Σε προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ στο τέλος του μήνα αναμένεται να συζητηθεί η εκκρεμότητα αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο «Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ)» με προϋπολογισμό 261,485 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (με ΦΠΑ 324,241 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για εγκατάσταση υψηλού ενδιαφέροντος ως ο μοναδικός αποδέκτης των λυμάτων του μεγαλύτερου τμήματος του λεκανοπεδίου Αττικής με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Το έργο έχει κατασκευάσει η Άκτωρ και σε κοινοπραξία συνεχίζει να το λειτουργεί έως και σήμερα έπειτα από την παράταση που δόθηκε στη σύμβασή της μέχρι τον Απρίλιο του 2021 ή μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για την εκ νέου ανάθεσή του.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραλάβει τη γνωμοδότηση που ζήτησε από το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και η οποία περιλαμβάνει δύο τεύχη. Το πρώτο υπογράφεται από 4 εμπειρογνώμονες (από τους 5 συνολικά) και καταλήγει στο ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος βάσει του οποίου θα πρέπει να αποκλειστούν οι δύο από τις τρεις κοινοπραξίες, δηλαδή οι Ιντρακάτ – ΤΕΡΝΑ – Suez International και Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος, που έχουν καταθέσει προσφορά και ετέθησαν εκτός της διαδικασίας από την Επιτροπή του διαγωνισμού.

Το δεύτερο υπογράφεται από τον έναν εμπειρογνώμονα και καταλήγει ότι μόνον η κοινοπραξία Άκτωρ – ΑΒΑΞ δύναται να προχωρήσει, συμφωνεί δηλαδή με την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ αφορά τα τεχνικά θέματα (αν οι υποψήφιοι έχουν την τεχνική επάρκεια) και όχι την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Η γνωμοδότηση του ΤΕΕ ζητήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπο Σαχίνη οποίος είχε ζητήσει επίσης να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων (ν.4412/16 άρθρο 310) που αφορούν συμπλήρωση και αποσαφήνιση πληροφοριών και δικαιολογητικών, έπειτα από την κατάθεση των προσφορών.

Στο μεταξύ εντός διμήνου σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ να προκηρύξει το έργο της αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής με τίτλο «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Το προαναφερόμενο έργο, το οποίο είναι υπό συζήτηση τουλάχιστον δύο δεκαετίες, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επιλέξιμη δαπάνη να είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής η χρηματοδότηση του έργου να καλύπτεται από το Ταμείο Συνοχής (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020), από εθνικούς πόρους και από ιδία συμμετοχή του δικαιούχου (ΕΥΔΑΠ ΑΕ).

Πρόκειται για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών αποχέτευσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλέστερη επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, της Περιφέρειας Αττικής. Το έργο υλοποιείται από την ΕΥΔΑΠ και τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής (Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής). Στα οφέλη του έργου συμπεριλαμβάνεται η επαναχρησιμοποίηση των καθαρών εκροών της μονάδας για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση.

Έργα σχετικά με το παραπάνω είναι «Κατασκευή δικτύων ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων σε περιοχές του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας», προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και «Κατασκευή ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων σε περιοχές των δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος» προϋπολογισμού 63,7 εκατ. ευρώ για τα οποία προσωρινός ανάδοχος έχει κηρυχθεί η Άκτωρ.