«Το ξυπνητήρι της γης χτυπάει και ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε» προτάσσει και ο Ντι Κάπριο. Το υπερδραστήριο Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, που ήδη συνεισφέρει τα μέγιστα στη χώρα με τη μείζονα περιβαλλοντική δράση του, ανακοίνωσε συνεργασία με αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποσκοπώντας να εμπλουτίσει περαιτέρω τη δραστηριότητά του στο συγκεκριμένο τομέα. Η σύμπραξη εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μιας Χρήσης που εκπονεί το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να τονώσουν την ανοιχτή καινοτομία ενεργοποιώντας τόσο την κοινωνία όσο και τον κόσμο των επιχειρήσεων στη δημιουργία πρότυπων εφαρμογών (με τη συμβολή δηλαδή τεχνολογίας και ψηφιοποίησης) για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να ανοίξουν το δρόμο για ευρύτερες πρωτοβουλίες με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως σχετικά ανακοίνωσε εχθές η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη Αγγελική Κοσμοπούλου σε συνέντευξη τύπου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θα φέρει στο ίδιο τραπέζι πρόσωπα και ομάδες που θα κάνουν την περιβαλλοντική πρόκληση πηγή δημιουργίας».

Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα και την υποστήριξη του Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), μόλις παρουσίασαν το δεύτερο βίντεο της εκστρατείας τους Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσηςόπου καλούν τους πολίτες να υιοθετήσουν οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Το βίντεο μάλιστα θα προβάλλεται ως κοινωνικό μήνυμα, έπειτα από σχετική έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Πράγματι πρόκειται για πολιτισμικό αναχρονισμό να χρησιμοποιεί κανείς πλαστικά, που ισοβαθμεί αναλογικά με τη χρήση γραφομηχανής την ψηφιακή εποχή. «Οι εποχές που φτιάχναμε τα δόντια μας με τανάλια, που επικοινωνούσαμε μεταξύ μας με τηλέγραφο ή σερφάραμε στο Διαδίκτυο με πολύ χαμηλές ταχύτητες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως εγκαταλείψαμε αυτές τις συνήθειες, έτσι βγάζουμε από την καθημερινότητά μας και τα πλαστικά μίας χρήσης», διαμηνύουν οι εμπνευστές της καμπάνιας.

Ως πρέσβειρα της εκστρατείας μεταξύ πολλών άλλων, η παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη δήλωσε «ότι η εκπαίδευση θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στις επόμενες γενιές που είναι καλύτερες από εμάς. Πιο δύσκολα οι μεγαλύτεροι αλλάζουμε συνήθειες από τους πιτσιρικάδες» ενώ η Ολυμπιονίκης κωπηλασίας Χρύσα Μπισκιτζή επισήμανε ότι «ο αθλητισμός και το περιβάλλον είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Ένας αθλητής, όπως σέβεται τις αθλητικές αξίες, έτσι πρέπει να σέβεται και το περιβάλλον. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσω κι εγώ να συμβάλλω. Θα προσπαθήσουμε η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση να γίνουν τρόπος ζωής και στον αθλητισμό».

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε μάλιστα ότι εννέα βασικές κατηγορίες πλαστικών μίας χρήσεως (δοχεία τροφίμων από φελιζόλ, ποτήρια από φελιζόλ, τα καπάκια και καλύμματά τους, κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια – καλύμματά τους, μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, στηρίγματα μπαλονιών) πρόκειται να έχουν αποσυρθεί από το Δημόσιο ως τον Ιανουάριο 2021 ενώ αρχικά η κατάργησή τους προγραμματιζόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, ύστερα από ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που θα εφάρμοζε κοινοτική οδηγία (οι οποίες ως γνωστόν δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα).

Χατζηδάκης – Κοσμοπούλου

Τα πλαστικά μίας χρήσης κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά εδώ και εβδομήντα χρόνια. Θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα απαραίτητη και ακίνδυνη ευκολία στην ταχύτητα της καταναλωτικής κοινωνίας. Σύμφωνα όμως με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, μαζική χρήση τους βλάπτει το περιβάλλον. Αποτελούν την κυρία αιτία ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών μας και ευθύνονται εξακριβωμένα για το θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων ειδών. Μέσω δε της διατροφικής αλυσίδας θεωρείται ότι δεν αφήνουν τον ανθρώπινο οργανισμό ανεπηρέαστο, με αχαρτογράφητες μέχρι στιγμής συνέπειες για την υγεία του.