Στην αναβάθμιση της σύστασής της για την Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η UBS, θεωρώντας ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος κεφαλαιακής ανεπάρκειας και έχει απομακρυνθεί δραστικά το ενδεχόμενο να χρειαστεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 σε pro forma βάση να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στο δεύτερο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, η UBS αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 27% το 2021 και 25% το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την κάπως χαμηλότερη βραχυμεσοπρόθεσμη διαρθρωτική ανάπτυξη, την καθυστέρηση κατά 1-2 τρίμηνα των διαδικασιών τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), με τις οποίες θα μπορούσε να ξεφορτωθεί περίπου το 30% των προβληματικών δανείων της, καθώς και τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί λόγω Covid. Για το 2020 δε, η UBS αναμένει τώρα μικρές ζημίες.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της, αναβαθμίζουν την Τράπεζα Πειραιώς σε Neutral (ουδέτερη σύσταση), καθώς οι κίνδυνοι κεφαλαιακής ανεπάρκειας έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά, η αποτίμηση φαίνεται να αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό μια μονοψήφια, αλλά μεσαία, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE), αν και παραμένουν οι κίνδυνοι σε σχέση με τις προβλέψεις τα επόμενα χρόνια.

Η νέα τιμή στόχος που δίνει η UBS για την Πειραιώς, των 1,4 ευρώ από 1,44 ευρώ προηγουμένως, αντανακλά τη μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή, η οποία όμως αντισταθμίζεται από τη σημαντική μείωση της υπολογιζόμενης κεφαλαιακής ανεπάρκειας με βάση το μοντέλο αποτίμησης της UBS. Σημειώνεται μάλιστα ότι η UBS θεωρεί πως πέραν της τιμής στόχου που δίνει για τη μετοχή με βάση το βασικό της σενάριο, από τα άλλα δύο σενάρια, το ανοδικό και το πτωτικό, πιθανότερο είναι το ανοδικό, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αποτίμησης στα 3,3 ευρώ (με 50% υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή).

Βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση και σημαντικά χαμηλότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις

Τα κεφάλαια CET1 σε pro forma βάση βελτιώθηκαν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο (+80 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) στο 11,6%.

Οι απαιτήσεις για τα ρυθμιστικά κεφάλαια μειώθηκαν επίσης (για το σύνολο στο 11,25% και τον βασικό δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 6,83%). Κατά συνέπεια, θεωρείται ότι ο κίνδυνος αύξησης κεφαλαίου μειώθηκε κατά πολύ.

Ο σημαντικότερος καταλύτης για την Πειραιώς, όπως σημειώνουν, είναι η προγραμματισμένη τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων 7 δισ. ευρώ και η απόσχιση (hive down) των βασικών τραπεζικών εργασιών που, σύμφωνα με την Πειραιώς, οδεύουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.