Μάχη με το χρόνο δίνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πείσει τους φορολογούμενους να υποβάλλουν κανονικά και χωρίς καθυστέρηση τη φορολογική τους δήλωση, διότι το ταμείο κινδυνεύει να μείνει… μείον.

Μέσα στις επόμενες 14 μέρες, θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική 2,135 εκατομμύρια φορολογούμενοι, μέγεθος ιδιαίτερα μεγάλο, αφού μέχρι για χθες και μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί μόλις… 279 δηλώσεις!

Το δε οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται  ιδιαίτερα ανήσυχο. Παρά την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο και παρά την πανδημία από τον COVID – 19, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του. Όπως δήλωσε χθες, «η καλή αυτή επίδοση δεν αίρει την πίεση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες, λόγω της βαρύτατης ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, προπαντός στα έσοδα του τουρισμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης, βελτιωμένα κατά 102 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο, ενώ η μείωσή τους, έναντι του αρχικού προ πανδημίας στόχου (-12,7%), ήταν σημαντικά μικρότερη, έναντι της αντίστοιχης μείωσης των μηνών Απριλίου και Μαΐου.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι σημαίνει για την οικονομία η μη έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης. Δεδομένου ότι οι δόσεις για φέτος είναι οκτώ, αντί για τρεις διμηνιαίες ή έξι μηνιαίες, όπως ίσχυε, κάθε μήνα που αργεί κανείς να υποβάλλει τη δήλωσή του, μικραίνουν και οι δόσεις. Δηλαδή αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να δώσει παράταση για τα μέσα Σεπτεμβρίου που ζητούν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, τότε η πληρωμή των δόσεων θα γίνει σε έξι.

Τα δε οφέλη για την οικονομία κρίνονται προφανή, διότι από τη στιγμή που δεν έχουν έρθει ακόμα τα χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί περί τα 32,5 δις. ευρώ και όπως φαίνεται θα έρθουν από του… χρόνου, στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για χρηματοδότηση της οικονομίας στην περίπτωση που έρθει ένα ακόμα ισχυρό κύμα κορωνοϊού στη χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο μέσος φόρος για φέτος από το περίπου 1,958 εκατ. χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 756 ευρώ. Επίσης από τις 762.426 πιστωτικά εκκαθαριστικά, η μέση επιστροφή διαμορφώνεται στα 270 ευρώ.