Την «αθέατη πλευρά» της  μάχης που δίνουν οι άνθρωποι της Folli Follie να κρατήσουν όρθιο τον άλλοτε πανίσχυρο όμιλο παρουσίασε χθες ο Γιώργος Σάμιος απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie χαρακτήρισε άθλο την προσπάθεια που καταβάλλεται για να αποτραπεί η κατάρρευση και να διασωθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, τονίζοντας πως η εταιρεία παραμένει ζωντανή και συνεχίζει την προσπάθεια να «γυρίσει σελίδα». «Μένουμε στις επάλξεις, προσπαθούμε να γυρίσουμε τον ήλιο, να κάνουμε το άσπρο μαύρο…», σημείωσε εμφατικά.

Η παρούσα διοίκηση, είπε, «κλήθηκε να καθαρίσει ότι δεν λειτουργούσε σωστά και ταυτόχρονα να δουλέψει για να στηθεί σε δυνατή και υγιή βάση η επόμενη μέρα». Κάτι, που όπως τόνισε αποδεικνύεται πάρα πολύ δύσκολο. «Παλεύουμε θεούς και δαίμονες… υπάρχουν πάμπολες αντιφάσεις… προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το δυνατό κομμάτι και παρ’ όλα αυτά αισθανόμαστε ότι παλεύουμε μόνοι μας…», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η εταιρεία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Μόνο από την κακή φήμη (bad reputation) που απέκτησε η εταιρεία αφότου αποκαλύφθηκαν οι λαθροχειρίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, χάθηκαν 42 μάρκες καθώς οι διεθνείς οίκοι αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία. Το ίδιο δύσκολο, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο είναι να πεισθούν νέες μάρκες να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο λόγω των ανησυχιών για την φερεγγυότητά της πολύπαθης εταιρείας.

Απώλειες 6 εκατ. λόγω πανδημίας

Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην κατανάλωση. Πάνω από 6 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες που κατέγραψαν τα έσοδα της εταιρείας στους τρεις περίπου μήνες που διήρκησε το lockdown. Οι απώλειες εσόδων συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την εμπορική δραστηριότητα (χωρίς έσοδα δυσκολεύει η αγορά νέων εμπορευμάτων και η παραγωγή νέων εσόδων). Ακόμη και η Nike, η οποία θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο της Folli μέχρι το 2023 ζήτησε να κλείσουν τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας, κάτι που θα έχει συνέπειες στις πωλήσεις.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και «τον ύπουλο και υπόγειο πόλεμο που δέχεται», η εταιρεία σύμφωνα με τον διοικητικό της ηγέτη «είναι ενήμερη σε όλες τις υποχρεώσεις της (μισθοδοσία, εφορία, ΦΠΑ, ασφαλιστικά ταμεία) χωρίς να λάβει ούτε ένα σέντ ευρώ δάνειο τους τελευταίους 19 μήνες». «Ειλικρινά εάν υπήρχε Νόμπελ αυτοθυσίας θα έπρεπε να απονεμηθεί στους ανθρώπους της Folli, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτόν για να βρουν λύσεις…», ανέφερε για να συμπληρώσει πως στους τελευταίους 19 μήνες τα λειτουργικά έξοδα σε μηνιαία βάση κυμαίνονται σε 1,5 εκατ. ευρώ!

 Ζήτημα επιβίωσης η άρση της δέσμευσης των 5 εκατ.

Ο κ. Γιώργος Σάμιος υποστήριξε πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν θεαματικά προς το καλύτερο εάν αποδεσμευθούν τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (περίπου 2 εκατ. ευρώ), την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών (1,8 εκατ. ευρώ), αλλά και ένα ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ από καταθέσεις του FF Group στη βρετανική τράπεζα SAFRA, που έχει δεσμεύσει η ίδια η τράπεζα κατά λανθασμένη ερμηνεία της διάταξης Δραγάτση. Πρόκειται αθροιστικά για ένα ποσό της τάξεως των περίπου 5 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας και χρόνο στη διοίκηση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

«Δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι χαριστικό… αλλά αυτή την στιγμή έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό δεσμευμένο… Τα χρήματα αυτά, θα τα χρησιμοποιούσαμε για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο και τους εργαζόμενους…» υπογράμμισε ο κ. Σάμιος λέγοντας πως η σκέψη του αυτή την στιγμή είναι στους εργαζομένους που εξαρτώνται από την εταιρεία και αγωνιούν για το μέλλον τους.   

«Κλειδί» η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Η εταιρεία σύμφωνα με την διοίκηση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους και την υπαγωγή της αίτησης στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διάσωσή της.

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να βρεθεί λύση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση που χρειάζεται η εταιρεία, μέχρις ότου αποφανθεί οριστικά η Δικαιοσύνη επί του σχεδίου εξυγίανσης. Ήδη, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα, με την διοίκηση να εκτιμά πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι νομικοί και οικονομικοί έλεγχοι που είναι σε εξέλιξη.