ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προέτρεψε σήμερα την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ όπως επισήμανε οι ΥΠΕΞ των κρατών – μελών της ΕΕ συμφώνησαν να επιταχύνουν τις εργασίες για τη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από την Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Βερολίνο, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Μπορέλ να προτρέπει για ακόμη μία φορά, την Άγκυρα να ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι Συμβούλιο εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια. «Θέλουμε να δοθεί μια σοβαρή ευκαιρία στο διάλογο», τόνισε ο κ, Μπορέλ και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή.
Χάικο Μάας και Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσαν την Άγκυρα να μην συνεχίσει την προκλητική της στάση, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται».
Ο ίδιος σημείωσε πως κατά το Άτυπο Συμβούλιο συζητήθηκαν πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, η λίστα όμως θα καταρτιστεί πλήρως τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Μάας επέμεινε ωστόσο στην διπλωματική οδό, τονίζοντας πως «διπλωματική λύση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος. Ως Συμβούλιο και προεδρία του Συμβουλίου, θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε τον εποικοδομητικό διάλογο», λέγοντας πως αυτή είναι «μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρξει».
Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.
Κληθείς, πάντως να διευκρινίσει το είδος των κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, διευκρίνισε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα. Στη συνέχεια, όπως είπε, θα στοχεύουν πλοία, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών και άλλα.Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών