ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Αλέξανδρος Φουρλής είναι μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας των Φουρλήδων. Μια οικογένεια που με μεγάλη επιτυχία επιχειρεί στην Ελλάδα από το 1950.
Είναι πρώτος εξάδελφος του επικεφαλής της Fourlis κ. Βασίλη Φουρλή και της μεγαλομετόχου της εταιρείας, κ. Δάφνης Φουρλή. Όμως ο Αλέξανδρος Φουρλής από το 2011 οπότε και παραιτήθηκε από το ΔΣ της Fourlis δεν έχει καμία σχέση με την εισηγμένη εταιρεία. Αποφάσισε να αυτονομηθεί επιχειρηματικά.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο mononews.gr «από τις business της οικογένειας έχω αποχωρήσει εδώ και χρόνια».
Στο ερώτημα όμως εάν παραμένει μέτοχος η απάντηση του ήταν μάλλον διφορούμενη: “Δεν θα δείτε πουθενά το όνομα μου στο μετοχολόγιο της εταιρείας”.
Όπως είναι γνωστό, ένα φυσικό πρόσωπο, μέσω (εξωχώριων η ελληνικών) εταιρειών κάλλιστα μπορεί να είναι μέτοχος σε μία εισηγμένη και το όνομα του να μην εμφανίζεται.
Το ίδιο υποστηρίζουν και πηγές της Φουρλής ΑΕ ΦΡΛΚ -100,00% που συνομίλησε το mononews. «Ο Αλέξανδρος Φουρλής δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση και δεν είναι και μέτοχος της εισηγμένης η κάποιας άλλης εταιρείας του ομίλου» λένε χαρακτηριστικά.
Όμως τις τελευταίες ημέρες όμως τα επιχειρηματικά προβλήματα του Φουρλή έχουν πολλαπλασιαστεί. Κάποιοι επενδυτές είναι έξαλλοι μαζί του.
Το 2018 η εταιρεία του, SEE Gaming αποφάσισε να εκδώσει ένα ομόλογο 2,5 εκατ. ευρώ με υψηλό επιτόκιο 6%. Επί της ουσίας το ομόλογο αυτό το χρηματοδότησαν στο μεγαλύτερο του μέρος (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) κάποιοι επενδυτές οι οποίοι είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν τι σημαίνει ρίσκο.
Ο ίδιος ο Φουρλής υποστηρίζει ότι είναι κάτοχος του 40% του ομολόγου!!! Ποιοι είναι υπόλοιποι επενδυτές, όμως παραμένει θολό.
Κάποιοι κάνουν λόγο για παλαιούς τραπεζίτες και κάποιοι άλλοι αναφέρουν το όνομα χρηματιστηριακής εταιρείας.
Η SEE Gaming δραστηριοποιείται στην πρακτόρευση τυχερών παιχνιδιών μέσω VLTs σε αμιγείς χώρους (gaming halls) και για τη ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Casus belli
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η εταιρεία αθέτησε την υποχρέωση που είχε να πληρώσει το κουπόνι για το α’ εξάμηνο του 2020. Πάρα τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Φουρλή ότι το κουπόνι θα πληρωθεί το αργότερο έως τις 25 Αυγούστου εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Το γεγονός αυτό ήταν casus belli (αφορμή πολέμου) για τους επενδυτές.
Προχθές σε μια μαραθώνια γενική συνέλευση των επενδυτών αποφασίστηκε παμψηφεί η καταγγελία του δανείου καθώς δεν έχει πληρωθεί μέσα στο 2020 το κουπόνι προς τους κατόχους των ομολογιών, ενώ η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει λογιστικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019.
Ο ίδιος ο Φουρλής μιλώντας στο mononews.gr έκανε λόγο για μια δουλειά η οποία δεν έβγαινε. Για παράδειγμα λέει ότι αλλιώς τα είχαμε υπολογίσει και αλλιώς μας βγήκαν.
Όπως εξηγεί: “ Ενώ είχαμε δημιουργήσει 11 καταστήματα, στην συνέχεια διαπιστώσαμε ότι τα κέρδη που άφηνε η δουλειά ήταν περιορισμένα.
Ενώ είχαμε υπολογίσει να γυρίσουμε σε κερδοφορία σε 3,5 χρόνια εν τούτοις στην συνέχεια καταλάβαμε ότι η τα κέρδη θα ερχόντουσαν σε 10 χρόνια και ένα μήνα.
Έτσι όπως ήταν δομημένη η συμφωνία με τα καταστήματα με τα VLTs το όλο project ήταν καταδικασμένο»
Πλέον, το ποσό του ομολογιακού δανείου είναι άμεσα και πλήρως απαιτητό, ενώ υφίσταται ζήτημα με ποσό 1,47 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει αναληφθεί από το ταμείο της εταιρείας και το οποίο χαρακτηρίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ως “χρηματική διευκόλυνση” προς τον Πρόεδρο και CEO, Αλέξανδρο Φουρλή.
Ο κ. Φουρλής πράγματι παραδέχεται ότι έχει τραβήξει το ποσό αυτό στους λογαριασμούς του ενώ δεν απάντησε εάν θα το επιστρέψει στο μέλλον.
Αυτό που εξηγεί είναι ότι: “Τα λεφτά αυτά τα επενδύουμε σε νέες δραστηριότητες στην εστίαση και εκτιμούμε ότι θα μας αποδώσουν. Ήδη έχουν δημιουργηθεί 2 νέες εταιρείες η Smart serf και η Mon culur και θα φτιάξουμε μια τρίτη εταιρεία σύντομα.
Ήταν λάθος μου που δεν ενημέρωσα του επενδυτές και πράγματι έχουν γίνει σημαντικές παραλείψεις» εξηγεί. Και επισημαίνει “Τώρα όσον αφορά το κουπόνι αυτό δεν πληρώθηκε για τεχνικούς λόγους”.
Σε επίμονες ερωτήσεις τι σημαίνει αυτό ο κ. Φουρλής δεν απάντησε. Αν και αυτό δεν έχει πια σημασία καθώς μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ομολογιούχων το ποσό του ομολόγου είναι άμεσα απαιτητό.
H δουλειά της SEE
Η “South East Europe Gaming Τυχερά Παιχνίδια Ανώνυμη Εταιρεία”, με διακριτικό τίτλο “See Gaming A.E.”, στο βραχύ διάστημα δραστηριοποίησή της είχε προλάβει να αναπτύξει δίκτυο 11 καταστημάτων λειτουργίας VLTs σε όλη την Ελλάδα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Βέροια κ.α). Και τα έντεκα καταστήματα δεν λειτουργούν.
Πρόκειται για μια μικρού μεγέθους εταιρεία, η σύσταση της οποίας καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ τον Οκτώβριο του 2017, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 40.000 ευρώ.
Με βάση τις τελευταίες ετήσιες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις (2018), ο τζίρος της είχε διαμορφωθεί στα 667 χιλ. ευρώ και οι ζημιές προ φόρων στο 1 εκατ.ευρώ, ενώ εμφανίζονταν αρνητική καθαρή θέση (-782 χιλ.ευρώ).
Ο ορκωτός ελεγκτής της PKF Ευρωελεγκτική στην ίδια χρήση ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η εταιρεία ήταν φορολογικά ανέλεγκτη, ενώ είχε επισημάνει το ζήτημα του ποσού των 1,47 εκατ.ευρώ που είχε λάβει ο Αλέξανδρος Φουρλής.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως “στο στοιχείο του κυκλοφορούντος ενεργητικού “Λοιπές απαιτήσεις” περιλαμβάνεται ποσό €1.470.000,00 που αφορά ποσά που έχει λάβει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος από την εταιρεία, τα οποία εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 23α του κ.ν 2190/1920″.
Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2019, ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στις 641 χιλ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στις 607 χιλ. ευρώ (αποδίδονται στην εταιρεία στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα), ενώ η καθαρή θέση παρέμεινε αρνητική, στα -1,45 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά τότε (σ.σ. η ανακοίνωση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019) πως “η εταιρεία διαθέτει επάρκεια πόρων που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ως δρώσα επιχειρηματική μονάδα για το άμεσο προβλεπτό μέλλον”, χωρίς να γίνεται λόγος σε ποια δεδομένα στηρίζεται αυτή η εκτίμηση.
Περαιτέρω, γίνεται εκ νέου αναφορά στη “χρηματική διευκόλυνση”, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά, του 1,47 εκατ. ευρώ προς τον Αλέξανδρο Φουρλή.
Με αυτά τα δεδομένα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η SEE Gaming κατάφερε να αντλήσει ποσό 2,5 εκατ. ευρώ μέσω κοινού ομολογιακού δανείου (σ.σ. το ΚΟΔ όπως αναφέρθηκε ήταν μη μετατρέψιμο σε μετοχές με δικαίωμα παράτασης διάρκειας 12 μηνών και ημερομηνία έκδοσης 10/07/2018 και επιτόκιο 6,00% ετησίως) που εισήχθη προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, εν προκειμένω τη ΝΕΑ του Χρηματιστηρίου Κύπρου.
Το κουπόνι 6% που προσέφερε, όπως φαίνεται ήταν το δέλεαρ για κάποιους επενδυτές, οι οποίοι ανέλαβαν και το σχετικό ρίσκο.
Ενδεικτικό είναι πως στις ίδιες λογιστικές καταστάσεις αναφέρεται πως “η εταιρεία δεν διαθέτει ανεξάρτητη Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η πλήρης διαφάνεια λειτουργίας της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, η λειτουργία της εποπτεύεται από το Δ.Σ.”. Εν προκειμένω, στο ΔΣ μέλη ήταν ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος Αλέξανδρος Φουρλής (Πρόεδρος & CEO) και η Μ. Σαρίδου (Αντιπρόεδρος) και Ι. Ζακόπουλος (μέλος).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike