• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα μυστικά της ανόδου σε τράπεζες και ενέργεια και οι υποσχέσεις για το μέλλον

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Tα αντανακλαστικά των επενδυτών αφύπνισε η χθεσινή άνοδος του τραπεζικού κλάδου, αλλά και η συνέχεια της ανοδικής κίνησης στις μετοχές της ενέργειας.

    Για την πορεία των τραπεζών η όποια αντίδραση πρέπει να αποκτήσει χρόνο και διάρκεια για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον. Πάντως, χθες ο κλάδος εμφάνισε εναλλαγή προσήμου κινούμενος μεταξύ 334,84 (-0,45%) και 352,07 μονάδων (+4,67%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 350,4 (+4,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 349,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,95%. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούλιος ξεκίνησε στις 370 μονάδες και τα κέρδη 3,95% είναι τα υψηλότερα από τις 16/7, με την άνοδο της τιμής στόχου από τους ξένους οίκους για μετοχές του κλάδου.

    Η χθεσινή κίνηση μοιάζει περισσότερο αντανακλαστική. Οι τράπεζες αποτελούν τα πιο γνωστά χαρτιά για τους ξένους, υπό την έννοια της μεγάλης εμπορευσιμότητας, αλλά και της δυνατότητας εισόδου – εξόδου από αυτές. Οι πληροφορίες περί συμφωνίας ως προς το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ευνοούν τον κλάδο, υπό την έννοια ότι μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεων προς τη χώρα αφορούν και στον κλάδο. Και όχι μόνο, αλλά η πληροφορία για τη δημιουργία bad bank από την Τράπεζα Ελλάδος χωρίς κεφάλαια του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά με ιδιωτικά, είναι κάτι που «ακούν» οι ξένοι, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πειστικό σχέδιο. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης υποστηρίζει για την αγορά πως, «χωρίς την συνδρομή αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας φαίνεται ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων». Που σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο ότι, «καταλύτης για την διαφυγή από αυτό το εύρος είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος παρά την ανάκαμψη της Αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου (+30%) δεν μπορεί να ακολουθήσει και να υποστηρίξει με μονάδες μια ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη.

    Τάση

    Η ουδετερότητα στην τάση και η πλάγια κίνηση παραμένουν ως το βασικό σενάριο για το κοντινό μέλλον και οι προοπτικές θα γίνουν πιο αισιόδοξες σε ένα ενδεχόμενο προσέγγισης των τοπικών υψηλών του Ιουνίου (680 μονάδες). Οι τράπεζες δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση ενώ οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες έχουν καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ανθεκτικές σε έξωθεν αρνητικά εναύσματα. Το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων είναι οι βασικοί λόγοι των ανησυχιών της Αγοράς που σε συνδυασμό με την άγνωστη διάρκεια των εκτάκτων παραγόντων της πανδημίας έχουν καταστήσει την παρουσία των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Αγορά εξαιρετικά βραχύβια. Από την άλλη πλευρά η πρόσφατη άσκηση αντοχής από τον SSM λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία δεν έβγαλε αρνητικά ευρήματα για τις Ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος της Αγοράς λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους και πιθανότατα η αλλαγή στην χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά εξαρτάται με την εξασφάλιση των κονδυλίων υποστήριξης των οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση».¨

    Ενέργεια

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σύμφωνα με την αγορά ότι ο κλάδος της ενέργειας είναι από τα πιο ισχυρά play.

    Η Τέρνα Ενεργειακή είναι η μοναδική μετοχή όχι απλώς με κέρδη μέσα στην καραντίνα, αλλά και από την αρχή της χρονιάς. Με το χθεσινό κλείσιμο στα 10,78 ευρώ και άνοδο 1,7%, τερμάτισε με κέρδη πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις!

    Η ΔΕΗ, ξεκίνησε τον μήνα από τα 3,46 ευρώ. Και γράφει μόνο 3 πτωτικές συνεδριάσεις! Και όχι μόνο αυτό, αλλά φλερτάρει με τα 4 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 21/2, δηλαδή ένα μήνα πριν από την καραντίνα. Η διοίκηση Στάση εξασφαλίζει διόδους χρηματοδότησης της Επιχείρησης, βελτιώνοντας την οικονομική θέση της επιχείρησης σε κάθε τρίμηνο.

    Η αγορά παρακολουθεί επίσης την μετοχική πορεία σε ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ. Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε με άνοδο 4,36%, κλείνοντας στα 5,76 ευρώ. Όμως, υστερεί σε απόδοση τον Ιούλιο, αφού ξεκίνησε τον μήνα από τα 6,04 ευρώ.

    Το αυτό και για την Μότορ Όιλ. Ο Ιούλιος ξεκίνησε από τα 12,80 για να κάνει κίνηση στα 13,30. Από τις 6/7 η μετοχή κινείται κάτω από τα 13,30, με την αγορά να θέλει να αποκαταστήσει τις αδικίες στα γραφήματα των δύο τίτλων που επέφερε η πανδημία, ειδικά στη φάση που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τείνουν να ισορροπήσουν.

    Η μετοχή της Μυτιληναίος, τέλος, από τις 8/7, μετράει μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Ή σε 9 συνεδριάσεις γράφει μόλις δύο πτωτικές. Το χαρτί έκλεισε χθες στα 7,79 ευρώ και με κέρδη 1,3%.



    ΣΧΟΛΙΑ