Έτοιμη για νέα μέτρα αν χρειαστεί εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών και κυρίως τα αποτελέσματα των ιχνηλατήσεων, ανάγκασαν τις Αρχές να αυξήσουν τα περιοριστικά μέτρα την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα.

Μάλιστα με ανάρτησή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε την ανάγκη να δείξουν όλοι μεγάλη προσοχή και ατομική ευθύνη τις επόμενες ημέρες, προειδοποιώντας πως «τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες».

«Το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: να παραμείνουμε υγιείς και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, την πατρίδα μας» σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξηγώντας ότι «θα έχουμε κερδίσει τη μάχη αν:

– ο καθένας και η κάθε μία από εμάς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες φοράει τη μάσκα του και κρατάει τις αποστάσεις,

– όσοι ειδικά επιστρέψουν από τις διακοπές μείνουν μακριά από τους ανθρώπους που μπορεί να κινδυνεύσουν τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα,

– ο καθένας μας αποφύγει συγχρωτισμούς και χαλαρώσει, ξεκουραστεί, διασκεδάσει τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα.»

Ανάλογες προειδοποιήσεις εκφράζουν και οι επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους τουριστικούς προορισμούς, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελούν περιοχές που παρατηρείται μεγάλη μετάδοση, ενώ είναι συχνές οι καταγραφές παραβιάσεων των μέτρων προστασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων έως και πλήρη αδιαφορία από μια μερίδα των πολιτών για αυτά, ειδικά των νεώτερων ηλικιών, με αποτέλεσμα να νοσούν όλο και περισσότεροι από αυτές της ηλικιακές ομάδες, μεταφέροντας ωστόσο και στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες τον ιό. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι, όπου η ιχνηλάτηση έδειξε πως η αλυσίδα μετάδοσης ξεκίνησε από μια συναυλία στην Χαλκιδική.

Μάλιστα, ακόμα και στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης τα μεσάνυχτα, τα πάρτι από ανεύθυνους πολίτες συνεχίζονται σε χώρους όπως παραλίες και πλατείες, με πλήρη αδιαφορία για τα μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε μιλώντας στο Mega πως «είναι μία κατάσταση οριακή, νομίζω ότι με τα μέτρα που προτάθηκαν όμως μπορεί να αναστραφεί».

Την ανησυχία του εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για μάσκες ακόμη και στην παραλία σε Πάρο – Αντίπαρο. Παράλληλα, ανέφερε πως η μεγάλη διασπορά της νόσου αυτή την στιγμή σχετίζεται με την κινητικότητα του πληθυσμού σε πόλεις κυρίως όμως σε τουριστικούς προορισμούς.

Τα νέα μέτρα

Η ανησυχητική κατάσταση οδήγησε την Παρασκευή την Κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων.

Αναλυτικά τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από αύριο, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, για την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους. Αν συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, το όμορφο νησί του Πόρου θα επανέλθει πολύ γρήγορα στην κανονικότητά του.

5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κοροναϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Επιπροσθέτως, τόνισε ο υφυπουργός, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία.

Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων, ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στον Δεκαπενταύγουστο. «Και να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αύριο είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες για την εκκλησία μας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από όλους εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε κάθε άκρη της χώρας. Φέτος και αυτή η μέρα θα είναι διαφορετική. Θα τη γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί, όπως ακριβώς τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του.»

» Γιορτάσαμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες πλήρους lockdown, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και δείξαμε μεγάλη αυτοπειθαρχία με τεράστια συμβολή της ηγεσίας της εκκλησίας. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και τώρα. Τηρώντας πλήρως τους κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί για τους ναούς μας. Τηρώντας τον αριθμό, τις αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας προστασίας συστήνεται για κάθε χώρο που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο εντός των ναών, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων για ναούς 500 τ.μ. και άνω είναι τα 100 άτομα.