Σε τρεις από τις πέντε συνολικά κοινοπραξίες που εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν φορείς γαλλικών συμφερόντων, ενώ σημαντική είναι η παρουσία ελληνικών ομίλων (μεταξύ άλλων του ΟΤΕ, της Quest, της Space Hellas και της Inform Λύκος).

Το παζλ του ενδιαφέροντος για την προμήθεια του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών – Κάρτα Πολίτη, με τις συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συμπληρώνουν γερμανικές εταιρείες, ο ΟΠΑΠ μέσω θυγατρικής του, αλλά και η εταιρεία Zetes Industries η οποία ελέγχεται από την ιαπωνική Panasonic.

Το έργο που χαρακτηρίζεται διαβαθμισμένο, λόγω της φύσης του, έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει ήταν αναμενόμενο, ενώ καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η γαλλική παρουσία τη στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, εξαιτίας της ταύτισης των συμφερόντων στην Μεσόγειο αλλά και της συζήτησης η Ελλάδα να προχωρήσει στην εξαγορά 18 αεροσκαφών Rafale

Ως προμηθευτές αδειών λογισμικού συμμετέχουν επίσης οι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές του χώρου ενώ αξίζει να σημειωθεί πως με τις 5 κοινοπραξίες συνδέεται και ένας μεγάλος αριθμός (15-20) μικρότερων εταιρειών (πολλές εκ των οποίων ελληνικές) ως υπεργολάβοι.

Όπως επισημαίνεται από στελέχη της αγοράς πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με διάρκεια (συντήρησης) 15 χρόνια που θεωρείται αρκετά μεγάλο διάστημα για τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν για την υλοποίησή του περίπου 45 εκατομμύρια έντυπα ασφάλειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία της εξέτασης των τυπικών στοιχείων των προσφορών, αλλά και της αξιολόγησης αρχικά των τεχνικών προσφορών θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους του έργου.

Αναλυτικότερα, οι κοινοπραξίες (τα βασικά τους μέλη) που υπέβαλαν χθες τις προσφορές τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι:

  1. Thales Dis France – Unisystems
  2. Veridos Ματσούκης– ΟΤΕ – Byte – ΙNCM
  3. Zetes Industries – Zetes – Space Hellas – ANY
  4. Ιdemia – Νeurosoft
  5. Αustria Card – Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft m.b.h.- in Continu Et Services Societe Par Actions Simplifiee (sas) και Inform Λύκος(Ελλάς) Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Η πρώτη κοινοπραξία περιλαμβάνει τον γαλλικό κολοσσό Thales Dis France με 80.000 υπαλλήλους και δραστηριότητα σε 68 χώρες μεταξύ άλλων στην αεροδιαστημική, την άμυνα και ασφάλεια και τις ψηφιακές ταυτότητες καθώς και την ελληνική εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, Unisystems. Η θυγατρική της Quest συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα ενώ από το 2010 δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και πλέον εξυπηρετεί περισσότερους από 600 πελάτες σε 30 και πλέον χώρες.

Στην κοινοπραξία του ΟΤΕ που πλέον έχει σημαντική παρουσία σε έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) συμμετέχουν οι Veridos Ματσούκης, Byte και ΙNCM. Η Veridos Ματσούκης είναι εταιρεία που εκκινεί το 1891 (Ίδρυση Λιθογραφείου) και σήμερα ανήκει στα 25 ιδιωτικά μέλη της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας. Στην ίδια κοινότητα μετέχουν τα εκτυπωτικά ιδρύματα των κεντρικών τραπεζών. Το 2007 το 60% της εταιρείας εξαγοράστηκε από την γερμανική Giesecke & Devrient (G&D) με την οποία διατηρούσε επί χρόνια στενή συνεργασία.

Την κοινοπραξία του ΟΤΕ συμπληρώνουν το πορτογαλικό νομισματοκοπείο και το επίσημο Τυπογραφείο (INCM) καθώς και η ελληνική εταιρεία Byte η οποία πρόσφατα εισήλθε και στην προσφορά υπηρεσιών Ασφάλειας μέσα από την δημιουργία Έμπιστης Τρίτης Οντότητας για έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών για Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές.

Στην τρίτη κοινοπραξία ηγούνται η βελγική Zetes Industries η οποία απασχολεί περισσότερα από 1.200 άτομα σε 22 χώρες και δραστηριοποιείται στην έκδοση ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και η ελληνική εισηγμένηSpace Hellas κορυφαίος System Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας. Το 2017 η Zetes προσχώρησε στην ιαπωνική Panasonic Corporation, λειτουργώντας ως ανεξάρτητη θυγατρική.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι η γαλλική Ιdemia (προέκυψε από την ένωση των Oberthur Technologies (OT) και Safran Identity & Security  -Morpho) με 13.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Δραστηριοποιείται σε 180 χώρες, ενώ πριν περίπου 4 χρόνια εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο Advent International.

Η Ιdemia συνεργάζεται στο έργο για τις ελληνικές ταυτότητες με τη Neurosoft, εταιρεία ΤΠΕ με έδρα την Αθήνα και στην οποία συμμετέχει με 67,72% ο ΟΠΑΠ.

Στην πέμπτη κοινοπραξία, συμμετέχει το Εθνικό Γαλλικό τυπογραφείο (Ιn Continu Et Services) και η θυγατρική, Inform Λύκος (Ελλάς) Μονοπρόσωπη ΑΕ, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Inform Λύκος. Η τελευταία απασχολεί 520 εργαζομένους με τρεις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία και Αλβανία και δραστηριοποιείται στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Είναι επίσης μέλος του αυστριακού ομίλου υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής Austriacard Holdings του αυστριακού ομίλου υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής σε θέματα Hardware Embedded Security, που απασχολεί 1.300 άτομα και έχει διεθνή παρουσία με τις, Austriacard, Inform και Nautilus, στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security), της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management) και του IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) αντιστοίχως και με συνολικό κύκλο εργασιών 135 εκατ. το 2019.

Σύμφωνα με όσα έχει πει κατά καιρούς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν έναν ακόμα αριθμό, αλλά μέσω αυτών θα καθιερωθεί ο ένας και μοναδικός προσωπικός αριθμός για τον κάθε πολίτη ο οποίος έχει αποφασιστεί ότι θα είναι το ΑΦΜ και με αυτόν θα γίνονται όλες οι συναλλαγές και η ταυτοποίηση του καθένα μας.

Επίσης η νέα ψηφιακή ταυτότητα η οποία θα έχει το μέγεθος και το σχήμα της πιστωτικής κάρτας θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα smartphones μέσω εφαρμογής ώστε να χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή.