Τα τελευταία χρόνια η βιολογική διατροφή αποτελεί μία διαρκώς αυξανόμενη τάση που θέτει νέους, υψηλότερους στόχους αναφορικά με την υγεία των πληθυσμών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με τη νοσηρότητα στο δυτικό κόσμο να αυξάνεται και τις συνθήκες να επιτάσσουν δραστικές κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο «κάλεσμα» της εποχής, κάνοντας στροφή προς τις υγιεινές και πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές.
Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας και το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας εξαρτάται από το παρόν μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιτευχθεί ένας εφικτός πλέον στόχος: το φαγητό των παιδιών να κάνει εξίσου καλό στον πλανήτη όσο και στα ίδια.
Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η διατροφή, σε συνδυασμό με τα γονίδια και το περιβάλλον, αποτελεί έναν από τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τόσο τη σωματική όσο και την νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Ιδιαίτερα στα πρώτα παιδικά χρόνια, η ποιότητά της παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας και της νοητικής απόδοσής τους.
Σ’ αυτές τις ηλικίες, τίθενται επίσης οι διατροφικές «βάσεις» συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή. Έτσι, ένα παιδί που δεν τρέφεται σωστά θα γίνει ένας ενήλικας που επίσης δεν θα σιτίζεται σωστά, θα αρρωσταίνει πιο εύκολα, θα παρουσιάζει χαμηλότερη νοητική απόδοση και θα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει χρόνιες ασθένειες.
Τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν χημικά και φυτοφάρμακα, τα οποία πιθανολογείται ότι συνδέονται με κάποιες μορφές καρκίνου, γεγονός που τα καθιστά μια ιδανική επιλογή για τη διατροφή των παιδιών.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, είναι σημαντικό να εντάσσονται στην καθημερινότητά τους και να προσαρμόζονται σε ένα διαιτολόγιο που ακολουθεί τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής (υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ανεπεξέργαστων δημητριακών, μέτρια ως υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος και χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων), η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως πολύτιμος «σύμμαχος» για την υγεία.
Σήμερα, που η σημασία της βιώσιμης και βιολογικής καλλιέργειας, των ποιοτικών πρώτων υλών και των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, αποτελεί πλέον ένα γνωστό πεδίο, η στροφή προς τις βιολογικές διατροφικές επιλογές είναι πιο εύκολη από ποτέ, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά eco-friendly προϊόντα, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα προτιμήσεων.
Για ένα καλύτερο μέλλον
Η βιολογική παραγωγή σέβεται τους φυσικούς κύκλους, προστατεύει το περιβάλλον και είναι βιώσιμη, γεγονός που την καθιστά ένα σημαντικό «μονοπάτι» που θα οδηγήσει τις επόμενες γενιές σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Βιολογικής Γεωργίας απαγορεύει την χρήση χημικών και συνθετικών ψεκασμών και λιπασμάτων, τη γενετική μηχανική στα φυτά, τις τεχνητές χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά καθώς και τα τεχνητά αρώματα και ενισχυτικά γεύσης.
Πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά τα οποία φέρουν το ειδικό λογότυπο της ΕΕ, που διασφαλίζει όχι μόνο ότι παράγονται κατά αποκλειστικότητα από βιολογικές πρώτες ύλες αλλά κι ότι ακουλουθούνται οι αυστηροί κανόνες της Ευρωπαικής ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλή μεταχέιριση των ζώων και τον τακτικό έλεγχο.
Ωστόσο, το λογότυπο δεν καλύπτει την δοκιμή της ποιότητας των βιολογικών προϊόντων, μετά την καλλιέργεια.
Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Δρ. Claus Hipp, ιδρυτής της εταιρείας βιολογικών παιδικών τροφών HiPP, ένας από τους πρωτοπόρους στο χώρο, ο οποίος έχει αφήσει το στίγμα του στη βιολογική γεωργία της Γερμανίας, «οι ρυπαντές που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος ή που προέρχονται από τους γειτονικούς αγρούς μπορεί να εξακολουθούν να επιμολύνουν το φρούτο, το λαχανικό ή τα δημητριακά που έχουν φυτευτεί. Κατά συνέπεια, οι διατάξεις επιτρέπουν μια πολύ χαμηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων στις τροφές».
Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για τους παραγωγούς και τις εταιρείες που θέλουν να παρέχουν ύψιστης ποιότητας και ασφάλειας προϊόντα στους καταναλωτές, τα οποία παράγονται και συσκευάζονται σε αρμονία με τη φύση. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η ανάπτυξη αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι απαλλάσσουν τα βιολογικά προϊόντα από τα κατάλοιπα.
«Κάνουμε έλεγχο για πάνω από 1200 βλαβερές ουσίες, που είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Αυτό που αγοράζετε σε ένα από τα βαζάκια μας έχει υποβληθεί σε πάνω από 260 ελέγχους. Είμαστε σίγουρα πιο αυστηροί από αυτό που απαιτεί ο νόμος. Με την ευαίσθητη τεχνολογία μέτρησης μας θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε ένα κόκκο αλατιού σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων», τονίζει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της εταιρείας, η οποία έχει οικειοθελώς επιβάλλει εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με όλες τις γνωστές βλαβερές ουσίες και προσμείξεις.
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE