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου, τουλάχιστον 150 fund managers, αποκάλυψε ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι θα βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να τα (τα μέτρα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης) εκτείνουμε πέραν αυτού του ορίζοντα».

Από την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης κόστους 770 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, ωφελούνται περίπου 1,2 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο, ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά εισοδήματα και όχι φορολογούμενους.

Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.), και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.

Με αυτό τον τρόπο μηδενίζεται, από τον Ιανουάριο του 2021, η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020.

Επιπλέον, για όσους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.

Το μέτρο αυτό προσβλέπει στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, στην προώθηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση