ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δήλωση αυτή του Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά έφερε και την πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο που μέχρι εκείνη την ώρα υποχωρούσε οριακά στις 637-638 μονάδες.
Η αγορά πλέον καταγράφει απώλειες πάνω από 1,3%, στις 632 μονάδες, αλλά με χαμηλό τζίρο, ούτε 11 εκατ. ευρώ, μετά από πέντε ώρες συναλλαγών. Αυτό και μόνο δείχνει την έλλειψη βάθους και πως με μικρό τζίρο η Λεωφόρος Αθηνών μπορεί να στραφεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί πάνω από 3%, στις 309 μονάδες, με την Alpha και την Εθνική να σημειώνουν πτώση πάνω από 2%, την Πειραιώς να υποχωρεί πάνω από 1,8%, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για τη Eurobank η οποία χάνει λιγότερο από 1%.
Έντονη μεταβολή σε αρνητικό πρόσημο για την Aegean, τη Βιοχάλκο, τον ΟΛΠ και την Coca Cola που υποχωρούν πάνω από 2% (πάνω από 3% η μετοχή της Coca Cola).
Μόλις 28 οι ανοδικές μετοχές και 60 τα «χαρτιά» που υποχωρούν.
Σημειώνεται η κομβικότητα της στήριξης των 630 μονάδων.
Οι χρηματιστές τόνιζαν νωρίτερα ότι οι εντολές πώλησης προέρχονται κυρίως από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Η αγορά ξεκίνησε επιφυλακτικά την Παρασκευή, μία μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, έχοντας ανησυχία προφανώς για την εκδήλωση αντίδρασης από την πλευρά της Τουρκίας. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ απογοητεύτηκε από την συμφωνία, θέλοντας να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας – Ευρώπης. Προφανώς αυτό δεν έπιασε και επιστρατεύθηκαν τα… μεγάλα όπλα με τον «σουλτάνο» να παίρνει το «μπαλάκι» των δηλώσεων.
Η άποψη που υπήρχε πάντως στο Χ.Α. ήταν ότι προς το παρόν επέρχεται ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις προκλήσεις του προηγούμενου 15θημέρου. Άλλωστε, η ίδια η Τουρκία είχε πει ότι δίνει περιθώριο ενός μηνός. Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία εντείνονται. Ένα δολάριο πλέον ισοδυναμεί με 7,33 τουρκικές λίρες ενώ 1 ευρώ 8,6 λίρες. Το δε δεκαετές της «γείτονος» έχει ξεφύγει από τα επίπεδα του 14%, επίπεδα που συνιστούν προσφυγή στο ΔΝΤ.
Αλλαγή σκηνικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν περάσει σε θετικό έδαφος, παίρνοντας ώθηση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία και ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω την ανησυχία που υπάρχει για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία για τα μισθολόγια του Ιουλίου δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανακάμπτει παρά την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των μετοχών στην περιοχή παραμένουν περίπου 4% κάτω από το peak τους μετά το lockdown, που είχε σημειωθεί στα μέσα του Ιουλίου, και δίνουν μάχη για να περάσουν ξανά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών τους.