Πεπεισμένος ότι υπάρχει μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σημαντικά στη μετά Covid-19 εποχή δηλώνει ο πρόεδρος της SMEunited, τονίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των επιχειρηματιών να προσαρμοστούν στα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

«Σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις, ωστόσο θα υπάρξουν και ευκαιρίες όπως από την ψηφιοποίηση και την στροφή στην πράσινη οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Alban Maggiar μιλώντας στο mononews.gr με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην Ελλάδα υπογραμμίζει πως η κατάσταση στην μετά Covid-19 εποχή δεν θα είναι παραδεισένια και πως πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο θεωρεί πως θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες για την επιχειρηματικότητα, με δεδομένη και την ρευστότητα που θα εισρεύσει στην αγορά μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της SMEunited, μια ένωση που εκπροσωπεί σχεδόν 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε 27 χώρες της Ευρώπης αναφέρει πως με εξαίρεση όσες ανήκουν στους κλάδους των τροφίμων και του φαρμάκου, η μεγάλη πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επλήγη από την υγειονομική κρίση (μεταξύ 60% με 80%). Βέβαια, όπως λέει, στην Ελλάδα το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο καθώς πολλά εξαρτώνται από τον εισερχόμενο τουρισμό που κατέγραψε σοβαρές απώλειες τη φετινή σεζόν.

Σύμφωνα με τον κ. Maggiar, καταλυτικό ρόλο στην επιβίωση των επιχειρήσεων θα παίξει η διοχέτευση της απαιτούμενης ρευστότητας στην αγορά. Πρόκειται για το νούμερο ένα ζητούμενο στην αγορά σήμερα. «Χωρίς την ρευστότητα», λέει, «οι μικρομεσαίοι θα εξαφανιστούν». «Χρειάζονται την ρευστότητα, όπως το αυτοκίνητο χρειάζεται το καύσιμο».

Κληθείς να σχολιάσει την στάση του τραπεζικού συστήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μετά την πανδημία επισημαίνει πως κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα των επιχειρήσεων να αντλήσουν τραπεζική χρηματοδότηση στις νέες συνθήκες θα παίξει και η προηγούμενη σχέση που είχαν με τις τράπεζες ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για τον τρόπο που θα κατανείμουν οι τράπεζες τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αναλάβουν να διοχετεύσουν στην κάθε χώρα, λέγοντας πως οι μικρομεσαίοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κάποια πρόβλημα.

Παράλληλα δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν για τις μικρομεσαίες ήταν κατά πολύ μικρότερα (κατά περίπου 80 δισ. ευρώ) έναντι της αρχικής πρότασης της Κομισιόν, η οποία προέβλεπε πόρους ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ. Αναγνωρίζει ωστόσο πως η Ευρώπη και μέσω της ΕΚΤ αντέδρασε αρκετά γρήγορα με μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19, χαλαρώνοντας μεταξύ άλλων τους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες και δίνοντας το περιθώριο στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όπως λέει παρ’ ότι δεν έχει πλήρη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αποκόμισε την εντύπωση πως ο Έλληνας αξιωματούχος εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν της κρίσης. «Οι κυβερνήσεις», λέει κλείνοντας, «έχουν αντιληφθεί πλέον πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικές για την απασχόληση, καθώς εάν σκοτώσεις τις ΜμΕ, σκοτώνεις την απασχόληση».