ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν στις 16 Μαρτίου που ήταν η χειρότερη μέρα για την αγορά φέτος ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε από την αρχή του χρόνου απώλειες 62,71%, σήμερα η πτώση από την αρχή του χρόνου έχει διευρυνθεί σχεδόν σε 63% με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Και να φανταστεί κανείς ότι από τα χαμηλά των 484 μονάδων φέτος μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, τις 633 μονάδες, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 10 δισ. ευρώ.
Και οι τράπεζες, όχι απλά έχουν διατηρήσει τα ποσοστά τους, αλλά έχουν και εκροές στην κεφαλαιοποίηση. Οι τράπεζες δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση ενώ οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες έχουν καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ανθεκτικές σε έξωθεν αρνητικά εναύσματα. Το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων είναι οι βασικοί λόγοι των ανησυχιών της Αγοράς που σε συνδυασμό με την άγνωστη διάρκεια των εκτάκτων παραγόντων της πανδημίας έχουν καταστήσει την παρουσία των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Αγορά εξαιρετικά βραχύβια.
Από την άλλη πλευρά η πρόσφατη άσκηση αντοχής από τον SSM λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία δεν έβγαλε αρνητικά ευρήματα για τις Ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος της Αγοράς λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους, υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης.
Αυτό που μεταφέρουν Έλληνες διαχειριστές είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη και την εικόνα της αγοράς, λόγω των πολλαπλών επιλογών εισόδου – εξόδου που παρουσιάζει η εμπορευσιμότητά του. Άρα, λοιπόν, σε ένα ανοδικός γύρισμα της αγοράς, η ανοδική αντίδραση θα μπορούσε να συντελεστεί από τον τραπεζικό κλάδο. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του λόγου αυτού, ο κλάδος είναι ευαίσθητος και στις πτωτικές συνεδριάσεις και τη παρεπόμενη νευρικότητα στο ταμπλό, όπως τις περασμένες μέρες με την απειλή θερμού επεισοδίου από τους Τούρκους στο Αιγαίο.
Από την άλλη, οι ξένοι διαχειριστές διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική επιλογή στήριξης του κλάδου, τη στιγμή μάλιστα που άλλοι φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται αποφασισμένη να φέρει το δικό της σχέδιο για την προστασία των τραπεζών από κόκκινα δάνεια.
Μόνο χθες ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,59 ευρώ και της Εθνικής μέχρι τα 1,27 ευρώ (+5,22%) για να κλείσουν η μεν πρώτη με την τιμή αμετάβλητη, η δε δεύτερη με απώλειες 0,04%.
Με εξίσου ενδιαφέρον, όπως της Eurobank χθες, αναμένεται για την Παρασκευή η γενική συνέλευση της Alpha Bank.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα
- Φάρμα Κουκάκη: Το ρεκόρ πωλήσεων και οι νέες πράσινες επενδύσεις
- Αντώνης Λυμπέρης: Ο bon vivant «βασιλιάς» των περιοδικών life style που όρισε την αισθητική επί μια 20ετία