Νύχτα στον Κήπο του Μεγάρου. Ένας υπαίθριος, δημόσιος χώρος, που μεταπλάθεται εικαστικά σ΄ έναν κόσμο αινιγματικό αλλά και ταυτόχρονα πολύ κοντά στον δικό μας.

Δημιουργός του, ο Γιώργος Δρίβας, καλλιτέχνης με σύγχρονη εικαστική ματιά, που συνδυάζει διαφορετικές μορφές τέχνης, κυρίως κινηματογράφο και video art, προκειμένου να συνθέσει το έργο του. Έχοντας εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε Εικαστικών της Βενετίας το 2017 ο Δρίβας ανοίγεται για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο με έκθεσή του και το Μέγαρο Μουσικής μας ξαφνιάζει και πάλι με μια νέα εικαστική πρόταση, χάρις στο annexM υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Άννας Καφέτση.

«Δομές συναισθημάτων» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 23 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από την δύση του ηλίου ως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο φυσικά. Για την ακρίβεια πρόκειται για τρεις παραγωγές – βιντεοεγκαταστάσεις με τίτλους «Empirical Data 2.0», «Aeonium» και «Kaizo» μέσα από τις οποίες ο καλλιτέχνης ξεδιπλώνει διαφορετικές εκβάσεις της ίδιας ιστορίας και δοκιμάζει υποθετικές εκδοχές ενός ακαθόριστου σεναρίου.

Γιώργος Δρίβας «Aeonium» (2020), πεντακάναλη συγχρονισμένη προβολή, 20΄, έγχρωμο με ήχο

Το έργο του διακεκριμένου εικαστικού, που παρουσιάζεται σε επιμέλεια της ΄Αννας-Μαρίας Κάντα, επίκαιρο όσο και προφητικό δημιουργήθηκε αλλά και «εκτίθεται» εν μέσω μιας μεταβατικής εποχής, τη σημασία της οποίας μόλις αρχίζουμε να νιώθουμε. Έτσι με τις «Δομές συναισθημάτων» ο Δρίβας μας προσκαλεί να αναλογιστούμε τα όρια της ανθρώπινης δράσης αλλά και να φανταστούμε τους εαυτούς μας ως συνδημιουργούς του κόσμου μας.

Στην πράξη, στον Κήπο του Μεγάρου δηλαδή, οι θεατές θα έρχονται αντιμέτωποι με ένα ιδιότυπο ρεπερτόριο χαρακτήρων, που θα παρουσιάζονται άλλοτε ως αγγελιοφόροι κακών μαντάτων και άλλοτε ως φορείς ακατέργαστων συναισθημάτων. Ο καλλιτέχνης τους βάζει να βιώνουν απρόσμενα συμβάντα, να επιστρέφουν επίμονα σε προηγούμενες εμπειρίες, να επαναλαμβάνουν λόγια και σκέψεις, που έχουν ήδη ειπωθεί. Γιατί τελικά θέλει με τον τρόπο αυτό να ψηλαφίσει την αίσθηση του ψυχικού και ιστορικού χρόνου αλλά και να αποτυπώσει την «ιδιαίτερη ποιότητα» της δικής μας εποχής.

Γιώργος Δρίβας «Aeonium» (2020), πεντακάναλη συγχρονισμένη προβολή, 20΄, έγχρωμο με ήχο

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι στο έργο συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ρένα Κυπριώτη, Χρήστος Μαλάκης, Δαβίδ Μαλτέζε, Αντώνης Μυριαγκός, Μαρία Σκουλά και Θεοδώρα Τζήμου.

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος ΜΜΕ και Κινηματογράφου Freie Universitaet του Βερολίνου ο Γιώργος Δρίβας έχει διαγράψει ως τώρα μια εντυπωσιακή πορεία με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες συγκαταλέγονται το βραβείο Καλύτερου Πειραματικού Φιλμ στο London Greek Film Festival (2010), η εύφημος μνεία στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου «Παράξενη οθόνη» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2009) και το δεύτερο βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία των πειραματικών ταινιών Media Art Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (2006).

Επίσης το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποιητικού Κινηματογράφου του Βερολίνου (2002) και το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την Καλύτερη Πειραματική Ταινία Μικρού Μήκους στη Νέα Υόρκη (Jury Award, New York Expo, 2002).

Αφιερώματα στο έργο του εξάλλου έχουν γίνει στις «Νύχτες πρεμιέρας» στην Αθήνα (2014) και Lumen Quarterly στο Πεκίνο (2017/18) ενώ ατομικές εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και στην Eθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης. Κι όσο για τη συμμετοχή του σε διεθνείς διοργανώσεις ας σημειωθούν στην 21η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Σάο Πάολο (2019-20), στην documenta 14 του Κάσελ της Γερμανίας (2017), στο Festival du nouveau cinéma, Μόντρεαλ, Καναδάς, (2015), στο «future past – past future» του Βερολίνου (2014) κ. ά.

Η δράση στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Γιώργος Δρίβας «Empirical Data 2.0» (2019), δικάναλη συγχρονισμένη προβολή, 30΄, ασπρόμαυρο με ήχο

Info

Μέγαρο Μουσικής. Κήπος.
Γιώργος Δρίβας «Δομές συναισθημάτων»
Διάρκεια: 23 Ιουλίου ως 30 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης 8,30 μ.μ.