Την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μάας, στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου και εκεί θα έχει συνομιλίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα κρίνει ότι η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ συμβάλει θετικά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από Ελλάδα και Τουρκία τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο».

Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

Γεραπετρίτης: Καμία συζήτηση όσο υφίσταται στρατιωτική πίεση

Λίγο πριν από την άφιξη του κ. Μάας στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τα δικά της μηνύματα δια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη: «Η Ελλάδα δεν κάνει καμία συζήτηση με την Τουρκία όσο υφίσταται η στρατιωτική πίεση στην περιοχή μας».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι για να γίνει διάλογος με την γειτονική χώρα, πρέπει να πάψουν οι επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει οριοθέτηση του διαλόγου.

«Το μόνο θέμα που συζητά η Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική αποκλειστική ζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας, αναφερόμενος στη Γαλλία είπε ότι από την αρχή της κρίσης με την Τουρκία, έχει δείξει ότι έχει διάθεση να αναλάβει ηγετικό ρολό και έχει επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στην χωρά μας.

Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, τόνισε ότι η Γερμανία μπορεί  να προσφέρει υπηρεσία διαμεσολάβησης για να καθίσουμε Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι. Αν βρεθούμε, θα είμαστε εκεί μόνο εμείς και η Τουρκία, ανέφερε με νόημα ο κ. Γεραπετρίτης.