ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος
Τα ίδια ακριβώς προσόντα που απαιτούνται και για τους καλούς επιχειρηματίες, αυτούς που ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού στον οικονομικό στίβο, αυτούς που «παίζουν» μόνον για να κερδίζουν. Κι αν οι πληροφορίες θέλουν τον Τρύφωνα Νάτση δεινό σκακιστή, το ίδιο άριστες αποδεικνύονται και οι κινήσεις του στην επενδυτική σκακιέρα. Γιατί ο Τρύφων Νάτσης θεωρείται ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί τη στρατηγική, επενδύει στην ορθή κρίση και βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του. Αρετές που επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη τοποθέτησή του στη Lamda Development, όπου, όπως ανακοινώθηκε, τρία funds της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard Capital Management, ο κ. Τρύφων Νάτσης, εκ των ιδρυτών της Brevan, και κ. Δέσποινα Νάτση κατείχαν την 24 Ιουλίου 2020 συνολικά 11.233.029 κοινές μετοχές με δικαιώματα ψήφου, ήτοι 6,36% του συνόλου μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου αυτής. Οι δε Τρύφων Νάτσης και Δέσποινα Νάτση είχαν στην κυριότητά τους κατά την ως άνω ημερομηνία 3,5267% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία. Όλα αυτά μετά την αποεπένδυση, βεβαίως, της Μαριάννας Λάτση.
Ένας εκ των πέντε συνιδρυτών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard Asset Management – και το «n» στο «Brevan»-, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και εκατομμυριούχος είναι ο Νάτσης. Από εκείνους τους Έλληνες, που το όνομά τους μπορεί να είναι σχεδόν άγνωστο στον πολύ κόσμο αλλά για τους ειδικούς περί τα χρηματομεσιτικά αποτελεί εγγύηση, αφού διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης.
Κι ο ίδιος άλλωστε μόνον να φώτα της δημοσιότητας δεν επιθυμεί επάνω του, αρνούμενος πεισματικά ακόμη και να φωτογραφηθεί (δεν είναι περίεργο έτσι που φωτογραφίες του κυκλοφορούν ελάχιστες και μάλλον κατά λάθος…). Από την άλλη, η αγάπη του για την όπερα τον φέρνει συχνά στα θεωρεία της Royal Opera του Λονδίνου, της οποίας είναι και χορηγός, όπως πρόσφατα στο επετειακό αφιέρωμα για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν με τον «Φιντέλιο». Αν και αγαπημένος του συνθέτης είναι ο Ντονιτσέτι και η δραματική ρομαντική ηρωίδα του «Λουτσία ντι Λάμερμουρ». Ενώ στις ελάχιστες πληροφορίες για την προσωπική του ζωή περιλαμβάνεται ακόμη και η αγάπη του για τα αυτοκίνητα.
Προορισμός η κορυφή
Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο Τρύφων Νάτσης έφυγε αμέσως μετά την αποφοίτησή του για την Αγγλία, όπου πήρε Ph.D. στα Οικονομικά από το City University του Λονδίνου. Στο ίδιο πανεπιστήμιο μάλιστα υπήρξε από το 1989 ως το 1993 βοηθός ερευνητής και λέκτορας στις χρηματοοικονομικές αγορές και στη θεωρία χαρτοφυλακίων.
Το πρώτο μεγάλο βήμα του έγινε το 1993, όταν βρέθηκε στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers. Κι όταν αυτή εξαγοράσθηκε το 2000, εκείνος αποσπάσθηκε στην Endeavour, από όπου πολύ γρήγορα, το 2001μετακινήθηκε στην Credit Suisse First Boston στο Λονδίνο. Αυτός ήταν ο δεύτερος σημαντικός σταθμός στην καριέρα του, γιατί εκεί συναντήθηκε με τον πολυεκατομμυριούχο σήμερα Alan Howard. Οι δυο τους, σε συνεργασία με άλλους τρεις ακόμη, θα έφτιαχναν το 2003 την Brevan Howard Asset Management LLP -η πρώτη λέξη του τίτλου της προέρχεται από τα αρχικά των συνιδρυτών- και από εκεί η καριέρα του θα εκτοξευόταν. Ο Τρύφων Νάτσης βρίσκεται σήμερα στην κορυφή. Και εκεί θα σκοπεύει να μείνει. Συγκεκριμένα στα πολυτελή γραφεία Brevan Howard κοντά στο Regent Park στο Λονδίνο.
Το σπίτι στο Λονδίνο
Κι ενώ διαπρέπει στον επενδυτικό χώρο, το όνομα του Τρύφωνα Νάτση ήλθε πριν μερικά χρόνια για τους λάθος λόγους στο προσκήνιο ως ανάγνωσμα στον βρετανικό Τύπο. Σίγουρα θα πρέπει να ήταν μία από τις πιο δυσάρεστες εκπλήξεις γι΄αυτόν τον ιδιοφυή άνθρωπο, που στην προσωπική του ζωή επιδιώκει με κάθε τρόπο χαμηλό και διακριτικό προφίλ, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο «διάρρηξης» της ιδιωτικότητάς του.
Αφορμή ήταν τα σχέδια για επέκταση της ιδιοκτησίας του, ενός σπιτιού στο Hampstead και συγκεκριμένα στην Templewood Avenue, που θεωρείται ένας από τους πιο ακριβούς δρόμους του Λονδίνου. Πρόκειται για μία αρχιτεκτονικά τυπική, μεγαλοαστική κατοικία του 1900, όπως και τα περισσότερα σπίτια αυτής της περιοχής, που της προσδίδουν και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα για τον οποίο είναι γνωστή. Και αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα, η οποία αντανακλά ασφαλώς και στην αγοραστική αξία των σπιτιών είχαν επικαλεσθεί ορισμένοι κάτοικοι με προσφυγή τους στο Συμβούλιο του Camden και με το επιχείρημα, ότι οι επεμβάσεις, που επρόκειτο να κάνει ο Νάτσης θα αλλοίωναν την περιοχή υποτιμώντας την αισθητικά αλλά και οικονομικά.
Να σημειωθεί, ότι το σπίτι των 9,1 εκατομμυρίων λιρών, που υπήρξε για ένα διάστημα κατοικία του πολωνού πρέσβη δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Ένα διώροφο με σοφίτα και με ένα μικρό υπόγειο 57 τ.μ. Με τις επεμβάσεις όμως, πάνω σε σχέδια του κορυφαίου βρετανού αρχιτέκτονα Τόνι Φρίτον -ο ίδιος έφτιαξε και το σπίτι του διάσημου εικαστικού Ανίς Καπούρ στο Τσέλσι- δύο νέα υπόγεια κάτω από τον κήπο, θα πρόσθεταν, όπως και έγινε τελικά, άλλα 500 τ.μ.
Το σούπερ υπόγειο
«Σούπερ υπόγειο» χαρακτήριζαν ωστόσο την προσθήκη τα ταμπλόιντ, και οι γείτονες με κάθε ευκαιρία έδιναν συνεντεύξεις. Άλλοι φοβούνταν τους κραδασμούς από το σκάψιμο, άλλοι ότι θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα κινδυνεύσουν από πλημμύρες και όλοι μαζί, ότι ο έλληνας ιδιοκτήτης θα χαλάσει το δρόμο τους, επειδή η ανακαίνιση προέβλεπε και κάποιες επεμβάσεις στις όψεις του κτηρίου.
Μόνον ο ίδιος ο Νάτσης δεν εμφανίσθηκε πουθενά για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και πολύ καλά έκανε βεβαίως, πόσο μάλλον, που τα γεγονότα τον δικαίωσαν, αποδεικνύοντας ότι η βρετανική προσκόλληση στο παρελθόν έχει και όρια. Ακόμη και μέσα στη Βρετανία.
«Καλές ειδήσεις για τον μεγιστάνα Τρύφωνα Νάτση» ήταν επομένως οι νέες ανακοινώσεις στον Τύπο, αφού τελικά το Camden Council ενέκρινε τα σχέδια καθησυχάζοντας τους γείτονες. Άλλωστε κανείς τους δεν μπορεί να δει τι υπάρχει πίσω από τους χαρακτηριστικούς τούβλινους τοίχους του σπιτιού, ούτε να κατεβεί στα υπόγεια, όπου αναπτύσσεται πλέον ένα πολυτελές και σύγχρονο ενδιαίτημα. Με κλειστή πισίνα, τζακούζι και γυμναστήριο, έναν εσωτερικό κήπο, λίβινγκ ρουμ και κελάρι κρασιών, χώρια φυσικά όλες τις άλλες ανέσεις, συμπεριλαμβανομένου του ασανσέρ για την μετακίνηση από όροφο σε όροφο. Έτσι που το γηραιό σπίτι του Hampstead να έχει μπει πλέον στον 21ο αιώνα και να είναι αντάξιο βεβαίως ενός εκατομμυριούχου.