ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βροντερό παρόν ξαναδίνει ο χρυσός, που όπως όλα δείχνουν έχει βάλλει πλώρη για τα 2.000 δολάρια. Το πολύτιμο και άφθαρτο μέταλλο απέχει πλέον μόνο 1,7% από την ψηλότερη κορυφή όλων των εποχών, η οποία και κατακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2011. Όταν η τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων αναρριχήθηκε στα επίπεδα των 1.920,5 δολαρίων ανά ουγγιά.
Τώρα, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών πιστεύει ότι είναι καθαρά θέμα χρόνου , όχι μόνο το νέο ιστορικό ρεκόρ, αλλά και η υπέρβαση του ψυχολογικού φράγματος των 2.000 δολαρίων. Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό, πως ο χρυσός αξίζει όσο η αγορά προτίθεται να πληρώσει. Και στη προκειμένη περίπτωση, της όξυνσης των αβεβαιοτήτων, η αγορά δείχνει διατεθειμένη να πληρώνει ολοένα και περισσότερα, για να αποκτήσει πρόσβαση στο εμβληματικό, επενδυτικό καταφύγιο.
Το 2011, η κορύφωση της τιμής του χρυσού είχε έρθει τρία χρόνια μετά από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers ( στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008) που σηματοδότησε τη σφοδρή χρηματοπιστωτική κρίση. Σε αυτό το τριετές διάστημα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε αλματωδώς κατά 145%…
Στην παρούσα φάση και από τη στιγμή κατά την οποία η πανδημία άρχισε να προκαλεί τους πρώτους τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια ( 12 του μηνός του περασμένου Φεβρουαρίου) η τιμή του χρυσού βρίσκεται τώρα 21% πιο ψηλά.
Απέναντι σε όλα αυτά οι Έλληνες έχουν απαντήσει με μια ομοβροντία πωλήσεων χρυσών λιρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του 2011 έως και το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, πουλήθηκαν από ιδιώτες 804.353 χρυσές λίρες. Με τη συνολική αξία των ρευστοποιήσεων να εκτιμάται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.
Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των πωλήσεων είναι τουλάχιστον διπλάσιος, καθώς στα στοιχεία της Τ.τ.Ε. δεν περιλαμβάνεται φυσικά η δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα λογής- λογής γραφεία των έμπορων χρυσού.
Με βάση πάντως τα δεδομένα της Τ.τ.Ε. τα τελευταία 9,5 χρόνια οι Έλληνες εκτός από τις πωλήσεις, προχώρησαν και σε αγορές χρυσών λιρών από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οι λίρες που αγοράστηκαν ήταν 439.216. Το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 130 εκατ. ευρώ.
Σε αδρές γραμμές το συμπέρασμα είναι ότι η άνοδος των τιμών του χρυσού εκλαμβάνεται κατά κύριο λόγο ώς ευκαιρία πωλήσεων, από εκείνους που κατείχαν λίρες από παλαιότερα. Τον τελευταίο καιρό, η ζήτηση για χρυσές λίρες έχει κυριολεκτικά στεγνώσει, γεγονός που αποδίδεται και στο τοκογλυφικό spread ( διαφορά τιμών ανάμεσα σε αγορά και πώληση) που έχει θεσπίσει η τράπεζα της Ελλάδος.
Αργά χθες το βράδυ η τιμή του «βασιλιά « των μετάλλων ήταν στα 1.888,1 δολάρια ανα ουγγιά και συνακόλουθα στα 1.627,1 ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Νωρίτερα, χθες το απόγευμα, ο χρυσός τιμολογημένος με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος είχε πάει στα 1.635 ευρώ ανά ουγγιά, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό…
Τα «μυστικά» που κρύβει τα ράλι ανόδου
Το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο έχει αναζωπυρωθεί εκ νέου τις τελευταίες μέρες, μετά από την κλιμακούμενη ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Η ενίσχυση της τιμής του χρυσού είναι επίσης απόρροια της γενικότερης αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες του πλανήτη, όπως επίσης και της στροφής των επενδυτών στο πολύτιμο μέταλλο, ως κίνηση αντιστάθμισης του κινδύνου που εκπέμπουν οι μετοχές.
Υπολογίζεται ότι ανά τους αιώνες ο χρυσός που έχει εξορυχθεί είναι περί τους 190.000 τόνους. Η αγοραία αξία των οποίων είναι τώρα στα 11,5 τρίς δολάρια. Όσο δηλαδή και η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών των 25 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών της Wall Street… Γεγονός που κάνει τους ένθερμους υποστηρικτές του «βασιλιά» των μετάλλων να πιστεύουν ότι ο χρυσός ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι σοβαρά υποτιμημένος. Όχι μόνο έναντι των μετοχών αλλά και έναντι του χάρτινου χρήματος που κυκλοφορεί και το οποίο τώρα πολλαπλασιάζεται με τη… λογιστική παραγωγή του, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από την κατάργηση του «κανόνα του χρυσού» από τον Ρίτσαρντ Νίξον ( στις 15 Αυγούστου του 1971) η τιμή του χρυσού έχει 4.365%… Πριν από 49 χρόνια χρειαζόταν κάποιος 42,22 δολάρια για να αγοράσει μια ουγγιά χρυσού. Σήμερα, με την ίδια ποσότητα δολαρίων, αγοράζει κάποιος μόνο το…2,2% του χρυσού που έπαιρνε πριν από μισό αιώνα. Γεγονός που πιστοποιηθεί ότι η αγοραστική δύναμη του δολαρίου έναντι του χρυσού έχει απομειωθεί στο πέρασμα των χρόνων κατά…97,8%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Spitogatos: Πόσο γρήγορα πωλείται μία κατοικία στην Ελλάδα – Τι ισχύει ανά περιοχή
- Novo Nordisk: Βούλιαξε 27% η μετοχή της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του νέου φαρμάκου της για απώλεια βάρους
- Aυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 έως 95 km/h στη Γερμανία!
- Credit Suisse: Ποιοι ευθύνονται για την κατάρρευσή της; Κόλαφος η έκθεση του ελβετικού κοινοβουλίου