Τζίρος πάνω από 41 εκατ. ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τις 31 Ιουλίου, ηττοπάθεια και διάθεση μη ανάληψης περαιτέρω ρίσκου οδήγησαν τον γενικό δείκτη του Χ.Α. σε απώλειες την τελευταία εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, της τάξης του 2,42% με κλείσιμο στις 617,33 μονάδες.

Ενθαρρυντικό σημάδι αποτέλεσε το γεγονός ότι οι αρχικές απώλειες, που πίεσαν την αγορά μέχρι τις 613 μονάδες, περιορίστηκαν στο κλείσιμο. Όμως, δεν λέει τίποτα αυτό όσο ο γενικός δείκτης μένει κάτω από τις 630 μονάδες που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι αποκόπτεται από το σενάριο πλαγιοανοδικής πορείας. Οι δύο στόλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα μέχρι τέλος του μηνός, ενώ η αντίδραση της Γερμανίας που έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο ήρθε με καθυστέρηση και ήταν χλιαρή.

Σημειώνεται ότι από  την περασμένη Παρασκευή βγήκαν πωλητές στο Χ.Α. μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να στείλει και πάλι το Οruc Reis για έρευνες στην Ν.Α. Μεσόγειο, έπειτα από την υπογραφή μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Οι επενδυτές που πουλούσαν την Παρασκευή δεν επιθυμούσαν να βρεθούν με «χαρτιά», προφανώς αναμένοντας αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως και έγινε. Τα περισσότερα χαρτοφυλάκια που ενεργοποιήθηκαν ήταν κυρίως Ελλήνων, οι οποίοι θεωρούν ότι ο συναγερμός στο Χ.Α. θα κρατήσει για καιρό. Και θα κρατήσει για καιρό διότι η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την τουρκική επιθετικότητα, καλείται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, που, όπως φαίνεται, αρχίζει να εκδηλώνεται με απειλητικά συμπτώματα στην πατρίδα μας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν σε τούτη τη συγκυρία κυρίως τις απώλειες εισοδήματος από τον τουρισμό. Οι πιο πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα διαμορφωθούν περί τα 3 δισ. ευρώ από περίπου 19 δισ. ευρώ πέρυσι…

Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα, τέτοιο που τον οδήγησε στο κλείσιμο κάτω από τη στήριξη των 300 μονάδων. Έκλεισε με απώλειες άνω του 4%, στις 298 μονάδες με την Πειραιώς να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση, πάνω από 7%, στα επίπεδα του 1,10 ευρώ και ακολούθως η ΕΤΕ, με πτώση 6,17%, στο 1,08 ευρώ. Έπεται η Alpha με πτώση 4,6%, στα 0,495 ευρώ, μετοχή η οποία παρουσιάζει και τα πιο δύσκολα συμπτώματα, αφού βρίσκεται μία ανάσα από τα χαμηλά, στα 0,486 ευρώ, κάνοντας πράξεις σήμερα ακόμα και στα 0,4885 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πάνω στο κλείσιμο έγινε μεγάλο πακέτο 7,19 εκατ. τεμαχίων στην  Eurobank.

Αναλαμπή μέσα στην γενικότερη καταχνιά που επικράτησε την Δευτέρα στο ταμπλό η Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε σε νέα υψηλά, δηλαδή στα 12 ευρώ, με κέρδη 2,2% και όγκο 186 χιλιάδων τεμαχίων.

Αντίδραση 1% και για τον Σαράντη, που έκλεισε στα 8,62 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το… χάος!

Πτώση πάνω από 5,5% για την Aegean, στα 3,40 ευρώ, 4,7% για την Βιοχάλκο, στα 2,19 ευρώ,η οποία όμως είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα ανοδικά με κέρδη 1%…

Πάνω από 4,5% οι απώλειες για τη ΔΕΗ, στα 3,7 ευρώ, 4,6% για τα ΕΛΠΕ, στα 5,10 ευρώ, 4,25% για την ΕΧΑΕ, στα 2,81 ευρώ, 4,8% για τον Μυτιληναίο, στα 7,70 ευρώ. Πάνω από 2% η βουτιά για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, την Ελλάκτωρ, που έκλεισε στα 1,10 ευρώ, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πιο χαμηλά στο 1,07, ΕΥΔΑΠ, στα 6,44 ευρώ, Jumbo και ΟΛΠ. Πτώση πάνω από 3% για τον ΟΛΠ και φρενάρισμα στα 12,86 ευρώ για τον ΟΤΕ και πτώση 1,08%. Ελεγχόμενες οι απώλειες και στην Coca Cola, 1,4%, στα 23,16 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 76 υποχώρησαν και 19 έκλεισαν με κέρδη.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα η επικαιρότητα θα πηγαίνει χέρι-χέρι τόσο με τις προκλήσεις Ερντογάν και τον βαθμό στον οποίο θα τις κλιμακώσει όσο και με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία. Επόμενη στήριξη εντοπίζεται μεταξύ των 570 – 580 μονάδων.