ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρατράβηξαν οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι είναι εθνική υποχρέωση να υπάρχει συστράτευση και όχι διχαστική αντιπαράθεση. Ενημέρωσε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας, τόνισε, «ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα – της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά.
» Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας».
Επανέλαβε ότι διάλογος με την Τουρκία κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται. «Το μήνυμά μας -και το επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.».
Πρόσθεσε ότι η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με βάση τις παραπάνω αρχές, «έτσι ώστε είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημείωσε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, την ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Ερωτηθείς για την ελληνιστή στάση απέναντι στις προτάσεις του ΓΓ του NATO, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι «άλλο οι διπλωματικές κινήσεις της χώρας κι άλλο οι προτάσεις Στόλτενμπεργκ, οι οποίες είναι περισσότερο τεχνικού περιεχόμενου. Τις μελετάμε και θα έχουμε σύντομα απάντηση».
Όσο γα την πρόταση του Σαρλ Μισέλ για την διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι το πλαίσιο δεν έχει ξεκαθαριστεί, αλλά για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη η συμμετοχή της Κύπρου, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.
Ο Σαρλ Μισέλ στην Αθήνα
Ο κ. Πέτσας είπε ακόμη ότι ο Σαρλ Μισέλ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας «κλείδωσε» η επίσκεψη του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Επίσης, συζήτησαν για την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.
Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Την Πέμπτη 10/9 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Med7 στην Κορσική μαζί με Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρο και Ισπανία. Πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ελληνογαλλικές σχέσεις και την ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών.
Για την οικονομία: «Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις»
Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν ωραιοποιεί καταστάσεις», καθώς καμία χώρα του κόσμου δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τη βιαιότητα του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.
Σημείωσε ότι με βάση τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση στην Ελλάδα στο β’ τρίμηνο βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (15%) και είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρείται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (-16,3%).
«Με τα δεδομένα του α’ εξαμήνου, το μέγεθος της ύφεσης βρίσκεται στο πλαίσιο των προβλέψεων που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου. Φαίνεται ταυτόχρονα ότι δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που γίνονταν στην αρχή της κρίσης από μεγάλους οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ.Ν.Τ., ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Είπε ακόμη ότι «έχουμε φυλάξει εφεδρείες για να στηρίξουμε την κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας. Και είμαστε έτοιμοι, για να στηρίξουμε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην χώρα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη από τις προβλέψεις καθώς δεν εκτινάχθηκαν τα κρούσματα. Είπε, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη τόσο επειδή ξεκινούν τα σχολεία όσο και επειδή ξεκινά η εποχική γρίπη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής για την Πολιτική Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Luigi Mangione: Δήλωσε αθώος για την δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Alpha Bank: Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ψηφιακό βοηθό με Generative AI
- Στουρνάρας: Αρνητικός για τη θέση του ΠτΔ – «Εγώ «ζευγάς» έμαθα, αυτό κάνω»