Μπορεί το Χ.Α. να έσπασε το πτωτικό σερί των 8 προηγούμενων συνεδριάσεων και σήμερα να έκλεισε με κέρδη 1,28%, στις 637,28 μονάδες, αλλά το ελληνικό δεκαετές πήρε την ανηφόρα. Νωρίτερα την Τετάρτη διαπραγματευόταν στο 1,27%, ψηλότερα για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο μήνες από το αντίστοιχο ιταλικό που βρίσκεται στο 1,26%.

Σήμερα είναι πάντως μια καλή μέρα για τις αγορές, με την Wall Street να ανοίγει υψηλότερα και άνοδο για τον Dow Jones 1,28% και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού να σημειώνουν άνοδο πάνω από 2%. Η προσδοκία για ανακάλυψη εμβολίου και χρήσης του από τον γενικό πληθυσμό εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων διεθνώς, προκαλεί προσδοκίες στους επενδυτές.

Η σημερινή αντίδραση θεωρείται από την αγορά περισσότερο ως αντανακλαστική, μετά τη χθεσινή πτωτική κίνηση που οδήγησε τον δείκτη ενδοσυνεδριακά στα χαμηλά των 619 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση, σύμφωνα με τους χρηματιστές εντοπίζεται στις 650 μονάδες και περισσότερο απ’ όλα αναζητούνται καταλύτες που θα οδηγήσουν την αγορά πιο πάνω.

Το επενδυτικό προϊόν «Ελλάδα» θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό για τους ξένους, επισημαίνουν οι χρηματιστές, κάτι που αποτελεί  συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και «ηρεμίας» στη σχέση με τους ανατολικούς γείτονές μας. Ως προς το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και υπό τον φόβο αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία, κάτι που ήδη είναι ορατό στον τουριστικό κλάδο, αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ειδικά, όταν δημοσιεύματα αναφέρουν ότι χώρες, όπως η Ολλανδία πρωτοστατούν στο να υπογράψει η Ελλάδα ένα ακόμα μνημόνιο για να πάρει μερίδιο από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Από την άλλη, οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν για τους ξένους τον αδύναμο κρίκο. Μάλιστα, οι ανησυχίες εντείνονται με τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για τα οποία η εκτίμηση είναι ότι πολλές επιχειρήσεις μπορεί να μην τα… επιστρέψουν καν, δημιουργώντας νέα κόκκινα σημεία στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Η αγορά λοιπόν, μπορεί να σημείωσε άνοδο, αλλά ο τζίρος δεν είναι καθόλου πειστικός, αφού διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 47 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα 2,5 εκατ. ευρώ πακέτα (δύο στο Jumbo και ένα στον ΟΠΑΠ) ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 44 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα ήταν η διακύμανση στην Τράπεζα Πειραιώς που, από τα 1,31 ευρώ, έκλεισε με απώλειες 0,79%, στο 1,25 και την κεφαλαιοποίηση στα 545 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη περιορίστηκαν πάντως, στην Alpha σε 1,31%, στην ΕΤΕ σε 2,54% και στην Eurobank σε 2,73%.

Ισχυρή αντίδραση όμως, βγήκε στην Coca Cola που έκλεισε με κέρδη 4,72%, στα 23,28 ευρώ, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 3,29%, στα 6,27 ευρώ, στον Μυτιληναίο που έκλεισε με άνοδο πάνω από 2% και τον ΟΠΑΠ με 2,03%. Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, η άνοδος στην ΔΕΗ, στην Ελλάκτωρ και τον ΟΛΠ. Ξεπέρασε τα 10,10 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 2,02%, ως τη μετοχή με τα περισσότερα κέρδη από την Big Cap για φέτος.

Κέρδη 4,38% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στο 1,14 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν τέλος, 70 έκλεισαν με κέρδη και 32 υποχώρησαν.