ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, που έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Alco Hellas, δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, το θέμα της ΑΜΚ αρχικά ψηφίστηκε τον Ιουνίου του 2014, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε άλλες δύο φορές, με τελευταία να είναι αυτή του Ιουνίου του 2015. Έκτοτε, ωστόσο, η εκ του νόμου προθεσμία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως θα ακολουθήσει και νέα σύγκλιση γενικής συνέλευσης με σκοπό την εκ νέου ψήφιση του θέματος.
H Alco εξαιτίας της κρισης για να αποκτήσει ρευστότητα αναγκάστηκε να πουλήσει ορισμενες θυγατρικές της. Για την ακρίβεια:
• Στις αρχές του 2015 η εταιρεία δεν συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alco Deutschland με αποτέλεσμα το ποσοστό της εισηγμένης να μειωθεί από το 39,28% στο 32,4%.
• Μέσα στο Σεπτέμβριο η Alcο Hellas ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την επικείμενη πώληση ενός ακόμη 8% της προαναφερθείσας γερμανικής θυγατρικής της έναντι 860 χιλ. ευρώ, με στόχο την άντληση ρευστότητας.
• Χθες η εισηγμένη όχι μόνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της παραπάνω πώλησης, αλλά επιπλέον ανέφερε πως απώλεσε ένα ακόμη 9,8% της Alco Deutschland, περιορίζοντας το ποσοστό της μόλις στο 14,34%. Ειδικότερα, το ποσοστό αυτό των μετοχών ήταν ενεχυριασμένο για δάνειο που είχε χορηγήσει η γερμανική εταιρεία προς την Alcο Hellas (το σύνολο της οφειλής υπερέβαινε αρκετά το 1,5 εκατ. ευρώ).
Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρουν τους αγοραστές των δύο αυτών πακέτων, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για άτομα που σχετίζονται με τους βασικούς μετόχους της.
• Πέραν αυτών όμως, μέσα στο 2015 ολοκληρώθηκε η πώληση τριών άλλων θυγατρικών της Alco, οι οποίες ήταν ζημιογόνες και είχαν αρνητική καθαρή θέση. Έτσι, ρευστοποιήθηκαν αρχικά οι Γρουπάλ και Αλουμίνιον Θράκης (σε τρίτους, έναντι συνολικού τιμήματος 2.000 ευρώ) και το 90% Alco Rom (δεν ανακοινώθηκε ούτε το τίμημα, ούτε ο αγοραστής).
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Alcο Hellas έχει πληγεί από τη γενικότερη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα και κυρίως από την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η εισηγμένη σημείωσε πωλήσεις 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρεώθηκε σε ζημίες προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/6/2015 ήταν αρνητικά (-5,3 εκατ.) και ο καθαρός της δανεισμός κυμαινόταν γύρω στα 28 εκατ. ευρώ.
Τον Αύγουστο του 2015 αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο ο μέχρι τότε πρόεδρος της Alco κ. Θεόδωρος Τζώρτζης και αντικαταστάθηκε από τον κ. Κων/νο Μπούτο.
Σύμφωνα μάλιστα με την διοίκηση της εταιρείας, «ο όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζει την προσοχή του στην ορθή διαχείριση των αποθεμάτων, στην ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου, όσο βεβαίως αυτό είναι δυνατόν, και στη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των εταιρειών του. Επίσης η μητρική εταιρεία υλοποιώντας την από 25.07.2014 απόφαση της Έκτακτης Γ.Σ των μετόχων για την τροποποίηση του σκοπού της, ενισχύει τη δραστηριότητα του ενεργειακού τομέα, με πωλήσεις λαμπτήρων LED και λοιπών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και με εκτέλεση έργων, στο άμεσο μέλλον, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Με τις κινήσεις αυτές η διοίκηση πιστεύει ότι στο επόμενο διάστημα οι πωλήσεις της εταιρείας θα αναπτυχθούν σημαντικά».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Θετική η ανταπόκριση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην πρωτοβουλία Μπαχτσελί για λύση του Κουρδικού
- ΗΠΑ: Ψήφισμα καλεί Τραμπ σε πολιτική δράση για το Κυπριακό
- Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης την 11η Ιανουαρίου 1944
- Γιατί η «τσαρίνα της Ελβετίας» Margarita Louis-Dreyfus θέλει το 21% του ΟΛΘ – Τι θα κάνει ο Ιβάν Σαββίδης, το παρασκήνιο και τα ερωτήματα