Οι δύο μήνες προθεσμία που πήρε στις 6 Ιουλίου δεν έφτασαν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου για να προετοιμάσει την απολογία της για μια δικογραφία που αριθμεί χιλιάδες σελίδες.

Ο Δημήτρης, η Καίτη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί στην 35η ανακρίτρια, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους και αντί να απολογηθούν για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Folli Follie, ζήτησαν από την ανακρίτρια νέα ολιγοήμερη προθεσμία.

Οριστικά πλέον θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη για τις βαριές κακουργηματικές πράξεις που αντιμετωπίζουν.

Με τις απολογίες της οικογένειας κλείνει ο κύκλος των απολογιών. Από τους συνολικά 30 κατηγορουμένους στην υπόθεση, οι περισσότεροι έχουν ήδη απολογηθεί.

Όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή ή όχι περιοριστικών όρων.

Νωρίτερα το mononews έγραφε:

Στις 9 το πρωί, ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου θα διαβούν το κατώφλι της 35ης ανακρίτριας. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή ο γιος τους Τζώρτζης. Η ώρα των απολογιών για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Folli Follie και μαζί, η ώρα της κρίσεως για την ποινική μεταχείριση των ιδρυτών της εταιρείας έφτασε.

Η οικογένεια που έστησε και οδήγησε στην κατάρρευση την πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία, παρασύροντας σε οικονομικό ναυάγιο χιλιάδες μικροεπενδυτές, επιστρέφει στο ανακριτικό γραφείο δυο μήνες μετά την πρώτη προθεσμία που πήρε για να προετοιμάσει την απολογία της για ένα βαρύτατο κατηγορητήριο.

Πατέρας και γιος κατηγορούνται και θα απολογηθούν για 5 κακουργήματα : απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση, και πλαστογραφία.

Για τρία κακουργήματα (απάτη, ξέπλυμα και χειραγώγηση). θα απολογηθεί η Καίτη Κουτσολιούτσου.

Απαντες κινδυνεύουν να κριθούν προφυλακιστέοι εάν, μετά τις απολογίες τους, ανακρίτρια και εισαγγελέας συναποφασίσουν πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την προσωρινή τους κράτηση. Εάν δηλαδή κριθούν ύποπτοι ότι θα επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό ή επικίνδυνοι να διαπράξουν νέα αδικήματα, όμοια με αυτά που κατηγορούνται.

Με διαφορετικούς υπερασπιστές αλλά ίδια υπεράσπιση

Η οικογένεια συνεχίζει να εκπροσωπείται στις ποινικές της υποθέσεις από διαφορετικούς δικηγόρους.

Ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης και η σύζυγος του Καίτη έχουν επιλέξει ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και ο γιος τους Τζώρτζης ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία του Πειραιά.

Οι… χιλιομετρικές αποστάσεις και η εμφανής προσπάθεια τους να φανεί ότι δεν ακολουθούν κοινό υπερασπιστικό μονοπάτι, δεν φαίνεται να αλλάζει το αποτέλεσμα.

Απαντες θα αρνηθούν τις κατηγορίες και θα υπεραμυνθούν όλων των ενεργειών τους ενώπιον της 35ης ανακρίτριας, η οποία διερευνά τους καταγγελλόμενους ως πλασματικούς οικονομικούς ισολογισμούς της εταιρείας, την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και τις πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που, κατά τα κατηγορητήρια, οδήγησαν την Folli Follie και τους επενδυτές της στην οικονομική καταστροφή.

30 κατηγορούμενοι

Στους 30 φτάνουν οι κατηγορούμενοι που αυτές τις μέρες έχουν κληθεί σε απολογία από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου. Οι απολογίες θα δοθούν λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης σε βάρος των εμπλεκομένων και τη διαβίβαση της δικογραφίας στη συγκεκριμένη ανακρίτρια.

Η πρώτη ποινική δίωξη (για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) σε βάρος της οικογένειας ασκήθηκε το Δεκέμβριο του 2018. Από τότε τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Ακόμα 11 εμπλεκόμενοι διώχθηκαν ποινικά για τις ίδιες κατηγορίες: ο οικονομικός διευθυντής, ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του ΔΣ την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που φέρεται να παρουσίασε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 2017.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία επί σειρά ετών, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας τον κύκλο των πωλήσεων της, τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις δυνατότητες της εταιρείας.

Η πλαστογραφία αφορά στην κατασκευή πλαστών τραπεζικών statement, τα οποία φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να συνταχθούν οι ανακριβείς ισολογισμοί.

«Μέλη εγκληματικής οργάνωσης»

Το Δεκέμβριο του 2019 ασκήθηκε η δεύτερη ποινική δίωξη που έφερε τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο κατηγορούμενους ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά.

Η δεύτερη δίωξη που ασκήθηκε με παραγγελία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση είναι:

· Για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση σε βάρος του πατέρα και γιου και ακόμα 4 προσώπων.

Πρόκειται για τον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία (όλοι τους κατάγονται από το Χονγκ Κονγκ) και τον Ελληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.

· Για κακουργηματική πλαστογραφία σε βάρος 6 προσώπων (οι 3 αλλοδαποί, ο Ελληνας οικονομικός διευθυντής, ένα μέλος του ΔΣ της Folli Follie και ένας υπάλληλος της εταιρείας).

· Για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία σε βάρος Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

· Για χειραγώγηση διώχθηκαν 13 εμπλεκόμενοι. Πατέρας, γιος αλλά και η σύζυγος και πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κατερίνα Κουτσολιούτσου. Επιπλέον όλα τα μέλη του Δ.Σ., την περίοδο 2016-2017, τα οποία φέρονται να ενέκριναν τις ενοποιημένες ψευδείς οικονομικές καταστάσεις.

Η επίδικη περίοδος είναι από το 2009 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Για αυτό το σκέλος της υπόθεσης, από την εισαγγελική έρευνα φέρεται να προέκυψαν ενδείξεις ότι πατέρας και γιος και ο στενός τους συνεργάτης έδρασαν ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης, που με πλαστογραφίες, δημιούργησαν μετοχές-“φούσκες”, χειραγωγώντας την αγορά και οδηγώντας στο οικονομικό “κραχ” την Folli Follie.

Κατά την εισαγγελική έρευνα, οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία (για τόκους καταθέσεων και υπόλοιπα δήθεν υψηλότερων καταθέσεων σε λογαριασμούς) προσκομίστηκαν και στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα για οικονομική ευρωστία της εταιρείας, να ανέβει η τιμή της μετοχής της και να ζημιωθούν όσοι επέλεξαν να την αγοράσουν.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google Newsγια την πιο ξεχωριστή ενημέρωση