Σύγχυση προκαλεί στο κοινό ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται τα συνολικά κρούσματα ως εγχώρια και υποπίπτουν στην παγίδα της σύγκρισης με αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου.

Μιλώντας στο mononews.gr, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εξήγησε ότι εγχώρια και εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν δύο διαφορετικές κατηγορίες, με εντελώς διαφορετική δυναμική, γι’ αυτό και δεν πρέπει να προσμετρώνται και να αποδίδονται ως σύνολο.

«Τα εγχώρια κρούσματα πριν τη διάγνωση ενδέχεται να έχουν μεταδώσει τον ιό και σε άλλα –λίγα ή πολλά- άτομα. Αυτό δεν ισχύει για τα εισαγόμενα, καθώς μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από το στοχευμένο έλεγχο που διενεργείται στις πύλες εισόδου της χώρας, οι τουρίστες παραμένουν σε καραντίνα και εάν τελικά είναι θετικοί,  απομονώνονται πριν προλάβουν να διασπείρουν τον ιό στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει ανησυχία, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για τις ανεύθυνες συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.

«Προς το παρόν δεν με ανησυχεί η κατάσταση. Είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου και είναι ελεγχόμενη. Είναι προφανές ότι εφόσον ανοίξαμε ως χώρα δεν θα παραμέναμε στα κρούσματα που είχαμε με κλειστά σύνορα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε και δεν τηρούμε τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, η αποφυγή του συγχρωτισμού κοκ. Ο ιός είναι ακόμα εδώ», επεσήμανε ο κος Χατζηχριστοδούλου.

Αυτό που θορυβεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι τα αυξημένα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα,  λόγω των μετακινήσεων από τα Βαλκάνια, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στην πανδημία, τα 225 από τα συνολικά 295 εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.

Μάλιστα, η κατάσταση στα Βαλκάνια, έχει θορυβήσει και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με τον επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων καταστάσεων του Οργανισμού, Μάικ Ράιαν, να κάνει λόγο για «ανησυχητικές τάσεις» και να συνιστά συνεχή επαγρύπνηση.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα επιχειρείται να επιλυθεί με τον περιορισμό των μετακινήσεων μέσω των χερσαίων συνόρων όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Στο πλαίσιο αυτό, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Υποδομών & Μεταφορών, η οποία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μέχρι τις 4/8, επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από όλη τη χώρα μόνο μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

Με την ίδια απόφαση και για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η είσοδος προσώπων στην ελληνική Επικράτεια μέσω των ανωτέρω συνδέσεων, εκτός εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.