Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις ανακοινώσεις περί ελληνο-γαλλικής συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας, με την παραγγελία από την Αθήνα, 18 γαλλικών μαχητικων τύπου Rafale. Το Βερολίνο, μετά και τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στον τομέα της Άμυνας, φαίνεται να επιδίδεται σε “παζάρι ανατολίτικου τύπου” που αφορά τις ελληνικές φρεγάτες.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερις γερμανικές φρεγάτες, ωστόσο ο στόχος είναι η ανανέωσή τους με φρεγάτες «πολλαπλών λειτουργιών», δηλαδή από τα πιο σύγχρονα όπλα στο Ναυτικό. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία και δεν διαθέτει η Τουρκία.

Το “κομμάτι” αυτό της “πίτας” των εξοπλιστικών επιδιώκει να καλύψει το Βερολίνο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του OPEN.

Σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο Φερντινάντο Τζουλιάνο εκφράζει την πεποίθηση πως το ζήτημα της κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα έπρεπε να είναι για την ΕΕ ένας πολύ απλός γρίφος. Αυτό διότι ένα κράτος μέλος έρχεται αντιμέτωπο με τις εδαφικές αξιώσεις ενός γειτονικού έθνους, της Τουρκίας.

Ωστόσο, λόγω της αμφίσημης προσέγγισης ορισμένων μελών της, τα οποιά φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, «τίθεται ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μπλοκ: ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης αυτού του κλαμπ κρατών, αν δεν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα μέλη του;».

«Αυτοί οι δισταγμοί ενέχουν το ρίσκο να προκαλέσουν μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά την αποτυχημένη διαχείριση από την ΕΕ της κρίσης χρέους της. Ρισκάρουν επίσης να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, το ίδιο θα μπορέσουν να κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», τονίζει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.