Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «πρώτο μάθημα» που δήθεν πήρε η Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πιθανότατα τα fake news που κυκλοφόρησαν στην Τουρκία περί δήθεν ζημιάς στην ελληνική φρεγάτα Λήμνος, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε πως συνέχισε κανονικά την αποστολή της, λαμβάνοντας μάλιστα μέρος και στην άσκηση με τα γαλλικά πλοία.

Την Πέμπτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Ισραήλ όπου και συναντήθηκε τόσο με τον ομόλογο του Γκάμπι Ασκενάζι όσο και με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο κ. Δένδιας μετέφερε στον κ. Νετανιάχου μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ευχαρίστησε την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, είχε εκτεταμένες συνομιλίες με τον κ. Ασκενάζι, μεταξύ άλλων και για θέματα ενεργειακής ασφάλειας και τον East Med.

Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ

Είχα την χαρά σήμερα να γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό, τον κ. Netanyahu, και να του μεταφέρω μήνυμα του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επίσης και να έχω εκτεταμένες συνομιλίες με τον συνάδελφό μου και φίλο μου, τον κ. Γκάμπι Ασκενάζι.

Μου δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία να ευχαριστήσω την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατέστησα σαφές στους Ισραηλινούς συνομιλητές μου ότι η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και σταθερότητα.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να αναφερθούμε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και στον East Med.

Ακόμα, στην οικονομική συνεργασία των χωρών μας και στις ευκαιρίες που ανοίγονται, είτε στο διμερές πλαίσιο είτε στο πολυμερές πλαίσιο, ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άλλες χώρες της περιοχής.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ εμβαθύνονται, αναπτύσσονται.

Τριάντα χρόνια μετά την αναγνώριση από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη δημιουργία σχέσεων πλήρους διπλωματικής αναγνώρισης, οι σχέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ διανύουν την καλύτερη περίοδό τους.