ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρ’ όλο που η ίδια η έκθεση ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού, η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να «κόβουν και να ράβουν» τα σημεία του κειμένου, το οποίο -όπως όλες οι ομιλίες πρωθυπουργών κάθε χρόνο- θα δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Εν μέσω ζοφερών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, με την ανεργία να σκαρφαλώνει και τους τζίρους των επιχειρήσεων να καταγράφουν πτώση, το κυβερνητικό επιτελείο προκρίνει πως το μόνο «φάρμακο», που θα μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα είναι η μείωση φόρων. Τέτοια μέτρα, εκτιμούν στο Μαξίμου, δίνουν «αέρα» στην ψυχολογία καταναλωτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Στο ερώτημα που προκύπτει πώς θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την μείωση φόρων, κυβερνητικά στελέχη απαντούν πως σημαντικό ρόλο θα παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ. ευρώ που περιμένει η Ελλάδα στις αρχές του 2021.
Το βασικό σενάριο για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας:
- τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή κατάργησή της έως το τέλος του 2023
- τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες
Τα νέα μέτρα μείωσης της φορολογίας αναμένεται να περιληφθούν στο κείμενο του προϋπολογισμού για το 2021 που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ