ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για την εμφάνιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα, ο δείκτης R βρίσκεται στο 1 (κάθε μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό σε άλλο ένα), που σημαίνει ότι η επιδημία εξελίσσεται, αλλά με ελεγχόμενο ρυθμό. Εντούτοις, εάν ο δείκτης αυξηθεί πάνω από 1, τότε ο έλεγχος δεν είναι δύσκολο να χαθεί.
Κατά την έκτακτη ενημέρωση για το θέμα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν σαφής:
«Εάν η συμπεριφορά μας είναι σωστή, είναι στο χέρι μας να τον περιορίσουμε κάτω από το 1 και σταδιακά να φτάσουμε σε μία φάση στην οποία δεν θα μιλάμε για κίνδυνο. Αλλά αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι ορατός. Από εμάς εξαρτάται, από τη συμπεριφορά μας, να μην φτάσουμε σε αυτή την εκθετική αύξηση κρουσμάτων”.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο δείκτης R αφορά στην προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας ότι σε 7 ή 10 μέρες από τώρα, αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχει ξεπεράσει το 1.
«Το πόσο γρήγορα μπορεί να φτάσει κανείς σε μία τέτοια κατάσταση (σ.σ. 2ο κύμα), φυσικά και μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα. Μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να έχει μία τεράστια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όπως το είδαμε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Άρα χρειάζεται προσοχή», τόνισε ο καθηγητής.
Ανήσυχοι οι γιατροί
Την ανησυχία τους για τη διασπορά του ιού εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής, σε έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη.
Όπως επισημάνθηκε η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικότερα η Αττική, συνιστά λόγο για άμεση κινητοποίηση.
Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στη δυσμενή αυτή εξέλιξη, η Επιτροπή εκτίμησε ότι σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι θεωρίες συνομωσίας που διακινούνται κυρίως από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση ενός μέρους των πολιτών που θέτουν σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά τους, τόσο των εαυτό τους όσο και την κοινωνία. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, επεσήμανε ότι ο Σύλλογος έχει παρέμβει με αυστηρότητα για ελάχιστα μέλη του που διακινούσαν ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφορούσαν το κοινό.
Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη, για ενημέρωση των ατόμων νεαρής ηλικίας καθώς σε ένα βαθμό έχει υπάρξει παρανόηση, για τον κίνδυνο που διατρέχουν με αποτέλεσμα ένα μέρος αυτών να μην είναι σχολαστικοί στα μέτρα προφύλαξης. Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθούν δράσεις, για την ενημέρωση των παιδιών και των νέων ενώ παράλληλα η Επιτροπή θα επεξεργαστεί Σχέδιο με τις προϋποθέσεις, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον επόμενο μήνα.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, για την πρόληψη μιας ανεξέλεγκτης περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων και μάλιστα αποκάλυψε ότι απεστάλη σχετική επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της Αττικής, με την οποία τους ζητά να θωρακίσουν τις τοπικές κοινωνίες.
«Ο ανησυχητικός διαρκώς αυξανόμενος ρυθμός μετάδοσης του covid-19 , που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμού επισκεπτών στην περιοχή μας από άλλες χώρες, αλλά κυρίως στο γεγονός πως υπάρχει χαλάρωση, στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:
« Η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας, που θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνον στη δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομία. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία, για να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα».
Ολοκληρωμένο σχεδιασμό ζητούν οι ασθενείς
Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προτείνει τους κύριους άξονες ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της επόμενης φάσης της πανδημίας, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού και να αποφευχθεί μία νέα ευρεία έξαρση της διασποράς.
«Η επιτυχία της αναχαίτισης του πρώτου κύματος επέτρεψε την ανάδυση ορισμένων αντιφατικών μηνυμάτων της πολιτείας, ώθησε ένα μέρος της κοινωνίας σε εφησυχασμό και άφησε ζωτικό χώρο στη διασπορά ψευδών ειδήσεων», αναφέρει.
Οι προτάσεις της Ένωσης επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό το τρίπτυχο, με κοινό παρονομαστή την ενθάρρυνση των πολιτών να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας:
Διεύρυνση της σύνθεσης της «Επιτροπής Λοιμωξιολόγων»: Απαιτείται ένα διεπιστημονικό, ευέλικτο αλλά και συμπεριληπτικό σχήμα, το οποίο θα είναι σε θέση όχι μόνο να προτείνει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα, αλλά επιπλέον να εγγυηθεί την αποτελεσματική επικοινωνία και εφαρμογή τους στην κοινωνία. Σε αυτό το πνεύμα νομοθετήθηκε πρόσφατα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, η οποία όμως δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, παρά την αναγκαιότητα λειτουργίας της στις έκτακτες αυτές περιστάσεις.
Αναχαίτιση της παραπληροφόρησης: Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 30% των πολιτών στη Βρετανία θεωρούν τη χρήση μάσκας επιβλαβή για την υγεία τους. Το 15% των πολιτών στη Γερμανία πιστεύει ότι ο ιός δεν υπάρχει. Περίπου 1 στα 2 άτομα στις ΗΠΑ και 1 στα 3 στη Γαλλία δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο για τον ιό Sars-Cov-2, εφόσον αυτό ήταν διαθέσιμο. Η καταπολέμηση του φαινομένου που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ονομάσει «infodemic» σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από το κράτος, αλλά απαιτεί ευρείες συμμαχίες και στοχευμένη κοινή δράση.
Εντατικοποίηση της εποπτείας τήρησης των μέτρων δημόσιας υγείας: Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τους ελέγχους τήρησης των μέτρων προστασίας και κυρίως σε εστίες συγχρωτισμού όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι διασκέδασης. Πρακτικές όπως η πρόσφατη μείωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών ή η αύξηση των ωφέλιμων θέσεων στα πλοία εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα και υπονομεύουν τη σχέση εμπιστοσύνης των αρχών με την κοινωνία.
Προστασία των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών: Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις συγκεκριμένες ομάδες, ενισχύοντας μεταξύ άλλων την δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία). Αντίθετα στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η αδικαιολόγητη διάκριση των εργαζόμενων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πλέον οι χρόνιοι ασθενείς αναγκάζονται να επιστρέψουν ανεξαιρέτως στη δουλειά τους. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να ανταποκριθεί σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα προστασίας των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας.
Διασφάλιση της συνέχισης της θεραπείας των χρόνιων ασθενών: Η κινητοποίηση του υγειονομικού συστήματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχε ως συνέπεια την αναβολή προγραμματισμών θεραπειών και επεμβάσεων, με προεκτάσεις που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί στην Ελλάδα. Το Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να θωρακιστεί με κάθε μέσο ώστε να εγγυηθεί την ανταποκρισιμότητά του στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.
“Ενόψει τον υγειονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το προσεχές διάστημα, το κράτος, η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες αναλαμβάνουν συμπληρωματικό και εξίσου κρίσιμο ρόλο”, αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καλώντας τον Πρωθυπουργό να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα