Τη «χρυσή τομή» αναζητούν η διοίκηση της Folli Follie με τους ομολογιούχους, προκειμένου να θεραπεύσουν την ανοιχτή πληγή της ρευστότητας που στέκεται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται η λύση της σύναψης δανείου βραχυπρόθεσμης διάρκειας (12 μηνών) μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ με ξένο fund, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει πρόθυμο να προσφέρει την απαραίτητη πίστωση που χρειάζεται η εταιρεία.

Αν και αποφεύγουν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι όροι του δανείου είναι συμφέροντες για την εταιρεία. Προηγήθηκε εκτενές due dilligence για περίπου δέκα μήνες, όπου αναλύθηκε λεπτομερώς η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις, η παροχή χρηματοδότησης συνοδεύεται συνήθως από υψηλά επιτόκια και σημαντικές εξασφαλίσεις επί των περιουσιακών στοιχείων. Δεν αποκλείεται λοιπόν και στη προκειμένη περίπτωση να ζητηθούν εγγυήσεις επί της ακίνητης περιουσίας, η οποία παραμένει ελεύθερη δεσμεύσεων, όπως για παράδειγμα το κτήριο του Μινιόν.

Πρόκειται για μια λύση που συντόνισε εξ’ ολοκλήρου η νέα διοίκηση της Folli Follie, και η οποία επικυρώθηκε ήδη από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενώ έχει τεθεί υπόψη των ομολογιούχων, οι οποίοι κρατάνε πλέον το «κλειδί των εξελίξεων». Πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση θεωρούν μια «μικρή νίκη» της διοίκησης ότι κατάφερε να πείσει κάποιον επενδυτή να τοποθετηθεί στην εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να κινείται σε «τεντωμένο σκοινί» ειδικά μετά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος εξαιτίας της πανδημίας αλλά και την απώλεια σημαντικών διεθνών brands που κάποτε εκπροσωπούσε.

Κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση σημειώνουν πως οι ομολογιούχοι εκφράστηκαν ήδη θετικά για την παραπάνω λύση και θεωρούν πως τις επόμενες ημέρες θα λάβουν και την επίσημη συγκατάθεσή τους. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχία του εγχειρήματος διάσωσης καθώς θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, μέχρις ότου αυτή ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης με τη «βούλα» της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Είχε προηγηθεί απόπειρα του Oasis Management (εκ των ομολογιούχων πιστωτών που κατέχει περίπου το 8% του χρέους) να αναζητήσει επενδυτή, η οποία ωστόσο επέβη άκαρπη.

Εν αναμονή της έγκρισης…

Η νέα διοίκηση της Folli Follie, η οποία ορίστηκε με δικαστική παρέμβαση ύστερα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον περασμένο Φεβρουάριο δηλώνει-σε συνομιλητές της- πανέτοιμη να εκκινήσει τη διαδικασία πρόσκλησης των ομολογιούχων για την επικύρωση της τελικής συμφωνίας εξυγίανσης, αμέσως μόλις λάβει το «πράσινο φως» για τη λύση που επεξεργάστηκε όσον αφορά στην ενδιάμεση χρηματοδότηση καθώς οι υπόλοιποι όροι έχουν κλειδώσει.

Στη συνέχεια, και μόλις οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων δώσουν τη συγκατάθεσή τους, σκοπεύει να υποβάλλει τη συμφωνία εξυγίανσης (μαζί με το business plan) για επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (με βάση το άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα).

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει και σημαντική απομείωση του ποσοστού των μετόχων στη νέα εταιρεία (Ops Co), η οποία θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση της «παλιάς Folli». Υπολογίζεται πως οι παλαιοί μέτοχοι θα κρατήσουν αθροιστικά περίπου το 10%, εκ των οποίων περίπου 4% η οικογένεια Κουτσολιούτσου (με βάση το ποσοστό που διατηρούσε) ενώ το 90% θα «περάσει» στους ομολογιούχους.

Η εισαγγελική πρόταση

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερους καρπούς αποδίδουν οι ενέργειες των δικηγόρων της εταιρείας στα διάφορα ανοιχτά νομικά μέτωπα. Πριν από λίγο διάστημα έφθασαν τα πρώτα θετικά μηνύματα για τα χρήματα που έχουν δεσμεύσει οι αρμόδιες κρατικές Αρχές μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ενώ εξελίξεις υπάρχουν και στην αντιδικία με την Dufry.

Ειδικότερα, καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Ορνεράκης με την υπ’ αριθμόν 2723//2020 πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών επιχειρηματολογεί υπέρ της αποδέσμευσης των χρημάτων και σε μια νέα ευκαιρία για την εταιρεία.

Στην πρόταση του εισαγγελέα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η παρούσα διοίκηση αποτελεί πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου υπό ευρεία έννοια και υπό τούτο έχει αναλάβει την υπεράσπιση των συμφερόντων αυτού, δηλαδή της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε σφοδρή διαμάχη με την παλαιά διοίκηση της εταιρείας ενώ η αποδέσμευση του ποσού που βρίσκεται δεσμευμένο θα εξυπηρετήση την εξόφληση οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο, και Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και τις ζωτικές ανάγκες της εταιρείας, με αποτέλεσμα η αποδέσμευση του επίμαχου λογαριασμού να εμφανίζεται ως λύση που εξυπηρετεί και το δημόσιο συμφέρον».

Εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά και αποδεσμευθούν τα χρήματα, η εταιρεία αναμένεται να πάρει «βαθιά ανάσα» στη μάχη επιβίωσης που δίνει. Η εταιρεία πάντως φέρεται να έχει ρυθμίσει όλες τις υποχρεώσεις της προς Δημόσιο και εργαζόμενους μέχρι και το τέλος Ιουλίου ενώ παράλληλα εντείνει τις κινήσεις για την τόνωση των πωλήσεων εν μέσω πανδημίας (το προηγούμενο διάστημα λειτούργησαν πέντε νέα καταστήματα με την επωνυμία Collective).

Όσον αφορά στην αντιδικία με την Dufry, η οποία αφορά περίπου 805.000 μετοχές που κατέχει η Folli Follie στην ελβετική εταιρεία επισημαίνεται πως στις αρχές Ιουλίου υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο που απαιτείται βάση της διαδικασίας και πλέον αναμένονται οι προτάσεις των αντιδίκων. Υπενθυμίζεται πως οι περίπου 805.000 μετοχές που κατέχει η Folli Follie στην ελβετική εταιρεία έχει δεσμευθεί πως σειρά περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων πολλά ακίνητα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Άρχισαν οι απολογίες για την «μεγάλη απάτη»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος παρακολουθεί η διοίκηση και την πορεία των απολογιών των βασικών κατηγορούμενων για την «μεγάλη απάτη» των Folli Follie». Το νομικό επιτελείο της Follie Follie, του οποίου ηγείται ο Θέμις Σοφός σκοπεύει να επισκεφθεί τις επόμενες μέρες την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση και να ζητήσει αντίγραφα της δικογραφίας.

Τις προηγούμενες μέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που προΐστατο της Διεύθυνσης διαχείρισης διαθεσίμων του Ομίλου επί σειρά ετών και θεωρούνταν στενός συνεργάτης της οικογένειας Κουτσολιούτσου πέρασε την πόρτα της 35ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση.

Μετά την απολογία της, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση που φέρεται να είναι 50.000 ευρώ και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και με την υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε μήνα στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Στις 4 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν και τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ύστερα από την προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν, μετά την κλήση τους από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.