Όνομα ηχηρό, συνυφασμένο με τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.  Μέσα από την επιτυχημένη πορεία της στον κλάδο του φαρμάκου έχει ήδη αφήσει το στίγμα της σε εγχώρια και διεθνείς αγορές.

«Γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς» το 2017, μοναδική γυναίκα μέλος του νέου ΔΣ  του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) το 2020.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, μέσα από το νέο της ρόλο, μιλάει στο mononews για τους στόχους, το όραμά της και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα, διαμορφώνοντας τη δική της εκδοχή του μοντέλου που θα οδηγήσει στην «αναγέννηση» της ελληνικής βιομηχανίας και την «άνθιση» της ελληνικής οικονομίας.

Ερ. Συχνά αναφέρεστε στην σημασία της αυτάρκειας της ελληνικής οικονομίας. Ποιο είναι το όραμά σας, ως μέλους πλέον του ΔΣ του ΣΕΒ, για τη χώρα μας;

Ι.Τ. Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει πίσω της την περίοδο της αποβιομηχάνισης και να προχωρήσει, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, που είναι η βιομηχανία. Στόχος μου είναι να μπει “φρένο” πλέον στην αποβιομηχάνιση και σε πολλές αδυναμίες του παρελθόντος. Αυτός είναι ο  καμβάς, που θα προσπαθήσω να αναδείξω.

Το κρίσιμο αυτό στοιχείο θα προσπαθήσω να αναδείξω με όλες μου τις δυνάμεις μέσα από το νέο μου ρόλο, ως μέλος του ΔΣ του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Βιομηχανίας.

Το όραμά μου, εδώ και χρόνια, είναι να μπορέσουμε να δυναμώσουμε τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας, ώστε να καταφέρει με κάποιο τρόπο να αποκτήσει αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τους τομείς τροφίμων και φαρμάκων. Είναι δύσκολη η εξίσωση και η συνθήκη, καθώς το μερίδιο της βιομηχανίας στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 9,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15%.

Πρέπει, όμως, να επιμείνουμε και να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση συλλογικά και μακροπρόθεσμα, με συγκεκριμένο σχέδιο και εφαρμοστικά μέτρα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την Ελλάδα, ούτε για καθυστερήσεις, ούτε για ολιγωρίες. Η Ελλάδα οφείλει να βγει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί, όπως πρέπει να αυξηθούν και οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.

Η ελληνική οικονομία είχε πάντα στοιχεία εξωστρέφειας. Άλλωστε, οι εξαγωγές ήταν εκείνες που μας τόνωσαν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και αυτές θα είναι πάλι που θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας στο διεθνές περιβάλλον, μετά την πανδημία COVID-19.

Από την άλλη πλευρά, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις και ειδικότερα η επενδυτική κουλτούρα, η οποία είναι αυτή που θα μας πάει μακριά, όσον αφορά την υγιή επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο για εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης ή τεχνολογική υστέρηση, ή που δραστηριοποιούνται μόνο στον τουρισμό ή στον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και για την εγκατάσταση νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, εκ μέρους μεγάλων διεθνώς επιχειρήσεων και Ομίλων.

Αλλά για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και δη μεγάλες και διεθνείς, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον επιχειρηματία και δεν θα θέτει εμπόδια.

Ερ. Πώς σχολιάζετε το σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία της «Επιτροπής Πισσαρίδη»; Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Θεωρείτε ότι είναι αρκετές αυτές οι παρεμβάσεις για να οδηγήσουν στην οικονομική «αναγέννηση» της  χώρας;

Ι.Τ. Θα σας έλεγα ότι με βρίσκει σύμφωνη το Σχέδιο της Επιτροπής και είναι ρεαλιστικό, αλλά για να εφαρμοστεί σωστά πρέπει να επικοινωνηθεί αναλυτικά και να πείσει στη βάση, να πειστούν εκείνοι στους οποίους απευθύνεται.

Και η εφαρμογή του Σχεδίου να είναι πλουραλιστική. Το σχέδιο θα ήταν ιδανικό, να εφαρμοσθεί από διαφορετικούς ανθρώπους με ισχυρό ένστικτο, γνώση και κουλτούρα, όραμα, φιλοδοξία, αλλά και αγάπη για τον τόπο τους!

Η Ελλάδα, όπως καλά γνωρίζουμε όλοι μας, έχει πρόβλημα με τους εφαρμοστικούς νόμους.

Η πρώτη φορά που ξεπέρασε τον εαυτό της ήταν με το παράδειγμα της πανδημίας COVID-19 και το lockdown, ένα σκληρό μέτρο που εφαρμόστηκε οριζόντια και ακολουθήθηκε από όλους τους Έλληνες στο ακέραιο. Γι’ αυτό πετύχαμε και το άριστο αυτό αποτέλεσμα θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε για την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Λέμε “Ναι” επομένως στη μείωση της παραοικονομίας, την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών, την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και, φυσικά, λέμε “Ναι” στην προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Επίσης, κάτι που επαναλαμβάνω εδώ και καιρό είναι ότι είναι ηθική μας υποχρέωση να επενδύουμε τα χρήματά μας στην Ελλάδα και ότι πρέπει να αποκτήσουμε βιομηχανική συνείδηση.

Ερ. Ποιοι είναι οι τομείς της βιομηχανίας στους οποίους πρέπει να εστιάσει η χώρα προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές;

Ι.Τ. Θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να δώσουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στους τομείς που είχαμε πάντα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας μπορεί, επίσης, να τονωθεί σημαντικά και από τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

 

Ερ. Τόσο ο ΟΦΕΤ, ως Όμιλος, όσο και εσείς προσωπικά, δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ποιες κινήσεις θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή;

Ι.Τ. Πράγματι τα τελευταία χρόνια, όλη η οικογένεια του  Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), έχει υιοθετήσει ένα στρατηγικό πλάνο για την Προστασία του Περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, είναι πεπερασμένοι και, με την λογική αυτή, θα πρέπει να εργαζόμαστε όλοι μας, αλλά και με την διαρκή σκέψη όσον αφορά στο τι θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Για να συνεχίσει να αναπτύσσεται όχι μόνο η οικονομία μας αλλά και η κοινωνία μας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η επάρκεια φυσικών πόρων, η σταθερότητα και η διάρκεια. Θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που θα περιορίζει τα απόβλητα, αλλά και θα μειώνει την ανάγκη για νέους πόρους που πρέπει να αντληθούν με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ότι αναβαθμίζουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, μέσω ευφυέστερης χρήσης των πόρων και μιας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών.

Όλοι εμείς στον ΟΦΕΤ, έχουμε Οδηγό μας το σύνθημα TELEIA, το οποίο αποτελεί το ακρωνύμιο της φιλοσοφίας μας και αφορά στις εταιρικές ΑΞΙΕΣ, μεταφράζεται δε, ως εξής: Ομαδικότητα – Teamwork, Αδιαπραγμάτευτη Ηθική – Ethos, Διαρκή Μάθηση- Learning, Αριστεία-Excellence, Καινοτομία- Innovation  και Υπευθυνότητα – Accountability.

Οι Uni-pharma & InterMed επίσης, αποτελούν από τον Ιανουάριο του 2016, υπερήφανα μέλη του Ελληνικού Δικτύου Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών. Το UN Global Compact αποτελεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο καλούνται να ευθυγραμμίσουν τις λειτουργίες και τις στρατηγικές τους με 10 παγκόσμια αποδεκτές Αρχές στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, την προβολή των πρακτικών της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και την κινητοποίηση των επιχειρήσεων για συμβολή στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Αλλαγής.

Ερ. Ως η μοναδική γυναίκα στο ΔΣ του ΣΕΒ και όντας στο τιμόνι ενός ολόκληρου Ομίλου που διαγράφει μια επιτυχημένη πορεία, ποια είναι η γνώμη σας για το ρόλο των γυναικών σε ηγετικές και νευραλγικές θέσεις; Έχει καταρριφθεί πλέον το στερεότυπο του «αδύναμου φύλου» στο χώρο των επιχειρήσεων;

Ι.Τ. Δεν πιστεύω στη διάκριση των φύλων αλλά μόνο των δυνατοτήτων. Στις επιχειρήσεις χρειάζονται ισχυρά μυαλά, με καθαρή, πρωτοποριακή και διαφορετική σκέψη, με νηφαλιότητα, με διεθνή κουλτούρα και με Ηγετικό Όραμα.

Φυσικά και χαίρομαι όταν βλέπω τις γυναίκες να διακρίνονται σε υψηλές και νευραλγικές θέσεις, ωστόσο χαίρομαι ακόμη περισσότερο όταν βλέπω στις θέσεις αυτές να ηγούνται οι Άριστοι και οι Άξιοι, με την αρχαία έννοια της λέξης, διότι φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια  γυρίσαμε την πλάτη στην έννοια της Αριστείας.

«Πάντα να αριστεύεις και να γίνεσαι καλύτερος απ’ όλους» ήταν η πρώτη προτροπή προς τους νέους, από την εποχή του Ομήρου!