ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32, Μυτιληναίος και Εθνική Τράπεζα είναι στα top picks της Eurobank Equities Research, η οποία συνιστά επίσης σταδιακές επιλεγμένες τοποθετήσεις σε ποιοτικές κυκλικές μετοχές, όπως είναι για παράδειγμα η Fourlis και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68, εφόσον δεν υπάρξει όμως σοβαρό δεύτερο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στην έκθεση στρατηγικής της, με τίτλο «Τίποτα δεν τελειώνει πριν τελειώσει», υπό τις παρούσες συνθήκες, οι κορυφαίες επιλογές της είναι: απόδοση, σταθερότητα, ποιότητα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, συνιστούν επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά την αύξηση των κυκλικών μετοχών στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών σε αυτήν τη φάση και τάσσονται υπέρ ενός σχετικά αμυντικού μετοχικού χαρτοφυλακίου. Θεωρούν ότι την ελκυστικότερη πρόταση αξίας αυτήν τη στιγμή αποτελούν ονόματα τα κέρδη των οποίων είναι μονωμένα από την COVID-19 (π.χ. OTE, Τέρνα Ενεργειακή), ποιοτικές μετοχές η αποτίμηση των οποίων αντικατοπτρίζει ήδη συντηρητικές μακροοικονομικές εξελίξεις (π.χ. Mytilineos), μετοχές απόδοσης (π.χ. ΟΤΕ), που προσφέρουν υψηλή απόδοση σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η τράπεζα με το καλύτερο προφίλ κινδύνου/απόδοσης (ΕΤΕ).

Εφόσον δεν υπάρξει σημαντική κορύφωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού τους ερχόμενους μήνες, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής συνιστούν επίσης σταδιακές επιλεκτικές θέσεις σε ποιοτικά ονόματα με κυκλικά χαρακτηριστικά (π.χ. Fourlis, ΟΠΑΠ).

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά χαμηλή ορατότητα. Οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνουν, διαπραγματεύονται περίπου στο 0.2x P/TBV, με μεγάλο discount έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών τους, υποαποδίδοντας από τον Μάρτιο και μετά, λόγω των πιο αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών και του σοβαρού πλήγματος που υπέστη λόγω COVID η εγχώρια οικονομία.

Προσθέτουν δε ότι παρά τις θετικές ενδείξεις που προκύπτουν από τα αποτελέσματα δευτέρουν τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες (ανθεκτικά έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες, διαχειρίσιμοι κίνδυνοι από τα μορατόρια δανείων και αξιοσημείωτη πρόοδος στο θέμα των τιτλοποιήσεων), θεωρούν πως οι επενδυτές θα περιμένουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα για το 2021 (και μετά) πριν αναλάβουν δράση.

Συνολικά, τονίζεται, ενώ διατηρούν εποικοδομητική στάση για τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας ότι η σχετική «ψαλίδα» που υπάρχει στις αποτιμήσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών θα μειωθεί κάποια στιγμή, παραμένει άγνωστο, όπως σημειώνουν, το πότε θα συμβεί αυτό.