«Αν δεν φροντίζεις εκείνον που βρίσκεται υπό την ευθύνη σου, τότε τον αξίζεις να τον έχεις», έγραφε η Ένιντ Μπλάιτον και φαίνεται ότι αυτά τα τέσσερα κορίτσια, η Αλίκη Μαρτίνου και η αδελφή της Αταλάντη Μαρτίνου, η Λούση Φάις και η Μαρία Τσούτσια από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». έχουν ενστερνιστεί το σοφό αξίωμα.
Με πρωτοβουλία της Αλίκης, έστησαν την πρωτοβουλία Together We Create (Μαζί δημιουργούμε σε ελεύθερη μετάφραση) ως άτυπο hub μέσα Ένωση, που μελλοντικά ίσως λειτουργήσει ως πλατφόρμα και για περισσότερες πρωτοβουλίες. Στην πρώτη τους δράση, κάλεσαν οχτώ καλλιτέχνες (Γιάννη Βαρελά, Κωνσταντίνο Κακανιά, Αλίκη Λαλά, Όλγα Μηλιαρέση, Ραλλού Παναγιώτη, Φίλιππο Φωτιάδη, Γιάννη Μπουρνιά και μετρώντας το δίδυμο Άρη και Λάκη Ιωνά ήτοι The Callas ως ένα) να δημιουργήσουν πρωτότυπα και αριθμημένα μπλουζάκια με την πολύτιμη υπογραφή τους με σκοπό να στηρίξουν το εκτενές έργο της Ένωσης. Το συνολικό αποτέλεσμα και το ρεύμα το οποίο έχει δημιουργήσει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επωδός αισιοδοξίας και αλληλεγγύης.
Όπως σημειώνει η Αλίκη Μαρτίνου, «νέοι άνθρωποι που προσφέραμε μεμονωμένα σε διάφορες δράσεις της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού για να στηρίξουμε περισσότερο το έργο του οργανισμού. Εν μέσω κορωνοϊού, η ένωση Μαζί για το Παιδί εξυπηρετούσε οικογένειες που είχαν πληγεί από την πανδημία. Αυτό μας έδωσε ώθηση και ενώσαμε ως νέα γενιά τις δυνάμεις μας για να απλώσουμε μεγαλύτερο δίχτυ προστασίας στις οικογένειες που βρέθηκαν σε ανάγκη σε μια τόσο περίπλοκη συνθήκη και περίοδο».
Έτσι, ενώ το «Together We Create» αποτελεί πρωτοβουλία νέων ανθρώπων, «εθελοντές υπήρχαν πάντα κοντά στην Ένωση, δεν είμαστε οι πρώτες. Εξάλλου το «Together We Create» δεν προσωποποιείται, ούτε περιορίζεται αμιγώς σε εμάς, αποτελεί ιδέα που φιλοδοξούμε να εξελιχθεί σε κίνημα προσφοράς. Μια νέα αφορμή για ένα ευρύτερο κάλεσμα σε ανθρώπους, που θέλουν να συμβάλλουν με φρέσκες ιδέες και μέσω εναλλακτικών δράσεων (projects) στο κοινωνικό έργο που προσφέρει η Ένωση “Μαζί για το Παιδί“» καταλήγει η ίδια.
Όσο για το πνεύμα ευφορίας που εκπέμπει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και μέσω των «μηνυμάτων» ή των τίτλων που χαρίζουν οι καλλιτέχνες στα πρωτότυπα έργα τους, η Λούση Φάις εξήγησε ότι «η ενέργεια “Together We Create” εμπνέει από μόνη της αισιοδοξία. Μέσα στην πανδημία οι οχτώ καλλιτέχνες αγκάλιασαν την ιδέα μας και δημιούργησαν έργα με σκοπό να ενισχύσουν τον συνάνθρωπό τους. Όλα τα έργα είναι μοναδικά και ιδιαίτερα. Είναι συναρπαστικό το πόσο διαφορετικά ερμηνεύει ο κάθε καλλιτέχνης αυτή την αισιοδοξία. Φορώντας απλώς ένα από αυτά τα T-shirt συμβάλλετε στις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Πρόκειται για κίνηση που περιέχει πιστεύω βαθύ νόημα και περιεχόμενο».
Από τις αρχές, γεννήθηκε και η φιλοδοξία να μετατραπεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε ευρύτερο κίνημα προσφοράς. Να εμπνεύσει, δηλαδή, και άλλους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις εξίσου πρωτότυπες, οι οποίες με την ευελιξία που τις διακρίνει, έχουν τη δύναμη να συσπειρώσουν πολύ κόσμο γύρω από το σκοπό τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Όταν προσφέρεις, πάντα νιώθεις πιο πλήρης, πιο γεμάτος ως άνθρωπος. Αυτό το συναίσθημα θες να το μοιραστείς. Άλλωστε η ζωή είναι για να μοιράζεσαι τέτοια συναισθήματα. Το Together we Create δεν αποτελεί μεμονωμένο project αλλά γενικότερη ιδέα. Εμείς συγκεντρωθήκαμε για να κάναμε μόνο την αρχή. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε και θέλουμε όλο αυτό το κίνημα να φέρει κοντά στην Ένωση και άλλους ανθρώπους με τον ίδιο πάντα παρονομαστή: τη διάθεση για προσφορά», διευκρινίζει η Μαρία Τσούτσια.
Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει κανείς μέλος της ομάδας επισήμως για να συμβάλλει στο κοινωνικό αυτό έργο. Όπως συμπληρώνει η Αταλάντη, «όλοι μπορούν συμβάλλουν σε αυτή την ενέργεια ανεξάρτητα από το αν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το συλλεκτικό t-shirt, σημασία έχει να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο σε αυτό το κίνημα προσφοράς και ο καθένας να συμβάλλει με τον τρόπο και στο βαθμό που μπορεί. Με ένα απλό share στα κοινωνικά δίκτυα ή στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο 19805 ή ακόμα προσεγγίζοντάς μας με μια ιδέα που θα γίνει το επόμενο together we create concept. Όπως αναφέραμε και πριν, τρόποι υπάρχουν να στηρίξουμε ανθρώπους σε ανάγκη, αρκεί να το θέλουμε: αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα».
Η τέχνη ανέκαθεν εξάλλου αποτελούσε όχημα κοινωνικής αφύπνισης και συνειδητά ή ασυνείδητα συγκέντρωνε τον κόσμο γύρω από αγαθούς σκοπούς. Σύμφωνα με τη Λούση Φάις «ο πολιτισμός ήταν και παραμένει το φως σε δύσκολες περιόδους. Η τέχνη είναι παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας που μας αφήνει ελεύθερους να τη βιώσουμε υποκειμενικά, ενώ ταυτόχρονα μέσα απ’ αυτήν απελευθερώνονται έννοιες που αγγίζουν ταυτόχρονα όλους μας. Στη δικιά μας περίπτωση έχουμε μια ακόμη παράμετρο, αυτή της αλληλεγγύης. Μέσω της τέχνης στηρίζονται οικογένειες που πραγματικά βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Είμαστε ευγνώμονες στους οκτώ ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες που ανέδειξαν το όραμα μας, μέσω της τέχνης τους».
Οι συγκεκριμένοι μάλιστα καλλιτέχνες συνιστούν άψογο πόλο έλξης καθώς στα έργα τους συνήθως συνδυάζεται η υψιπετής έμπνευση με την ευρεία κοινωνική απήχηση: Ποιος δεν θα επιθυμούσε έργο του Κακανιά ή του Βαρελά ή των The Callas, που τείνουν σε πιο άυλα έργα ή εγκαταστάσεις; Έργα με την ιδιαίτερη και πολυπολιτισμική ματιά της Μηλιαρέση ή την αιχμηρότητα της γλύπτριας Ραλλούς Παναγιώτου; Φωτογραφίες του διακεκριμένου Μπουρνιά ή τα εξωπραγματικά, χιουμοριστικά σχέδια της Αλίκης Λαλά; Ποιος δεν θα ήθελε έργο από τον αρχιτέκτονα (ιδρυτή του γραφείου we design) αλλά και ιδιοφυή ζωγράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων με έντονο ονειρικό στοιχείο Φίλιππου Φωτιάδη (γιο του επικεφαλής έλληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη που συνεργάστηκε με τον Μπερνάρ Τσουμί για το νέο κτίριο του Μουσείου της Ακροπόλεως);
Ορισμένα από χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής τους προσωπικότητας συμπυκνώνονται με εύληπτο τρόπο στο μικρό τους σχέδιο το οποίο έχει τυπωθεί πάνω στα κοντομάνικα μπλουζάκια για την πρωτοβουλία Together We Create. «Η συνεργασία με τους καλλιτέχνες προέκυψε αυθόρμητα και φυσικά», εξηγεί η Αλίκη Μαρτίνου. «Όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την τέχνη γνωρίσαμε καλλιτέχνες με πολλές ευαισθησίες. Σε όσους απευθυνθήκαμε ανταποκρίθηκαν άμεσα και με χαρά. Το αποτέλεσμα άλλωστε φαίνεται αποτυπωμένο στα σχέδια που πρόσφεραν για τους σκοπούς της Ένωσης Μαζί για το Παιδί. Το καθένα από αυτά εκπέμπει χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα».
Όταν η Αλίκη Μαρτίνου μετέφερε στον Φίλιππο Φωτιάδη την απορία ενός μικρού παιδιού σχετικά με τα πλασματάκια στο σχέδιό του Group Hug?, εκείνος της απάντησε: «Α, καλή ερώτηση! Είναι τρία πλάσματα που φαινομενικά μοιάζουν με βατράχια, αλλά δεν είναι, έχουν ύψος περίπου ένα μέτρο με 1.20 στην πραγματικότητα, και βραχνές φωνές. Είναι αξιαγάπητα αλλά δεν πλένονται ποτέ. Και τους αρέσουν οι φάρσες και όπως βλέπετε κάνουν αστεία με αερισμούς και από τον ποπό τους, αν τους κάνει κέφι».
Για το ρεπορτάζ ο ίδιος δήλωσε με εξίσου σουρεαλιστικό τρόπο: «Σκέφτηκα κάτι χαρούμενο και έτσι προέκυψε η ιδέα του group hug που απαγορεύεται στον κορωνοϊό αλλά ταυτόχρονα παραπέμπει στο γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα λόγω των αερισμών αποφεύγει το ένα το άλλο… Για να υπάρχει το διφορούμενο… Για να είναι διασκεδαστικό και παιδικό….».
Εν προκειμένω αξίζει να μνημονεύσει κανείς και πάλι την Ένιντ Μπλάιτον: «Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν βοήθεια στους ενήλικες. Πιστεύουν μάλιστα ότι οι ενήλικες θα πρέπει από μόνοι τους να διευθετούν ενήλικες ανάγκες. Αλλά ενδιαφέρονται εντόνως για τα ζώα και τα υπόλοιπα παιδιά και νιώθουν συμπόνοια για τα τυφλά αγόρια και κορίτσια και εκείνα που δεν μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν».
Ευτυχώς στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν οργανισμοί όπως η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από τριάντα χιλιάδων παιδιών κάθε χρόνο. Εστιάζει στην παροχή στήριξης σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αναπηρία, κακοποίηση και αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Έχοντας εξασφαλίσει την ευγενική χορηγία της εταιρείας KALOGIROU, ως αποκλειστικό κανάλι πώλησης και προώθησης των T-shirts, τα συλλεκτικά T-Shirts τοποθετούνται σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον υψηλής αισθητικής, ανάμεσα σε προϊόντα που αποτελούν σημείο αναφοράς στο χώρο της μόδας. Εξασφαλίστε κι εσείς το δικό σας T-shirt στο https://www.kalogirou.com/el/mazi_gia_to_paidi
Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των συλλεκτικών T-shirts θα διατεθούν για την ενίσχυση οικογενειών που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, λόγων των συνθηκών που επικρατούν στην covid-19 εποχή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυστρία: Άνοιξε ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την ακροδεξιά
- Φάρατζ: Σε κρίση η σχέση του με τον «φίλο» Ίλον Μασκ – Τι δήλωσε ο νέος σύμβουλος του Τραμπ
- Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος – Σύνδεσε το όνομα του με την είσοδο στην ευρωζώνη
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά