Κάπου, σε κάποια άλλη χώρα, ο κόσμος λατρεύει την εμπειρία που μπορεί να του προσφέρει μια επίσκεψη σε κάποια από τις βιβλιοθήκες που κοσμούν το κέντρο μιας πόλης. Και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αναγνωρίζοντας την αγάπη αυτή του κόσμου να τις επισκέπτεται, ρίχνουν χρήματα για να τις βελτιώνουν. Αυτό φιλοδοξεί να αλλάξει στην Ελλάδα το “Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)” και να κάνει το κοινό να επιστρέψει στις βιβλιοθήκες, με την ολοκλήρωση της νέας έδρας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), η οποία θα μεταφερθεί στο ΚΠΙΣΝ και όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την Αθήνα, που τόσο ανάγκη έχει από έργα υποδομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η επίσημη ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, το νέο, υπερσύγχρονο κτίριο της ΕΒΕ, που αγγίζει σε έκταση τα 22.000 τ.μ., θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, ενώ θα εκσυγχρονίσει ένα θεσμό που χρονολογείται από το 1832, επιτρέποντάς της να ενισχύσει το ερευνητικό της τμήμα και ταυτόχρονα να επεκτείνει τη δράση της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης. Στο νέο της ρόλο, η Βιβλιοθήκη θα εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές, έως παιδιά και νεαρούς ενήλικες που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά χρηστών.

Ο ευέλικτος σχεδιασμός της, αποτέλεσμα συνεργασίας με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, διασφαλίζει ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Επίσης, θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και σεμινάρια για παιδιά και για ενήλικες και τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν και ευκαιρίες για μάθηση στο πλαίσιο συνεργατικών προγραμμάτων στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει, παράλληλα, και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της.

εθνικη βιβλιοθηκη ελλαδος
Ψηφιακή απεικόνιση του πώς θα δείχνει το νέο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος όταν θα ολοκληρωθεί

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ, μπορούμε να θαυμάσουμε 10 από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και πολλές από αυτές δεν έχουν απλά τον κλασσικό ρόλο μιας βιβλιοθήκης αλλά αποτελούν κέντρα πολιτισμού, διαθέτουν αμφιθέατρα, αίθουσες εκδηλώσεων αλλά και κήπους. Πρόκειται για πραγματικά έργα τέχνης και συνάμα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκονται.

Ας τις δούμε:

Βιβλιοθήκη Dokk1, Aarhus, Δανία

Βιβλιοθήκη Dokk1, Aarhus, Denmark

Δημόσια Βιβλιοθήκη Lawrence, Lawrence, ΗΠΑ

Δημόσια Βιβλιοθήκη Lawrence, Lawrence, ΗΠΑ

Βιβλιοθήκη Yangzhou Zhangshuge, Zhen Yuan, Κίνα

Βιβλιοθήκη Yangzhou Zhangshuge, Zhen Yuan, Κίνα

Βιβλιοθήκη Beyazit, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Βιβλιοθήκη Beyazit, Κωνσταντινούπολη Τουρκία

Βιβλιοθήκη Vennesla, Vennesla, Νορβηγία

Βιβλιοθήκη Vennesla, Vennesla, Νορβηγία

Βιβλιοθήκη Bodø, Bodø, Νορβηγία

Βιβλιοθήκη Bodø, Bodø, Νορβηγία

Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σικάγο, Σικάγο, ΗΠΑ

Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σικάγο, Σικάγο, ΗΠΑ

Βιβλιοθήκη του Birmingham, Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο

Βιβλιοθήκη του Birmingham, Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο

Βιβλιοθήκη του Halifax, Halifax, Νέα Σκωτία, Καναδάς

Βιβλιοθήκη του Halifax, Halifax, Νέα Σκωτία, Καναδάς

Βιβλιοθήκη Conarte, Monterrey, Μεξικό

Βιβλιοθήκη Conarte, Monterrey, Μεξικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/rich-kids-instagram-kalokerines-vouties-se-metrita-ke-sampania-apo-tous-zamploutous-gonous-tou-planiti/72195