Για νέες, κλειστές, οργανωμένες αλλά κι ανθρώπινες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, έκανε λόγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε αντιδιαστολή μάλιστα με την ντροπή της Μόριας, όπως είπε. Προβλέποντας εξάλλου νέα, «πολύ μεγάλη μείωση» των ανθρώπων στους καταυλισμούς, επεσήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο αποδίδει τα μέγιστα.

Συγκεκριμένα, «ήδη το κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα αποδίδει τα μέγιστα. Και τούτο, διότι και η ανάσχεση των ροών στη θάλασσά μας εξακολουθεί να είναι πολύ έντονη, έχουμε μηδενικές ροές για αρκετούς μήνες.

Επίσης υπάρχει ένας διπλωματικός μαραθώνιος ο οποίος αποδίδει, ήδη υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση από την Ευρώπη. Η οποία (βούληση) αποτυπώθηκε σήμερα και με την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο νέο καταυλισμό και από την άλλη πλευρά, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε νέες, κλειστές, οργανωμένες, ανθρώπινες δομές, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι απάνθρωπες. Ήδη το σχέδιο αυτό αναπτύσσεται σε άλλα νησιά, στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο».

Στην παρατήρηση ωστόσο, ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως το ζήτημα αυτό είναι «τεχνικό», και εν πάση περιπτώσει «οι οργανωμένες δομές θα έχουν ένα σύστημα εισόδου/ εξόδου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τον τρόπο διακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στους καταυλισμούς. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει μια συγκρότηση και ένας έλεγχος, ο οποίος θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στους διωκτικούς μηχανισμούς να αποτρέπονται τα οποιαδήποτε εγκλήματα».

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προφανώς και αντιλαμβάνεται «την κόπωση της τοπικής κοινωνίας από αυτή τη μακρόχρονη ταλαιπωρία την οποία υφίστανται (οι κάτοικοι). Ήδη έχει υπάρξει ευρεία αποσυμφόρηση του νησιού, ξεκινήσαμε από 26.000 και ακριβώς επειδή επιταχύνθηκαν δραματικά οι χρόνοι αξιολόγησης ασύλου, έχει απομειωθεί η κοινότητα στις 12.000 – 13.000», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει:

«Με το ρυθμό αυτό και με μηδενικές νέες ροές, είναι προφανές ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση, και στο τέλος ενδεχομένως και μηδενισμός των προσφυγικών καταυλισμών στην περιοχή. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Λέσβος βρίσκεται σε έναν προσφυγικό δίαυλο και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει μια δομή. Αντιλαμβάνονται ότι οι κάτοικοι είναι λογικοί και θα θελήσουν να συνεργαστούν, έτσι ώστε να βρούμε μια λύση που θα είναι όπως πρέπει».

Τέλος, για τη νέα δομή, ο κ. Γεραπετρίτης είπς πως «ο προσωρινός καταυλισμός που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ σε πολύ λίγες ημέρες, είναι πρότυπος καταυλισμός, σε πολύ λίγο χρόνο καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη νέα δομή». Η σύγκριση με τον καταυλισμό που κάηκε, είναι «πολύ χαμηλός πήχης»: «Η Μόρια ήταν μια ντροπή για τη Λέσβο και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε επιτέλους να ξεχάσουμε αυτό τον οδυρμό της Μόριας», κατέληξε ο Γ. Γεραπετρίτης.

«Ναι» στις διερευνητικές με Τουρκία, αλλά υπό όρους

Στο έτερο θέμα της συνέντευξης, τα ελληνοτουρκικά, και απαντώντας στο ερώτημα αν η Άγκυρα προέβη σε έναν τακτικό ελιγμό για να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ε.Ε., ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Τους τελευταίους μήνες, έχει αποδειχθεί ποιος είναι καλός στις διπλωματικές ‘τρίπλες’. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα που έχει όλα τα διπλωματικά ερείσματα, από όπου και αν προέρχονται αυτά, από τις ισχυρές δυνάμεις του κόσμου, από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, ενόσω η Τουρκία έχει αυτού του τύπου τη διπλωματική απομόνωση, δεν νομίζω ότι υπαγορεύει την οποιαδήποτε τέτοια προοπτική».

Ευκαιρίας δοθείσης όμως, ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «για μας, οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης η επιβολή των οποιωνδήποτε κυρώσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, να μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι, να καθίσουμε υπό όρους ισότητας, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς φόβο αλλά και χωρίς την πίεση η οποία θα ασκείται, με πάρα πολύ συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση.

Έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί», συνέχισε, «ότι το ένα μεγάλο θέμα, το οποίο χωρίζει τις δύο χώρες και είναι το ζήτημα προς συζήτηση, είναι ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Είναι το ένα και μόνο ζήτημα το οποίο τίθεται προς συζήτηση. Είναι προφανές ότι αυτήν τη στιγμή, έχουμε όλη την καλή διάθεση να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές εντολές, τις διερευνητικές διαδικασίες με την Τουρκία, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την καταλαγή. Ήταν ένδειξη πολύ σημαντικής καλής θέλησης της Τουρκίας, να αποσύρει το ερευνητικό και τα πολεμικά της, και βεβαίως με πολύ συγκεκριμένη στοχοθεσία», αναγνώρισε εξάλλου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση