ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 5G Development Fund αποτελεί παγκόσμια καινοτομία καθώς θα συγκροτηθεί με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους. Θα διατεθεί γιαυτό το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία ενώ στόχος του θα είναι και η μόχλευση κεφαλαίων με συμμετοχή και ιδιωτών σε ένα ποσοστό περίπου 30%.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία (σε καμία άλλη χώρα τα έσοδα από τις συχνότητες δεν επιστρέφονται στην ανάπτυξη της αγοράς) αλλά και απολύτως αναγκαία. Τα χαρακτηριστικά του 5G, ιδιαίτερα για χώρες που δεν διαθέτουν βαριά βιομηχανία, δεν δίνουν αυτονόητα και άμεσα εφαρμογές και υπηρεσίες ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία.
Το σχέδιο για τη δημιουργία του Φαιστός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη παρουσιαστεί (την προηγούμενη εβδομάδα) από τον κ. Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη, στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager και έχει τύχει θερμής αποδοχής.
Η ίδρυση του Φαιστός θα γίνει από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ώστε να διαθέτει τη θεσμική ασφάλεια που απαιτείται για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές και θα διοικείται από μια διοικητική ομάδα που θα επιλεγεί με τα αναγκαία προσόντα. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το Φθινόπωρο πριν δηλαδή από την δημοπρασία για τις συχνότητες του 5G.
Ο κ. Πιερρακάκης εξαρχής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση του ορισμού ενός λελογισμένου αρχικού τιμήματος για τις συχνότητες του 5G με παράλληλη μέριμνα ώστε η νέα γενιά δικτύων να επιτελέσει τον γενικότερα αναπτυξιακό ρόλο της.
Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), Κωνσταντίνος Μασσέλος, έχει δηλώσει ότι «η φιλοσοφία που διέπει τις αποφάσεις μας για το 5G είναι αναπτυξιακή. Μας ενδιαφέρει το νέο δίκτυο να αναπτυχθεί γρήγορα και όχι απλώς να εισπράξουμε τώρα.»
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις συχνότητες. Εκκρεμεί η διαβούλευση για το τελικό τεύχος της προκήρυξης της διαδικασίας η οποία πιθανότατα να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Στη δημοπρασία με βάση τα σημερινά δεδομένα θα συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind.
Η 5η γενιά των δικτύων κινητών επικοινωνιών χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο κρίσιμες δομικές μονάδες της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας μας την επόμενη δεκαετία. Θα παρέχει «συνδεσιμότητα» σχεδόν παντού, γρήγορη μεταφορά δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σε μεμονωμένους χρήστες και σε συνδεδεμένα «αντικείμενα».
Οι καινοτόμες δυνατότητες του 5G οδηγούν στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών υψηλής ταχύτητας και αξιοπιστίας. Μερικά παραδείγματα αφορούν σε βιομηχανικές εφαρμογές αυτοματισμού, εφαρμογές σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αυτόνομη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, εφαρμογές πολυμέσων επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, κ.α. Παρόλα αυτά ακόμα και σε αυτή την φάση που ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία τα νέα δίκτυα σε κάποιες χώρες δεν είναι αυτονόητες οι υπηρεσίες που θα «τρέχουν» πάνω από το 5G, ειδικά για την Ελλάδα που δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία.
Το 5G θα είναι έως είκοσι φορές ταχύτερο από το 4G, με μικρή καθυστέρηση απόκρισης δικτύου (της τάξης του 1 ms). Θα υποστηρίζει κινητικότητα με ταχύτητα έως 500 km/h και μεγάλο αριθμό ταυτόχρονων χρήσεων υπηρεσιών και συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (έως ένα εκατομμύριο).