Τις οικονομικές συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, υπογραμμίζουν σε σημερινές τους ανακοινώσεις το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι προέχει η δημόσια υγεία.

«Αναγκαία υπό το πρίσμα της πανδημίας», χαρακτηρίζει την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης το ΕΒΕΘ, τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. «Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έκριναν ορθώς πως η δημόσια υγεία έχει προτεραιότητα», ωστόσο ακύρωση της 85ης ΔΕΘ συνιστά «δυσμενή εξέλιξη με πολλαπλές οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες», οι οποίες «για την οικονομία ειδικά της Θεσσαλονίκης έχουν πολλαπλασιαστικό και σωρευτικό χαρακτήρα».

«Προτεραιότητα για την Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και της χώρας, είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, προκειμένου το 2021 να υλοποιηθεί με ασφάλεια και με το πνεύμα, που την διέπει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών», σημειώνει το ΕΒΕΘ.

ΒΕΘ: Ισχυρό πλήγμα αλλά προέχει η δημόσια υγεία

Για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης αναφερόμενο στην ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «η δημόσια υγεία προέχει».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνει ακόμη ότι η πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε έναν «ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο που τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα», υπογραμμίζει τη στήριξη των βιοτεχνών στη διοργάνωση της ΔΕΘ και τονίζει ότι «θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Τζιτζικώστας: Αναπόφευκτη η ακύρωση, θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα

«Η υγεία των συμπολιτών μας έρχεται πριν και πάνω από όλα. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την ανησυχία μου διότι η αναπόφευκτη ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1», επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις, ο φορέας της Helexpo – ΔΕΘ και η περιοχή.

«Δεν νομίζω ότι μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η φετινή διοργάνωση έπρεπε να ακυρωθεί. Τα επιδημιολογικά δεδομένα το υπαγόρευσαν», τόνισε ο Περιφερειάρχης στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία από την επιδείνωση των δεδομένων στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι δημιουργούνται από την ακύρωση της ΔΕΘ και τη λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας από την πανδημία τεράστια οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας. Ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης η κατάσταση ήταν εξαιρετικά βεβαρημένη όχι μόνο για τον εκθεσιακό φορέα αλλά και για τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις που θα υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά ιδιαίτερα μετά την ακύρωση της ΔΕΘ. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση τώρα είναι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τις πληγείσες επιχειρήσεις. Οφείλουν όλοι όμως να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση μπαίνουμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά. Σε μια δύσκολη χρονιά, η οποία συνδυασμένη με την υγειονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει -και θα δημιουργήσει πολύ φοβάμαι- τεράστια προβλήματα στη ζωή μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.